Santorini Tips // To do in Santorini // Hotspots Santorini
W

WAT TE DOEN IN SANTORINI: TIPS VOOR 5 DAGEN OP HET EILAND

Eenmaal aangekomen op het Griekse eiland Santorini wil je eigenlijk nooit meer ommekeer maken. Alles wat ze zeggen over dit eiland klopt: het prachtige aanzicht van de huisjes gebouwd in de rotsen, de spierwitte kerkjes met blauwe koepeldaken, het fenomenale uitzicht op zee. Omdat het eiland op bepaalde plekken erg toeristisch kan zijn, geven we je een aantal tips om Santorini in 5 dagen te ontdekken zonder dat er hordes toeristen, selfiesticks en camera’s om je oren vliegen.

Wat te doen op Santorini >

Dag 1: Oriënteren en relaxen

De eerste dag op Santorini raden we je aan om in je verblijf wat informatie te vragen over de omgeving. Zelf verbleven wij in Villa Clio in Perissa. Een geweldige Griekse villa met jawel, overal witte en blauwe accenten. Deze villa hadden we overigens niet alleen voor onszelf (ha, you wish…), de eigenaren hebben de grote villa omgebouwd tot een hotel.

Ook al hadden we in deze Griekse omgeving het gevoel een eigen klein appartementje te hebben. Wij sliepen op de begane grond en hadden een terras tot onze beschikking. ‘s Avonds tot 10 uur afkoelen in het zwembad was ook een mogelijkheid. En dat afkoelen is een noodzaak wanneer je dit eiland hartje zomer bezoekt. De temperaturen kunnen dan oplopen tot meer dan 30 graden.

Een Food wandeling door Santorini, hier moet je zijn >

Dag 2: Op naar de hoofdstad Fira

Goedemorgen Santorini, het is dag 2! Tijd om op pad te gaan. De hoofdstad van Santorini is Fira, een stadje gebouwd in de rotsen, met overal waar je kijkt witte huisjes.

Overal op het eiland rijden er om de 15 minuten bussen naar verschillende bestemmingen. Ook vanaf Perissa kun je de bus nemen naar Fira. Je betaalt je busreis tijdens je rit en het kost ongeveer 2 tot 3 euro, afhankelijk van je bestemming. Als je niet zo van busreizen houdt, kun je er ook voor kiezen om een quad te huren. Zo’n verhuur vind je in ieder dorpje of stadje.

Ook leuk: 12 x redenen om naar Sardinië te gaan >

Omdat we veel gelezen hadden over de extreme drukte in Santorini, hadden we ons op het ergste voorbereid. En ja, Fira is inderdaad een drukbezochte plaats, maar doordat er zoveel straatjes zijn, loop je echt niet in rijen achter elkaar. Naast dat het lopen door Fira al een leuke bezigheid is, hebben we natuurlijk ook een hotspot gevonden. Pelican Kipos vind je in een zijstraat. Het personeel is erg vriendelijk en de Griekse salade is om te smullen!

Na het avondeten zoek je natuurlijk een goede plek op om de zonsondergang te bewonderen. Oh ja, stop je telefoon even weg, je maakt dit niet iedere dag mee dus geniet er écht van en niet vanachter je cameralens!

Helaas wordt het vervoer ook wel eens gedaan door een arme ezel…

Tips Santorini // Hotspots Santorini // vakantietips SantoriniTips Santorini // Hotspots Santorini // vakantietips Santorini // Santorini to do

Meer Tips voor Santorini >

Dag 3: Warmwaterbronnen en vulkanen

Verlaat Santorini niet zonder een boottocht te hebben gemaakt. Je kunt zo’n dagtour meestal bestellen in je hotel. Uiteraard zijn er verschillende dagtours. Wij hadden de volgende. Je vertrekt vanuit de haven van Santorini en maakt een heerlijk verfrissend tochtje over de Middellandse Zee.

