H

HOELANG IS ZONNEBRAND HOUDBAAR? ALLE FEITEN OP EEN RIJ

houdbaarheid zonnebrand - ongeopende zonnebrand - hoe weet je of zonnebrand nog goed is? - oude zonnebrand weggooien

Feest, want het zonnetje laat zich langzaam weer zien. En ondanks het belangrijk is dat we áltijd zonnebrand gebruiken (lees hier waarom), grijpen we in de warmere maanden weer spontaan naar de halflege tubes zonnebrand van vorig jaar. Zonder écht te weten hoelang zonnebrand houdbaar is. Want kunnen we dat flesje eigenlijk nog wel gebruiken? Hieronder vind je alle feiten op een rijtje!

Grote kans dat jij je ooit hebt afgevraagd: ‘Hoelang is zonnebrand houdbaar?’ ‘Hoe weet je of zonnebrand nog goed is?’ Of ‘Moet ik mijn oude zonnebrand weggooien?’. Wij zochten het voor je uit >

Het Open Pot Symbool

Wist je dat het in de EU verplicht is om op een tube zonnebrand of andere cosmetische producten een Open Pot Symbool te hebben? Op de verpakking staat een getal en de letter M (van maand). Het getal die daarvoor staat voor het aantal maanden dat de crème houdbaar is. Vanaf het moment dat je de zonnebrand opent, geldt het aantal maanden dat in het symbool staat als houdbaarheidsdatum. Meestal is dit ongeveer 12 maanden.

Ingesmeerd en tóch verbrand door de zon? Dit is wat je kunt doen >

Ongeopende zonnebrand is ongeveer 30 maanden houdbaar

Is de zonnebrand van vorig jaar nog ongeopend? Dan kun je deze gewoon uit de kast pakken en met een gerust hart gaan smeren. Een ongeopende zonnebrand is namelijk ongeveer 30 maanden houdbaar!

Bewaar zonnebrand goed

Het is belangrijk om je zonnebrand op de juiste manier te bewaren om de werking te behouden. ‘Waar?” horen we je denken. Ergens gesloten op een plekje in de schaduw en thuis op kamertemperatuur. Als de crème namelijk met hoge temperaturen in aanraking komt, kan de factor teruglopen naar een lagere SPF. En dat is precies wat we niet willen. Een kast bijvoorbeeld, is een handige plek om zonnebrand op te bergen.

zonnebrand - zonnebrand gebruiken - waarom zonnebrand - zonnebrand tips - zonnebrandcreme

Houdbaarheid zonnebrand: alle feiten op een rijtje >

Wel of niet zonnebrand van vorig jaar gebruiken?

Vele adviezen spreken elkaar tegen: de ene deskundige adviseert elk jaar een nieuw zonnebrandflesje aan te schaffen en uit een ander onderzoek blijkt dat een tube van vorig jaar nog helemaal prima is (of zelfs beter). Wil je zeker weten dat je goed beschermd bent tegen de zon mét de juiste factor die op de verpakking staat? Dan is ons advies om elk jaar een nieuw flesje zonnebrand te kopen. In het kader van ‘better safe than sorry’.

Gebruik je toch zonnebrand van vorig jaar? Zolang de crème niet vies ruikt, geen rare kleur heeft en niet ouder dan de houdbaarheidsdatum op de Open Pot Symbool of ongeopend 30 maanden is. Is ook dat helemaal prima! Maar ruikt de zonnebrand vreemd, heeft het een rare kleur of mengt het smeersel niet meer na het schudden? Dan kan het rechtstreeks de prullenbak in!

Zo, nu weet je houdbaarheid van zonnebrand en kun je onbezorgd, optimaal én ingesmeerd genieten van het zonnetje!

CategoriesNiet gecategoriseerd