&

”KOPIEER NOOIT ZOMAAR WERK VAN ANDEREN” | Drankje met.. Serious Foodie & Founder bySam: Susam Pang

Als ambassadeur van IENS ontmoet ze restauranteigenaren en chefs om te praten over hun gedeelde passie voor eten. Deze grenzeloze liefde voor eten, reizen en recepten deelt ze sinds 2014 op haar foodblog bySam. Daarnaast is ze co-creator van de Foodbloggers Award en grijpt ze projecten met beide handen aan. Nieuwsgierig naar een leven dat vrijwel geheel in het teken staat van eten? Lees ons interview met Susam Pang! Foodblogger. Interview. Drankje met.

Als ambassadeur van IENS ontmoet ze restauranteigenaren en chefs om te praten over hun gedeelde passie voor eten. Deze grenzeloze liefde voor eten, reizen en recepten deelt ze sinds 2014 op haar foodblog bySam. Daarnaast is ze co-creator van de Foodbloggers Award en grijpt ze projecten met beide handen aan. Nieuwsgierig naar een leven dat vrijwel geheel in het teken staat van eten? Lees ons interview met Susam Pang!

Hoe ziet jouw week er ongeveer uit, wat houdt je veel bezig?

Geen week ziet er eigenlijk hetzelfde uit, geen dag eigenlijk. Maar er zijn wel een paar dingen die regelmatig terugkomen. Zo ben ik veel bezig met het schrijven van artikelen (scoops over nieuw te openen restaurants in Amsterdam, net geopende restaurants in Amsterdam en artikelen naar aanleiding van een etentje bij een restaurant). Ook ben ik meestal meerdere avonden in de week te vinden in een restaurant. Soms zijn dit persetentjes, openingsfeesten voor pers of een ‘gewoon’ diner.

”Als ambassadeur voor IENS bezoek ik alle 150 zaken om te kletsen met de eigenaar en/of chef” – Susam Pang

Daarnaast ben ik ambassadeur voor IENS Insider in Amsterdam. IENS Insider is het nieuwe platform van IENS waarbij ze de 150 restaurants van Amsterdam hebben verzameld. Van sterrenzaken en GaultMillau restaurants tot aan de toppers van IENS. Ik bezoek als ambassadeur alle 150 zaken om te kletsen met de eigenaar en/of chef en foto’s te maken van het interieur, van de chef en een (signature) dish. Daar ben ik zeker ook behoorlijk wat tijd mee kwijt. Daarnaast probeer ik één dag in de week te reserveren om te koken. Nieuwe recepten testen en nieuwe gerechten ontwikkelen.

Drankje met… Founder bySam Susam Pang

Wat vind je het leukste aan je werk?

Mensen inspireren en geïnspireerd worden. Dat is ook dé reden waarom ik bySam begonnen ben. Ik wilde mijn tips delen met anderen. En toen ik begon met recepten schrijven, wilde ik mensen wederom inspireren. Ik wil me nu ook wat meer gaan focussen op het delen van (authentieke) Chinese recepten. Mijn beide ouders komen uit Hong Kong. Ik ben opgegroeid met de Kantonese keuken en ben er gek op. Het is niet alleen geweldig qua smaken, maar voor mij is het ook comforting. En dat wil ik nog meer delen met mijn lezers.

Maar zelf geïnspireerd worden, daar krijg ik ook ontzettend veel energie van. Ik vind het te gek als ik weer een chef tegenkom met een bijzonder verhaal en een gave kijk op gerechten creëren. Dat verhaal dan mogen vertellen, dat is een van de leukste dingen van mijn werk.

Wanneer wist je: ik ga van mijn liefde voor eten mijn werk maken?

Het is nooit zo’n bewust en aanwijsbaar moment geweest. Het is gegroeid en ontstaan. Ik ben bySam begonnen in een tijd dat bloggen nog relatief nieuw was. Mijn zus had jaren geleden al een fashionblog. Dit was nog in een tijd dat je nog moest uitleggen wat bloggen was. Ik maakte al jaren lijstjes van restaurants die nieuw waren en mijn vrienden vroegen mij dit vaker met ze te delen omdat het ze hielp te beslissen waar nu weer te eten. Ik besloot voor de grap een blog te starten met het idee dat niemand dit zou lezen. Maar al snel kwam ik erachter dat het door veel mensen gelezen werd.