De eerste stop is een warmwaterbron waar je kunt zwemmen. Een tip: neem oude zwemkleding mee want het water is bruin door de mineralen van de vulkaan. Het volgende station is een eilandje dat totaal bestaat uit vulkanisch gesteente. Samen met een tour guide heb je de keuze of je de berg helemaal wilt beklimmen. Het uitzicht is de moeite waard. Evenals de interessante uitleg over de geschiedenis van Santorini, maar neem vooral voldoende water mee (geldt voor ieder seizoen)!

Dit zijn de mooiste bestemmingen voor een roadtrip door Europa >

Weer even varen en dan the next stop: het mini-eilandje Thirasia met zijn 300 inwoners. Hier heb je de tijd om even uit te rusten of juist de berg te beklimmen naar het dorpje zelf. Als je hier te moe voor bent, zijn er aan de waterkant ook genoeg restaurantjes om neer te strijken.

Misschien wel hét hoogtepunt van de dag: de zonsondergang in Oia. Je komt er mooi op tijd aan, dus genoeg tijd om een plekje uit te kiezen om te dineren. In een klein zijstraatje zit Pitogyros en je raadt het al: hier eet je gyros, maar dus echt hele lekkere, voor een nog betere prijs! Voor gemiddeld €5 heb je al een goedgevulde gyros te pakken. Het leuke aan deze plek is dat het een beetje verstopt zit, wat er voor zorgt dat het niet té druk is. Kun je in alle rust genieten van je Griekse maaltijd.

Tips Santorini // Hotspots Santorini // vakantietips SantoriniTips Santorini // Hotspots Santorini // vakantietips Santorini // Santorini to do

Dag 4: Cultuur snuiven in Akrotiri

Tijd om wat cultuur te snuiven. In Akrotiri kun je dat als geen ander. In de Griekse oudheid was dit een havenstad, maar rond 1600 v. Chr. werd de plek verwoest door een vulkaanuitbarsting. Akrotiri lag onder een 50 meter dikke laag puimsteen. Tijdens opgravingen zijn delen van de stad weer teruggevonden.

Combineer je tripje naar Akrotiri met een bezoek aan Red Beach. Je moet wel goed ter been zijn om dit strand te bereiken, maar het is de moeite waard. Misschien niet om echt te relaxen (het strand is niet groot en bovendien bestaat het uit loeihete steentjes). Maar dit is toch wel een plek waar je eens geweest moet zijn.

Stiekem vonden wij het allerleukste dat we tijdens onze tocht naar Red Beach een Barbie roze (!) auto tegenkwamen. Ja, daar moest een fotootje van gemaakt worden natuurlijk.

SantoriniTips Santorini // Hotspots Santorini // vakantietips Santorini // Wat te doen op Santorini

Dag 5: Strand- en hotspothoppen

De oostkant van Santorini is laaggelegen en heeft een kilometers lange kuststrook met alleen maar zwart strand. Je kunt bij ongeveer ieder restaurant een bedje huren en als je wilt een hele dag van de zee naar je strandbedje bivakkeren en weer terug.

Voor de hotspotlovers en/of actievelingen onder ons is het een aanrader om langs de kuststrook te wandelen en af en toe een stop te maken bij een leuk uitziende plek. Die zijn er namelijk genoeg. Het kleurrijke Tranquilo is er zo eentje, gelegen aan de kust van Perissa. Heerlijk vegetarisch eten, lees: veel kaas, veel fruit en andere verantwoorde lekkernijen. Wij zijn er meerdere keren langs geweest, mede door de relaxte sfeer die er hangt. Het heet natuurlijk niet voor niets Tranquilo…

SantoriniTips Santorini // Hotspots Santorini // vakantietips Santorini // Wat te doen op Santorini

 

Meer Travel Guides vind je hier >

Wij waren een hele week op Santorini en ook dan is het prima vertoeven. Toch is het eiland ook in vijf dagen al goed te ontdekken, en kun je alle hoogtepunten op een rustig tempo afgaan. Voor welk seizoen je ook kiest, als je het vliegtuig richting Santorini neemt, wacht er een topvakantie op je!

Slapen in SantoriniBooking.com

CategoriesEuropa