&

‘LEER VAN MENSEN DIE MEER ERVARING HEBBEN DAN JIJ’ | Drankje met.. SEO specialist Manouk Keurntjes

Ze is freelance SEO-specialist, houdt zich bezig met content marketing, heeft een eigen website én denkt na over online marketingstrategieën. Wat een girlboss! Wij spraken multitasker Manouk over haar baan als freelancer en vroegen ons af hoe zij het best tot rust komt met haar drukke rooster. Meer weten over SEO? Lees het hele interview! Seo expert. Freelance SEO specialist. Interview met girlsboss. Drankje met onderneemster. Girlboss. Interview. Freelancer.

Ze is freelance SEO-specialist, houdt zich bezig met content marketing, heeft een eigen website én denkt na over online marketingstrategieën. Wat een girlboss! Wij spraken multitasker Manouk over haar baan als freelancer en vroegen ons af hoe zij het best tot rust komt met haar drukke rooster. Meer weten over SEO? Lees het hele interview!

Manouk, kun je ons kort vertellen wat je doet?

Ik ben freelance SEO specialist, oftewel ik help bedrijven met het beter vindbaar worden binnen de zoekmachines door middel van een zoekmachine optimalisatie traject. Heel veel mensen denken dat dit alleen een kwestie is van het schrijven van ‘goede SEO teksten’ met een bepaald aantal zoekwoorden. Maar naast het content gedeelte is het ook belangrijk dat een website technisch goed in elkaar zit zoals onder andere het hebben van een logische structuur en een super snelle website. Er zijn honderden punten waar je aan kunt werken om hoger te ranken binnen de zoekmachine.  

Hoe is jouw interesse hierin ontstaan?

Meer dan 5 jaar geleden ben ik tijdens mijn afstudeerstage bij Sanoma in aanraking gekomen met keyword density, oftewel het aantal zoekwoorden dat je in je content moet plaatsen om het tot een SEO waardig artikel om te toveren. Ik vond het hele SEO gebeuren zó interessant dat ik besloot om voor mijn afstudeeronderzoek een analyse te doen over de beste zoekwoorden voor de website van Grazia. Na mijn afstuderen heb ik altijd functies gehad waarbij ik met zoekmachine optimalisatie bezig was, van online marketeer tot in-house SEO specialist. Omdat ik bij beide toch niet helemaal op mijn plek zat heb ik eind 2016 besloten om mijn baan op te zeggen en fulltime als freelancer aan de slag te gaan. Een beetje eng in het begin, maar tot op heden nog steeds een top beslissing! 

SEO wordt steeds serieuzer genomen en dat betekent dat er steeds meer concurrentie bijkomt in deze niche. Heb jij hier last van?

Dat valt tot nu toe nog heel erg mee. Ik merk wel dat de laatste tijd dat heel veel bedrijven in andere branches op zoek zijn naar hulp bij een SEO strategie. Kreeg ik eerder vooral aanvragen van webshops, zijn het nu steeds vaker content-based platformen en freelancers/bureaus. Zij willen graag meer organisch verkeer omdat ze veel verkeer verliezen door het nieuwe algoritme van Facebook.

Drankje met SEO Specialist Manouk

”Durf om advies te vragen: nee heb je, ja kun je krijgen!”
SEO specialist Manouk

Je bent een freelance SEO-specialist, je houdt je bezig met content marketing én richt je op online marketingstrategieën. Girlboss! Hoe weet jij dit allemaal te combineren?

Mijn focus ligt op SEO, maar er zijn veel aspecten binnen online marketing die invloed kunnen hebben op je rankings. Ik vind het daarom belangrijk om ook daar kennis van te hebben zodat ik mijn klanten van het beste advies kan voorzien. Daarnaast vind ik het simpelweg erg leuk om mee te sparren over online marketing strategieën en wat de mogelijkheden zijn qua content marketing. Voorheen wilde ik ook veel verschillende online marketing vormen zelf uitvoeren. Daar ben ik inmiddels op teruggekomen: doe wat je leuk vindt én waar je goed in bent. Daarnaast is online marketing heel erg breed en komen er steeds meer marketing vormen bij. Het is onmogelijk om in alle vormen gespecialiseerd te zijn. Ik heb daarom inmiddels een aantal partnerships met online marketing specialisten die de overige werkzaamheden kunnen oppakken voor mijn klanten. Wel wil ik later dit jaar een opleiding gaan volgen op een business school om mijn diensten uit te kunnen breiden. 

