&

”LUISTER NIET TEVEEL NAAR WAT ANDEREN VINDEN DAT JIJ MOET DOEN” | Drankje met… AMFI graduate en ambitieuze Florien Mes

Met haar sublijn in ruiterkleding voor Adidas studeerde ze met een 8 af van AMFI. Nu staat een studie Juweelontwerp en Edelsmeedkunst aan de Royal Academy of Fine Arts in Antwerpen op de planning. De zomervakantie erop, dus willen we jullie motiveren met dit girlboss interview met Florien Mes. Wij dronken een ijskoffie op het terras van Bar Botatanique om meer over haar AMFI-ervaring, haar afstudeerproject en om ons te laten inspireren door haar toekomstplannen. AMFI studie

Met een 8 voor haar sublijn in ruiterkleding voor Adidas studeerde ze af aan het AMFI in Fashion & Branding. Nu staat een studie Juweelontwerp en Edelsmeedkunst aan de Royal Academy of Fine Arts in Antwerpen in de planning. De zomervakantie zit erop, dus willen we jullie motiveren met dit girlboss interview met Florien Mes. Wij dronken een ijskoffie op het terras van Bar Botatanique om meer over haar AMFI-ervaring te horen, haar afstudeerproject te bewonderen en om ons te laten inspireren door haar toekomstplannen.

Florien, hoe zou je jezelf omschrijven in een paar woorden?

Loyaal, emotioneel, creatief en open zijn de woorden die mijn persoonlijkheid het best omschrijven. Veel keuzes die ik maak zijn gebaseerd op gevoel en ik ben altijd opzoek naar iets nieuws.

“Eerst dacht ik dat AMFI een snoepstudie was, maar dit bleek verre van waar te zijn” 

Waarom heb je gekozen voor de studie Fashion & Branding aan het AMFI?

AMFI was voor mij eerst geen logische keuze. Ik deed gymnasium en ik had daar het gevoel dat ik gepusht werd om aan de universiteit te gaan studeren. Maar dat paste niet bij mij. Uiteindelijk kwam ik op het internet AMFI tegen, maar dacht eigenlijk dat het een ‘snoepstudie’ zou zijn. Ik had besloten toch naar de open dag te gaan en wist toen meteen dat dit de studie voor mij was. Op de open dag lieten ze doorschemeren dat het juist verre van een snoep studie was: ‘hard werken, soms wel dag en nacht’. Toen ik aan mijn omgeving mijn keuze liet weten kreeg ik stomme reacties, zoals ‘Waarom ga jij kleding maken op het HBO?’. Zij begrepen eigenlijk helemaal niet waar mijn studie over ging. Ik heb van mijn keuze voor AMFI nooit spijt gehad. Bij het eerste studieproject wist ik zeker dat ik op mijn plek zat. Op de middelbare school dacht ik dat ik rationeel was, maar op AMFI kwam ik erachter dat ik veel liever op mijn gevoel vertrouw.

Ruiterlijn AMFI

Je hebt je AMFI studie afgerond met een 8 voor je afstudeerproject. Gefeliciteerd! Kun je ons meer vertellen over je afstudeerproject?

Met mijn afstudeerproject heb ik een sublijn in ruiterkleding voor Adidas gecreëerd. De kledinglijn bestond uit casual sportswear om in te rijden en te trainen. Het doel van mijn project was de versterking van de natuurlijke band tussen ruiter en paard. Het gaat hierbij om wederzijds begrip en vertrouwen. Deze sterke band bouwt de ruiter op door haar paard aan te voelen en te begrijpen. De kleding helpt dan uiteindelijk de amazone om dichter bij haar paard te komen en om samen sterker te worden.

Wat een bijzonder onderwerp! Hoe ben je erop gekomen om met je project de paardensport in te duiken?

De checks van de afstudeerprojecten op AMFI zijn zwaar en moeilijk te halen. De eerste keer heb ik het dan ook niet gehaald. Daarom wilde ik nu bij mijn tweede afstudeerproject echt een persoonlijke connectie hebben met mijn onderwerp. Dit heb ik gedaan door na te gaan wat ik tot nu toe in mijn leven heb gedaan wat met kleding te maken heeft. Toen moest ik terugdenken aan de tijd dat toen ik jong was paard reed. Er was toen een klein winkeltje waar ik kleding kon kopen en die kleding was eigenlijk heel standaard. Ik begon mij af te vragen wat er nu, tien jaar later, was veranderd in deze paardenmeisjeswereld en hoe de ‘social media’ daar invloed op hebben gehad. Toen kwam ik erachter dat er nu een hele grote paardrij-community is op YouTube en Instagram. Deze community lijkt eigenlijk heel erg op de beauty/mode-community, alleen is alles dan in een paardenjasje gestoken.

“Voor mijn shoot had ik een keuze uit 500 paarden, uiteindelijk viel het model van het paard af”

Online worden er bijvoorbeeld stal- of manegetours gegeven in plaats van closettours. Een van mijn krachten is om een doelgroep op een duidelijke manier neer te zetten en vanuit de vraag van die doelgroep een project te starten. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met drie grote YouTubers van deze community en kwam ik tot het inzicht dat de doelgroep behoefte heeft aan modieuze ruiterkleding, die ook praktisch is. Zo moet de kleding bijvoorbeeld grip hebben en water- en windafstotend zijn. De kleding moet daarvoor uit vernieuwende stoffen bestaan en daarom heb ik de doelgroep gekoppeld aan het innovatieve en modieuze merk Adidas. Deze ruitercommunity is dag en nacht bezig met alles wat met paarden te maken heeft. Het is een hele levensstijl en dat is ook meteen wat het modisch maakt.

