E

EEN FRANSE, DUURZAME PROEVERIJ BIJ L’INVITÉ RESTAURANT

Girls Who Magazine heeft weer een bijzondere culinaire ontdekking gedaan, die we graag met jullie delen. Ditmaalverscholen in het hartje van de Jordaan, tussen de prachtige huizen aan de Bloemgracht. Het restaurantpand is honderden jaren oud en daarmee een van de oudste (en mooiste) van de buurt. Bij L’invité Restaurant wordt de klassieke Franse keuken geserveerd met eigentijdste twist, die zich uit in onbewerkte en seizoensgebonden producten. Het valt lang niet meer mee nog ‘onontdekte’ pareltjes te vinden in Amsterdam. Online staan uitgebreide lijsten met tips voor ontbijt, lunch, brunch hotspots en ook voor diner of café-tips maken diverse insiders je uitvoerig wegwijs (ja, wij doen hier ook aan mee). Toch lijkt het soms alsof iedere topplek al heel vaak gecovered is. Daarom vinden wij het fijn als we een restaurant ‘gevonden’ hebben waar nog niet 100 keer over is geschreven. L’invité Restaurant is er zo één.

Girls Who Magazine heeft weer een bijzondere culinaire ontdekking gedaan, die we graag met jullie delen. Ditmaalverscholen in het hartje van de Jordaan, tussen de prachtige huizen aan de Bloemgracht. Het restaurantpand is honderden jaren oud en daarmee een van de oudste (en mooiste) van de buurt. Bij L’invité Restaurant wordt de klassieke Franse keuken geserveerd met eigentijdste twist, die zich uit in onbewerkte en seizoensgebonden producten.

Het valt lang niet meer mee nog ‘onontdekte’ pareltjes te vinden in Amsterdam. Online staan uitgebreide lijsten met tips voor ontbijt, lunch, brunch hotspots en ook voor diner of café-tips maken diverse insiders je uitvoerig wegwijs (ja, wij doen hier ook aan mee). Toch lijkt het soms alsof iedere topplek al heel vaak gecovered is. Daarom vinden wij het fijn als we een restaurant ‘gevonden’ hebben waar nog niet 100 keer over is geschreven. L’invité Restaurant is er zo één.

De Sfeer & Het Interieur

Het Franse Bistrogevoel viert hoogtij bij L’invité Restaurant. Het verwolkomende gevoel bij binnenkomst wordt gecreëerd door onder andere de bijpassende achtergrondmuziek en de fijne en intieme sfeer die er heerst. Naast de lage trappeningang staat zowel links als rechts een prachtig opgedekte tafel waar je, door de hoge, wit-omrande ramen kunt uitkijken op de Amsterdamse grachten en zijn Amsterdamse bootjes. Heb je iets bijzonders te vieren, dan zou ik bij de reservering aangeven aan het raam te willen zitten.

L’invité Restaurant

Dit is overigens geen must, want ook in de rest van de zaak hangt een romantische en sprookjesachtige sfeer, met genoeg ruimte tussen de tafels voor een ongestoord avondje dineren. De met linnen-opgedekte tafels zijn klassiek opgedekt en worden vergezeld door comfortabele houten stoeltjes die op een zwart/wit geblokte stenen vloer staan. Op de witte balken boven ons hoofd hangt gedimd sfeerlicht en de muren worden versierd door verschillende schilderijtjes. Het plaatje klopt helemaal.

L’invité telt 35 zitplaatsen binnen en daarnaast staat er voor het prachtige pand een schattig mini-terrasje opgedekt aan het water. Een prachtige plek om te dineren met mooi weer! Bij mooi weer is het terras open vanaf 17.00 uur, op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur.

Deze rode wijnen zijn heerlijk om te drinken in de zon

Het Personeel

Bij L’invité Restaurant speeltSico de Moel de hoofdrol.Hij is namelijk niet alleen de gastheer die het dinerende publiek vermaakt met ambachtelijke verhalen. Ook is hij als chef degene achter de verhalen van het eten. Met deze dubbelrol blijft Sico uitdaging en variatie vinden in wat hij doet, en is hij in charge over alles wat er in de zaak gebeurt. Hij verzint bijvoorbeeld maandelijkse foodthema’s,waar vervolgens een speciaal menu bij bedacht wordt. Zo kun je in de hele maand april genieten van een speciaal Asperge Menu,en hebben ze net het thema ‘Duurzame Vis’ achter de rug.

“De producten waarmee we werken zijn van de allerbeste kwaliteit. We gebruiken pure ingrediënten, geen poeders of andere fabrieksproducten. We werken met kleinschalig lokaal geproduceerde producten.”

Onder de indruk waren wij dan ook toen Sico vertelde dat L’invité het enige restaurant in Nederland is dat 100% met duurzame vis werkt. De gastheer vond het leuk om te horen toen de The Good Fish Foundation het hem vertelde, maar écht onder de indruk was hij niet. Voor de patron en selfmade cuisinier is het inmiddels namelijk meer dan normaal om bij te dragen aan een beter milieu, door met pure producten te werken. Hij is overigens ook ambassadeur van Chefs voor Goede Vis. Sico en zijn leerlingen werken dan ook alleen met lokaal en eerlijk vlees, biologische groeten en duurzame vis, die zij van top tot teen gebruiken.
Want, ‘’alles dat smaak heeft, moet naar de gast. Niet naar de prullenbak’’.

