G

GIRLS WHO WATCH: MARJOLEIN VAN KAMP VAN KONINGSBRUGGE VERTELT OVER DOORZETTINGSVERMOGEN

kamp van koningsbrugge

In onze nieuwe rubriek Girls Who WATCH nemen we iedere week een programma van de Nederlandse televisie onder de loep. We interviewen inspirerende mensen en blikken met deelnemers terug op hun tv-avontuur. Deze week kijken we naar Kamp Waes en spreken we met Marjolein van Loenen, de winnares van de Nederlandse versie Kamp van Koningsbrugge.

Eind vorig jaar, in de maanden november en december toen wij steeds dieper in ons co(-rona)connetje kropen, was daar Kamp van Koningsbrugge op de buis. Vijftien gewone burgers mochten een week lang meetrainen met de Special Forces, een van de zwaarste militaire opleidingen van Nederland.

Ze werden in het diepe gegooid, afgemat, gedrild en tot het uiterste gedreven. Wie van de vijftien is er fysiek en mentaal sterk genoeg om het experiment te voltooien? Sinds begin deze maand is ook de Belgische versie te zien op NPO. Reden genoeg om met de enige vrouwelijke winnares van Kamp van Koningsbrugge te praten: hoe kijkt Marjolein van Loenen terug op dit experiment?

“Gewone burgers”

Voordat we verder gaan eerst nog even wat meer over de vijftien ‘gewone burgers’ en in het bijzonder Marjolein. Want, gewoon gewoon, de mensen die überhaupt de durf hadden om zich aan te melden, waren veelal ervaren sporters. Crossfitters, triatleten, marathonlopers, vechters, er zat van alles bij, en fit als een hoentje waren ze allemaal.

Marjolein: klein van stuk, groot in mindset

Dan Marjolein. Marjolein is klein van stuk, Christelijk en zag het op dag numéro 1 al niet meer zitten. Doordat mentaal de paniek toesloeg en Marjolein daardoor blokkeerde en aan alles begon te twijfelen, wilde ze opgeven. Ze werd streng toegesproken door Special Forces-commando Ray, zette door en haalde uiteindelijk, als enige vrouw, de finish.

kamp van koningsbrugge
Copyright: AVROTROS

Hoe kwam ze bij Kamp van Koningsbrugge terecht?

De moeder van Marjolein zag de oproep voor KVK (zoals Kamp van Koningsbrugge door Marjolein wordt aangeduid) op televisie en tipte haar dochter. Een schot in de roos, want Marjolein was meteen enthousiast. “Dit leek me zo gaaf om te doen. Al was ik wel terughoudend over het feit dat het om een televisieprogramma ging, ik hoef niet zo nodig op de voorgrond te treden. Al die opdrachten die we moesten doen, die zouden allemaal nieuw voor ons zijn. Ik was vooral bang dat ik mezelf dan voor gek zou zetten.”

Van de andere kant: zo’n kans om mee te doen aan een programma als KVK komt misschien maar één keer in je leven voor. Na wekenlang wikken en wegen besloot Marjolein om zich aan te melden. Mee kunnen kijken bij een eenheid als de Special Forces? Dat wilde ze wel.

Na een stuk of vijf selectierondes mocht Marjolein door naar het experiment van haar leven: Kamp van Koningsbrugge. Veel tijd om voor te bereiden was er toen niet meer. “Ik hield me vast aan aan de fysieke testen die je moest halen als je je voor de opleiding aanmeldt. Dertig push-ups, veertig sit-ups, zes pull-ups, een coopertest binnen 2800 meter afleggen binnen twaalf minuten. Ik dacht: als ik dat kan, mag ik vertrouwen op mijn fysieke gesteldheid. Dat was het enige waar ik me aan vast kon houden.”

Copyright: AVROTROS

Je was dus fit genoeg om mee te doen met het programma. Wat heeft je het meest doen verbazen op fysiek en mentaal niveau?

“Het is de combinatie van het fysieke en mentale dat indruk maakte. In je normale leven kun je best stellen dat je fysiek en mentaal sterk genoeg bent, maar als je daar zit… Je werd 24/7 gedrild. Het was niet zo dat wanneer de camera’s stopte met draaien, we onze suikers konden aanvullen en gezellig met elkaar een colaatje dronken.”

