E

ECZEEM: DIT IS HET & ZO KOM JE ER VANAF

eczeem - hoe kom je van eczeem af - eczeem zalf - eczeem oksels - eczeem tips - last van eczeem - wat te doen bij eczeem

Hoe ontstaat eczeem? En hoe kom je er vanaf? Krabben tot alles open ligt is natuurlijk niet de oplossing, maar het is door de jeuk vaak moeilijk om niet te doen… Eczeem kan je ineens krijgen, maar sommige vormen zijn relatief makkelijk op te lossen. Hoe? Lees snel verder.

Last van eczeem? Check het artikel >

De oorzaak

Eczeem. Laten we bij het begin beginnen: wat is het en wat is de oorzaak. Eczeem is een aandoening die ontsteking en irritatie van de huid veroorzaakt. De symptomen variëren in ernst. De meeste mensen hebben last van een droge huid, jeuk en roodheid, maar het kan ook ergere symptomen, zoals een bloedende huid, hebben.

Superfood Spirulina: uitleg, voordelen & recept >

Er zijn verschillende soorten eczeem, waaronder contacteczeem en atopisch eczeem (een genetische aandoening die is gebaseerd op interacties met genen en omgevingsfactoren). Let dus wel: het werkt dus ook voor iedereen anders en daarmee is ook iedere oplossing anders.

Ingrediënten & andere triggers

Er zijn bepaalde ingrediënten in bijvoorbeeld huidverzorging die ervoor kunnen zorgen dat eczeem aangewakkerd wordt. Ook zijn er andere triggers die symptomen kunnen verergeren.

 • Metalen, in het bijzonder nikkel
 • Sigarettenrook
 • Zepen en huishoudelijke schoonmaakmiddelen
 • Geuren
 • Bepaalde stoffen zoals wol en polyester
 • Antibacteriële zalf zoals neomycine en bacitracine
 • Formaldehyde, een gas dat voorkomt in huishoudelijke ontsmettingsmiddelen, sommige vaccins en lijmen
 • Isothiazolinonen, een antibacterieel middel dat wordt aangetroffen in producten voor persoonlijke verzorging zoals babydoekjes
 • Cocamidopropyl-betaïne, een stof die wordt gebruikt om shampoos en lotions te verdikken
 • Parafenyleendiamine, dat onder meer wordt gebruikt in leerkleurstoffen en tijdelijke tatoeages

Voedingsmiddelen om te vermijden

Hoewel het eten van voedsel niet direct eczeem lijkt te veroorzaken, speelt het wel een rol. Verschillende mensen die last hebben van eczeem claimen in onderzoek dat bepaalde voedingsmiddelen bijdragen aan het krijgen van ernstigere klachten.

Doen! 5 x Alternatieven voor plastic tasjes >

Koemelk, eieren, sojaproducten, noten, schaaldieren en gluten staan allemaal genoteerd als potentiële boosdoeners. Als je niet zeker weet wat je eczeem veroorzaakt, kun je deze voedingsmiddelen het beste even een tijdje mijden.

Wat eet je dan wel?

Het eten van ontstekingsremmende voedingsmiddelen kan helpen om de kans op verergering van symptomen te verminderen. De volgende keer dat je boodschappen gaat doen, leg je dit in je karretje:

 • Vette vis: zalm en haring bevatten veel omega-3-vetzuren, die ontstekingsremmend werken. Je kunt ook een omega-3-supplement nemen om je huid te kalmeren.
 • Appels, bosbessen, broccoli, spinazie en boerenkool: deze bevatten namelijk allemaal quercetine, een plantaardige flavonoïde (antioxidant) die deze voedingsmiddelen hun rijke kleur geeft en ontstekingen kan verminderen.
 • Probiotica: bepaalde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kefir, tempeh en yoghurt, bevatten levende culturen (bacteriën) die helpen een sterk immuunsysteem te ondersteunen.

En verder?

De beste manier om eczeem te behandelen, is om de triggers die het kunnen veroorzaken te identificeren. Deze zijn per persoon verschillend, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan de factoren die irritatie van je huid veroorzaken. Kom je hier niet uit of wordt het erger, raadpleeg dan altijd je huisarts.

Wat is jouw oplossing voor eczeem?

CategoriesNiet gecategoriseerd