Ik had nog een fulltime baan en deed mijn blog ernaast. Iedere avond als ik dan weer aan mijn blog kon zitten leefde ik op en toen wist ik dat ik mijn baan moest opzeggen om mij volledig te focussen op mijn grootste passie. Op zich zou je kunnen zeggen dat ik toen wist dat ik van mijn liefde voor eten mijn werk ging maken.

Drankje met… Founder bySam Susam Pang

”Als ik ergens echt niet lekker heb gegeten, zou ik nooit schrijven dat het eten super lekker is” – Susam Pang

Je zult het vast wel eens meemaken dat de service of het eten tegenvalt in een restaurant. Hoe blijf je transparant tegenover je lezers?

Helaas gebeurt dit weleens. Ik vind het belangrijk om een eerlijk artikel te schrijven over mijn ervaring. Zelf houd ik er ook niet van om me bedonderd te voelen, dus als ik ergens echt niet lekker heb gegeten zou ik nooit schrijven dat het eten super lekker is. Ik denk dat dit ten koste zou gaan van mijn geloofwaardigheid en daarnaast zou ik mezelf er niet prettig bij voelen.

Ik denk dat het ook uitmaakt hoe je opschrijft waarom je het niet lekker vind. Iets niet lekker vinden is natuurlijk ook iets subjectiefs en heeft ook te maken met mijn persoonlijke verwachtingen, dus ik vind dat je daar voorzichtig moet zijn. Maar als je echt schofterig wordt behandeld en de gerechten gewoon niet goed zijn bereid is het heel iets anders. Als je je kritische noot schrijft met respect in plaats van iets compleet met de grond gelijk te maken, is het wat mij betreft al heel iets anders.

Wat is de tofste samenwerking die je tot nu toe in je carrière hebt gehad?

Ik vond het ontzettend leuk om voor HelloFresh een out of the box recept te creëren.

Wat zullen mensen over jou zeggen nadat ze met je hebben samengewerkt?

Ik hoop dat ze zeggen dat ze met iemand hebben samengewerkt die echt gepassioneerd is over haar werk en heel erg gek is op lekker eten. Ik noem mezelf niet voor niets een serious foodie.

Welke tips kun je onderneemsters in de online wereld meegeven?

Kopieer nooit werk van anderen. Jat niet zomaar foto’s of content. In mijn ogen is dit namelijk geen unieke content creëren of nieuwswaarde aan iets geven. Als je iemand quote of foto’s gebruikt, vraag het dan aan degene die het heeft geschreven of gefotografeerd en als je toestemming hebt gekregen, vermeld dan de juiste credits. Iemand heeft er heel erg zijn of haar best voor gedaan en het is gewoonweg onbeschoft zomaar iemands werk te jatten. Zelf zou je het ook niet fijn vinden als het gebeurt.

Drankje met… Founder bySam Susam Pang

Hoe ziet een moment van ultiem genieten er voor jou uit?

Met mijn vriend genieten van een gerecht dat zo bizar goed is dat we er samen maar niet bij kunnen dat we dit mogen eten. Goed wijntje erbij, mooie omgeving en een heerlijk muziekje en ik ben een gelukkig mens.

Volg deze 10 tafel-etiquette tijdens een chic diner!

En dan nog even voor onze culinaire lezers een tip van een echte kenner: wat zijn volgens jou de drie beste restaurants in Amsterdam, die het hele totaalplaatje hebben?

Ik doe er gewoon vier: restaurant 212, Daalder, Jacobsz en Rijsel.

Dan zetten we deze restaurants maar gelijk op onze culinaire bucketlist! Als serious foodie, ambassadeur van IENS en recept-ontwikkelaar volgen we het advies van Susam Pang vol vertrouwen op. Wil jij ook op de hoogte blijven van nieuw te openen, of recentelijk geopende foodspots in Amsterdam? Volg bySam op Instagram of via haar foodblog!

CategoriesDrankje met