G

GOED BETAALBARE FINE-DINING EN VAKMANSCHAP BIJ RESTAURANT LE GARAGE

In een periode waar restaurants opzoek zijn naar nieuwe trends, blijft restaurant Le Garage, 30 jaar na opening, dezelfde succesfactoren toepassen. Inzet voor culinair vakmanschap, fijne wijnexpertise in een klassieke setting. Vanaf nu op jullie culinaire bucketlist: restaurant Le Garage. Lees hier waarom!

In een periode waar restaurants constant opzoek zijn naar nieuwe trends, blijft restaurant Le Garage dezelfde succesfactoren toepassen. Toen Le Garage 30 jaar geleden werd opgericht door tv-kok Joop Braakhekke, is de inzet voor culinair vakmanschap en wijnexpertise ontstaan – en nooit meer verdwenen. Hoewel Le Garage een favoriet is van vele beroemdheden, handhaven ze een gastvrije en gezellige sfeer dat een gevarieerd publiek aantrekt. Vanaf nu op jullie culinaire bucketlist: restaurant Le Garage. Lees hier waarom!

De Sfeer & Het Interieur

Al héél ver voordat restaurants hun interieur ‘Instagrammable’ gingen inrichten in de hoop een zo groot mogelijk Instagram-publiek aan te trekken, was daar restaurant Le Garage. Zij hebben de term – met hun rode banken, wit tafellinnen en zo’n 180 warme plafondlampjes – ongeveer uitgevonden. Het restaurant is een soort kruising tussen een prachtige poffertjeskraam, een intieme bistro uit Parijs en een lokaal van lichte zeden. De invloed van het licht geeft het idee van een warm bad, een comfortabel gevoel en je vindt er combinaties van verschillende werelden: zakelijk maar intiem, zodat iedereen zich op z’n gemak voelt. Om het nog fotogenieker te maken is iedere wand is bedekt met spiegels. Zien en gezien worden is hier dan ook het motto.

‘Creativiteit en vakmanschap voeren hier de boventoon en dat levert gerechten van topkwaliteit op.’

En daar blijft het niet bij, want zoals de naam je al doet vermoeden, was het restaurant ooit een autogarage, waar onder andere de directeuren van het HEMA-hoofdkantoor hun auto parkeerden. Zij komen overigens nog regelmatig dineren – precies aan het tafeltje waar ooit hun auto stond. En zoals er in de garage goed gewaakt werd over de auto’s, gebeurd dit 30 jaar later nog steeds, dan wel niet voor de gasten van Le Garage. Ze worden goed verzorgd en in de watten gelegd, om weer helemaal opgefrist de deur uit te stappen. De sfeer is gemoedelijk. Klassiek, maar lekker informeel. Bij Le Garage moet je dus zijn voor een plezierige en lange dineravond met – als je wilt – een praatje met een van de mannen uit de bediening. Of met je buren; de tafels staan namelijk een handbreedte van elkaar waardoor contact met culinaire mede-levensgenieters geen keuze, maar een onvermijdelijkheid is.

De Bediening

De garagesterren zou ik samenvatten met de woorden uiterst vriendelijk, lekker scherp en talentvol. Na een warm welkom van de prachtige dame aan de deur worden we onderweg naar tafel bijvoorbeeld door vier personeelsleden gegroet. Dat is zeldzaam in Amsterdam, weet ik inmiddels. Daar begint de vriendelijke ervaring van Le Garage. Ook de persoonlijke service die je ontvangt maakt de dineravond bij restaurant Le Garage al erg bijzonder – en we hebben nog niet eens gegeten.

Het talentvolle uit zich tevens in de uitgebreide uitleg en kennis over: alles eigenlijk. Het eten, de wijnen, de combinaties, het verhaal en de karakters van Le Garage. Dit allen werd verteld door Gerben Kraai – je kunt hem ook wel een lopend geschiedenisboek noemen. Al 13 jaar werkt assistent-directeur Gerben voor Le Garage en verveeld is hij absoluut niet. Het restaurant mag van geluk spreken met zo’n gepassioneerd talent. Samen met directeur Erwin Walthaus runt hij een succesvol toprestaurant.

Eten & Drinken

De gasten van Le Garage kunnen zich voorbereiden op vakkundig bereidde klassieke gerechten, met een moderne twist. De tonijnpizza, een Garage-klassieker, is een perfect voorbeeld van deze vakkundigheid met moderne twist. Het woord ‘pizza’ is trouwens een ondergewaardeerde term voor dit geweldige voorgerecht. Deze sandwich van dun filodeeg is versierd met dungesneden tonijn, wasabi mayonaise, kappertjes, wortel julienne en jalapeño peper. Deze variant is trouwens geen standaardversie; het gerecht krijgt regelmatig een upgrade. Zo is Gerben net terug uit New York, waar hij nieuwe inspiratie heeft opgedaan voor de tonijnpizza. Naast deze favoriet is de foie gras met appel chutney en brioche trouwens ook een absolute aanrader. Nog een tip voor de zoetekauw: vergeet de Ile Flottante niet te bestellen. Of één van de andere desserts. Deze zijn echt top.

Dit zijn de leukste tapastenten van Barcelona!

Bij goed eten hoort een goede wijn en vanaf dag één heeft Le Garage hoog ingezet met de wijnkaart. Nou ja, kaart… wijnboek is met 10 wijnpagina’s eigenlijk een beter woord. Le Garage loopt vaak voorop met nieuwe ontwikkelingen in de wijnwereld. Zij waren bijvoorbeeld de eersten die het aandurfde ‘Vin Naturel’ wijnen op de kaart te zetten. Inmiddels is deze pure wijn niet meer weg te denken van wijnkaarten. De jarenlange toewijding heeft ervoor gezorgd dat sommelier Erwin Walthaus in 2015 werd uitgeroepen tot sommelier van het jaar. Kun je net als wij moeilijk kiezen omdat je nieuwsgierig bent naar iedere wijn op de kaart? Take the winestress away en laat je lekker adviseren door de bediening. Zij weten wel raad met jouw wijn-spijs combi.

De Rekening

Zoals Le Garage zelf zegt kost kwaliteit geld. Duh. En zonder de juiste inkoop van mooie producten kun je geen goede keuken runnen. En zonder een chef die om kan gaan met mooie producten, heb je geen lekker eten. Maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. Daarom voert Le Garage een Michelin Bib-Gourmand menu. Dat houdt in: drie gangen voor €37. Voor de vaak terugkerende gasten verandert dit menu regelmatig. Voor die €37 eet je dus drie vakkundig bereidde gerechten in een most Instagrammable setting terwijl je bediend wordt door gepassioneerd personeel die kennis heeft van zaken. Punt. Vul de prijs-kwaliteit verhouding zelf maar even in. De prijs van de flessen wijn loopt trouwens op vanaf €29,50 en vanaf €5,50 zijn deze per glas te bestellen.

Restaurant Le Garage
Le Garage Ruysdaelstraat 54-56
1071 XE Amsterdam
020-6797176