L’invité Restaurant

Eten & Drinken

Nu komen we aan bij het hoofdstuk waar het eigenlijk toch wel om draait bij L’invité restaurant. Want ja, het interieur is echt prachtig de chef doet het super als gastheer, maar het eten staat in de spotlight.

Bij L’invité kun je een aantal klassiekers zoals steak tartaar, entrecôte en fromage à la carte bestellen, maar ik zou je ten zeerste aanraden om op culinaire verrassingsreis meegenomen te worden met het Proeverij Menu. Dit menu bestaat uit 7 Frans-georiënteerde, kleine gerechtjes die redelijk snel na elkaar op tafel komen. De klassiekers worden wederom ambachtelijk bereid met lokale, regionale en duurzame producten.

Verrassende combinaties

Voor dit menu zoekt Sico producten uit die we meestal wel kennen, maar niet zo vaak eten. Zo begonnen we met de duurzame vis: tartaar van rauwe makreel en daarop een sorbetijsje van cornichon. Als je regelmatig uit eten gaat is het leuk om je te laten verrassen door ingrediënten en combinaties die je nog niet eerder gezien of geproefd hebt.
Hierna was het tijd voor een Hollands scheermesje met zoetzure venkel, door de Fransen ook wel Couteaux genoemd. Niet geheel onbelangrijk dronken we hier een goede witte wijn, met de bijpassende naam Perla del Mar.

L’invité Restaurant

“De wijnen die ik erbij heb geselecteerd zijn Europees en zorgen voor een extra beleving van de diverse smaken”

Na twee frisse gerechten gingen we over naar een wat stevigere ronde. Er kwam een cappuccino voor onze neus te staan. Huh, doen ze dit zo in Frankrijk? Nee, natuurlijk niet. De Franse uienbouillon geserveerd in een cappuccino mok met schuimlaag van Old Amsterdam was een van de culinaire verrassingen van de chef. Het was de lekkerste cappuccino die ik ooit gedronken heb.

De witte wijn was inmiddels overgegaan in rood en het eerste vleesgerecht verscheen op tafel. Het kwarteltje was perfect gegaard en ging goed samen met de zachte zoete aardappelpuree en de krokante bloedworst en truffelaardappel. Hierna kwam er een mozaïek van vergeten groentenmet ieder zijn eigen bereiding op tafel. Wederom iets dat we ‘wel kennen’, maar eigenlijk bijna nooit eten. Leuk om de vergeten groenten iets minder te vergeten en weer even on top of mind te hebben.

Met deze route loop je langs de leukste wijnbarren
van Amsterdam

L’invité Restaurant

“Om de smaken goed uit te laten komen, gebruik ik minder vet, suiker en zout. Hierdoor kunt u meer proeven en voelt u zich beter”

Het hoofdingrediënt van het laatste hartige gerecht was Texels lam. Wat het dit vlees zo uniek maakt is dat de lammeren in het voorjaar in de frisse, zilte zeelucht van Texel rondlopen. Het welzijn van de dieren staat centraal; ze worden direct op Texel geslacht en verwerkt, wat zorgt voor een laag stressniveau en dus mals vlees. Het lamsvlees van L’invité heeft dan ook het Waddengoud keurmerk, dat garantie geeft dat het vlees op een duurzame wijze is geproduceerd in het Waddengebied. Het zacht gegaarde lamsvlees werd op het bord omringd doperwten crème, asperges en citroen yoghurt dressing.

We sloten de avond zoet af met een ‘crème brûlée l’invité’. Wederom anders dan je denkt met minder suiker en witte asperges op de bodem. Bij dit gerecht kwam de kracht van wijn sterk naar voren. De asperges proefde je in de eerste instantie namelijk niet echt, maar wanneer er een slok van de dessertwijn in de mik zat, drong de heerlijke aspergesmaak je mond binnen. Het was een bijzondere afsluiter van een bijzondere avond.

L’invité Restaurant

Veganisten en vegetariërs

Sico de Moel draait zijn hand niet om voor een special requestvan zijn gasten. Omdat hij en zijn leerlingen alles zelf maken, is het makkelijk om te improviseren met dieetwensen of allergieën.Ook vegetariërs of zelfs veganisten kunnen aanschuiven bij L’invité Restaurant. Er word zonder moeite iets speciaals voor je gemaakt. Zo kun je gewoon met je glutenvrije nicht, lactose-intolerante buurman en veganistische ex-collega genieten van een culinaire avond in een sfeervol pandje, met uitzicht op de grachten.  

De Rekening

Wederom een vondst met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De proeverij (8 gerechtjes inclusief amuse) kost €59 per persoon. Voor deze prijs krijg je eerlijke, pure en duurzame producten op tafel die allemaal nét iets anders zijn dan gewend. Je wordt verrast.Natuurlijk wordt jouw proeverij nog sensationeler met een aantal goede glazen wijn en daarom zou ik voor €89 in totaal lekker voor een bijpassend arrangement gaan.

L’invité Restaurant
TELEFOON
020 – 570 2010

ADRES
Bloemgracht 47, 1016 KD  Amsterdam

OPENINGSTIJDEN
Dinsdag t/m zondag vanaf 18.00 uur.

Zaterdag en zondag lunch vanaf 12.00 uur.
Maandag gesloten.