Druk, druk, druk dus. Hoe kom jij tot rust?

Als ik écht tot rust wil komen dan ga ik het liefste op reis. Ik probeer meerdere keren per jaar een lang weekend naar een leuke stad in Europa te gaan. Gewoon een paar dagen niet in mijn ‘standaard’ omgeving zijn doet al wonderen. Eén keer per jaar ga ik wat langer op vakantie samen met mijn vriend om echt even op te laden. Tussendoor ga ik regelmatig 1 á 2 dagen naar mijn ouders in Gelderland. En daar doe ik dan vrij weinig: lekker bijkletsen met mijn ouders onder het genot van een lekker hapje en drankje, en af en toe gaan we een paar uur wandelen in het bos. Heer-lijk. In Amsterdam bezoek ik vaak de bios en ga ik graag uiteten. Mijn favoriet op het moment is de Vegan Junk Food Bar. Zelfs mijn niet-vegan vrienden vinden het geweldig om daar te eten. En natuurlijk borrels met vrienden of een middagje old-school spelletjes spelen!

Weekendje weg in Nederland? Dit zijn de
leukste tips voor Maastricht!

Wat is de beste tip die jij ooit hebt gekregen als onderneemster?

Luister naar de tips van andere ondernemers. Spar met ze, vraag om advies over bijvoorbeeld financiën of klantencontact en leer van mensen die meer ervaring hebben dan jij. Ik wil altijd zelf alles uitvogelen, maar daar verlies je heel veel kostbare tijd mee. Durf om advies te vragen: nee heb je, ja kun je krijgen! En daarnaast vind ik het hebben van een goede boekhouder een must. Ik ben gek op cijfertjes (comes with the job) maar ben blij dat er iemand met écht verstand van administratie en financiën mijn jaarlijkse aangifte doet. Want als ondernemer is dat een stuk ingewikkelder dan wanneer je in loondienst bent.

Drankje met SEO specialist Manouk

”Tijdens tripjes denk ik veel na over hoe ik mijn onderneming kan laten groeien”
SEO specialist Manouk

Je werkt voornamelijk online. Hoe sta jij tegenover werk combineren met reizen en waar kun je dit volgens jou het beste doen?

Ik kan inderdaad al mijn werk online verrichten. Geef mij een laptop en een internet verbinding en ik kan aan de slag. Maar toch werk ik eigenlijk nooit vanuit het buitenland. Waarom? Omdat ik dan eigenlijk even wil genieten van mijn vrije tijd. Dan blijft mijn laptop thuis en heb ik alleen in iPad bij mij. Dan kan ik mijn mail beantwoorden, alle data bekijken maar écht werk verrichten gaat erg moeizaam. Dus ‘spoedjes’ kunnen opgelost worden, maar voor de rest kan ik eigenlijk niet aan het werk. Al moet ik toegeven dat ik tijdens tripjes wel veel nadenk over hoe ik mijn onderneming kan laten groeien of hoe ik mijn diensten kan verbeteren. 

Wat is jouw favoriete werkplek in Amsterdam?

Misschien een beetje afgezaagd, maar ik zit toch echt het liefste op mijn flexplek bij Hashtag Workmode op de Brouwersgracht. Ik heb tegenwoordig niet meer zo vaak de tijd om daar heen te gaan door de vele afspraken die ik heb met klanten. Maar ik vind het daar altijd erg gezellig met de andere meiden, terwijl ik naast het kletsen ook altijd veel werk verzet krijg. Een win-win situatie! En wanneer het lekker weer is loop ik graag een rondje over de grachten om even een change of scenery te hebben. Voor afspraken spreek ik graag af bij het Hoxton op de Herengracht. Lekker centraal en er hangt een relaxte sfeer. Plus, de koffie daar is heerlijk!

 Wat een interessante en gevarieerde baan heeft deze Girlboss! Mocht je op zoek zijn naar iemand jouw bedrijf beter vindbaar maakt, dan kun je contact opnemen SEO specialist Manouk. Meer interviews lezen met onderneemsters? Vind ze hier!

CategoriesDrankje met