“We werden continu op onze lip gezeten en bevonden ons eigenlijk constant in een stress-situatie. Tel daar het gebrek aan slaap en de honger bij op… Dat alles bij elkaar zorgt voor twijfel: ‘Ben ik echt wel sterk genoeg?’ Daarom kun je je er niet ook honderd procent op voorbereiden.”

Kijk je door je deelname anders tegen stress aan?

“Ja, absoluut. En ook tegen pijn. Om maar een gek simpel voorbeeld te noemen: als ik nu mijn teen stoot tegen de klep van de vaatwasser, haal ik mijn schouders op en loop ik door. Vóór KVK beschouwde ik zo’n stoot als pijn. Het is niet dat ik pijn en emoties nu uitschakel, ik kijk er alleen veel nuchterder tegenaan. Hetzelfde gebeurt op werk: voorheen kon ik me echt druk maken om een boze klant, terwijl ik nu calm & collected blijf en in mijn eigen energie blijf. Daar ben ik absoluut in gegroeid. In die zin kan ik KVK iedereen aanraden ;-).”

Hoe kijk je nu terug op Kamp van Koningsbrugge?

“Fantastisch. Het was echt fantastisch. En veel te kort. Heel de setting, de groepssfeer, geen afleiding. We waren als groep maar bezig met één ding: het behalen van het einddoel. En iedere dag leerden we nieuwe skills. Het voelde heel goed om in die bubbel te zitten. Waar ik me op de eerste dag een vis op het droge voelde, voelde ik me daarna als een vis in het water.”

Copyright: AVROTROS

Wanneer kwam voor jou het omslagpunt?

“De eerste drie dagen was ik continu zoekende: presteer ik voldoende, doe ik het goed genoeg? En was ik ook overrompeld door de wereld van defensie. Daarna begon ik steeds meer te vertrouwen op mezelf. Ik gaf alles en meer kon ik niet geven.”

“Dat liep overigens synchroon met het omslagpunt voor de hele groep. De eerste dagen ben je alleen maar op jezelf gefocust, maar op dag drie, tijdens de zeven uur durende roeitocht, kantelde de groepsdynamiek en beseften we: we hebben elkaar nodig om het einde te halen.”

“Tot dat moment was ik zoekende naar mijn kracht binnen de groep, maar na die zeven uur in die intieme setting op die boot was de sfeer voor iedereen anders.” Lachend: “Het was maar goed dat we van tevoren niet wisten hoe lang we moesten varen…”

kamp van koningsbrugge
Copyright: AVROTROS

Is er iets dat je nog iedere dag meeneemt uit het programma?

“Absoluut. Iedere dag eigenlijk. Ik sta veel meer in mijn eigen kracht: ik weet wat ik kan en ik weet ook wat ik minder goed kan. Juist dat besef, en dan vooral van mijn mindere kwaliteiten, zorgt ervoor dat ik er het beste van maak. Dat is ook weer dat stukje loslaten. Niet te lang stilstaan bij dingen, gewoon gas erop en gaan.”

En voor alle ambitieuze levensgenieters van Girls Who: heb je een tip?

“Dat is een lastige, haha. Ik denk vooral dat je moet kijken naar wat je leuk vindt. Stel, je wilt bijvoorbeeld afvallen. Er zijn heel veel manieren om af te vallen. Heel plastisch gezien moet je meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt, dat is de essentie van afvallen. Dan kun je bijvoorbeeld gaan wandelen, maar als je dat niet leuk vindt, kun je ook gaan fietsen.”

“Nu is dit maar een eenvoudig voorbeeld, maar het geldt wel voor alles: als je alles doet met plezier en afwisseling, dan hou je het gewoon leuk. Als het je niet lukt om sporten vol te houden, dan moet je een andere manier gaan vinden. Verzin je eigen regels, dan groeit je doorzettingsvermogen vanzelf. Doorzettingsvermogen is eigenlijk op zoek gaan naar de manier waarop jij jezelf kunt triggeren.”

Kamp Waes is iedere maandagavond om 20:25 uur te zien op NPO3. De Nederlandse versie, Kamp van Koningsbrugge, is terug te kijken via NPOStart.

Ook gezien op tv:

Eva de Visser in Dragons’ Den >

CategoriesDrankje met