Met haar sublijn in ruiterkleding voor Adidas studeerde ze met een 8 af van AMFI. Nu staat een studie Juweelontwerp en Edelsmeedkunst aan de Royal Academy of Fine Arts in Antwerpen op de planning. De zomervakantie erop, dus willen we jullie motiveren met dit girlboss interview met Florien Mes. Wij dronken een ijskoffie op het terras van Bar Botatanique om meer over haar AMFI-ervaring, haar afstudeerproject en om ons te laten inspireren door haar toekomstplannen.AMFI graduate Florien Mes

Hoe verliep het met de paarden tijdens de fotoshoot?

Om mijn nieuwe sublijn voor Adidas naar de doelgroep te communiceren had ik campagnebeelden nodig voor op bijvoorbeeld de Instagram van Adidas. Het fotoshooten daarvoor van het model met de paarden was een uitdaging. Wanneer een paard eindelijk de goede pose had, begon het ineens te hinniken.

Voorafgaand van de shoot had ik een oproep in één van de paardencommunity-Facebookgroepen geplaatst, dat ik voor mijn afstudeershoot opzoek was naar een paard. Uiteindelijk had ik heel veel reacties en kreeg ik keuze uit wel 500 paarden. Ik koos voor een mooi, bruin sportpaard. Het paard bleek heel groot te zijn, maar gelukkig was het model niet bang. Nouja, tot ze op het einde van de shoot van het paard afviel.. Gelukkig mankeerde ze niets! Ik wilde dat de paarden op een natuurlijke wijze op de foto over zouden komen, dat betekent dus zonder halster of zadel. Dit zorgde voor veel moeilijkheden, want het paard was los. Tijdens de shoot stonden we daarom met allemaal touwen om het paard heen, zodat we het meteen konden vangen. Ik zag dat paarden een sterke en eigen persoonlijkheid en karakter hebben, ze doen wat ze zelf willen. Dat sloot goed aan bij de visie van mijn project: ‘Het paard is een reflectie van de amazone’. Als de ruiter in de spiegel kijkt dan ziet ze haar paard. Ohja. Ik was ook nog allergisch voor paarden… dat was ook leuk!

Je bent je project dus begonnen vanuit een persoonlijke fascinatie. Nu je het hebt afgesloten, hoe zie je dan jezelf terug in het project?

”Het merk Adidas past goed bij mij door de sterke harde grafische stijl, die het merk combineert met oneliners. Verder ben ik in al mijn projecten bezig met dieren en natuur. Ik kan uit de textuur en de vacht van dieren veel inspiratie halen. De manen van een paard vormen samen met de harde lijn van Adidas een interessant contrast. Dit contrast heb ik vergroot door de beelden van mijn shoot te combineren met foto’s, die ik gemaakt heb van de natuur van IJsland. Ongerepte natuur en lege landschappen vind ik fantastisch.”

Met haar sublijn in ruiterkleding voor Adidas studeerde ze met een 8 af van AMFI. Nu staat een studie Juweelontwerp en Edelsmeedkunst aan de Royal Academy of Fine Arts in Antwerpen op de planning. De zomervakantie erop, dus willen we jullie motiveren met dit girlboss interview met Florien Mes. Wij dronken een ijskoffie op het terras van Bar Botatanique om meer over haar AMFI-ervaring, haar afstudeerproject en om ons te laten inspireren door haar toekomstplannen.

Tof dat je bent toegelaten tot je volgende studie ‘Juweelontwerp en Edelsmeedkust’ aan de Royal Academie of Fine Arts in Antwerpen! Hoe kwam je erop om deze studie te gaan doen?

Voor mij betekent ‘geluk’ dat je bezig bent met iets dat je echt leuk vindt. Ik kies daarbij mijn eigen pad en dat doe ik meestal op gevoel. Ik deed dat voor het eerst toen ik ervoor koos om naar het AMFI te gaan en ik doe dat nu weer. Op AMFI heb ik veel geleerd en ik wil nu graag op één gebied de diepte in duiken, dat doe ik nu met mijn nieuwe studie. Tijdens mijn stage bij juweelontwerpster Bibi van der Velden kwam ik er achter dat de sieradenindustrie mij erg aanspreekt. Het mooie aan deze industrie is dat de consumenten meestal stil staan bij mooie momenten in het leven. Met sieraden worden deze momenten gevierd en het sieraad zorgt zo voor een bijzondere herinnering. In de mode-industrie is er namelijk juist veel sprake van overconsumptie; de consumenten hechten vaak minder waarde aan kleding en kopen snel iets nieuws. Een sieradenmerk dat ik erg bewonder is Delfina Delettrez. Zij maakt sieraden met een vloeiende, niet traditionele vorm.

Met haar sublijn in ruiterkleding voor Adidas studeerde ze met een 8 af van AMFI. Nu staat een studie Juweelontwerp en Edelsmeedkunst aan de Royal Academy of Fine Arts in Antwerpen op de planning. De zomervakantie erop, dus willen we jullie motiveren met dit girlboss interview met Florien Mes. Wij dronken een ijskoffie op het terras van Bar Botatanique om meer over haar AMFI-ervaring, haar afstudeerproject en om ons te laten inspireren door haar toekomstplannen.AMFI graduate Forien Mes

Heb je nog een boodschap voor andere girlbosses?

Dit jaar is waarschijnlijk mijn gelukkigste jaar tot nu toe. Ik weet nu waar ik met mijn leven heen wil en welke paden ik daarvoor moet inslaan, dat geeft rust. Ik zou iedereen aanraden om iets te doen wat hij/zij leuk vindt. Luister daarbij niet naar wat andere mensen vinden dat jij moet doen, maar doe iets wat goed voelt. Er gaat altijd wel iets anders dan gepland, maar zolang je een positieve instelling hebt maakt dat niet uit. Blijf dichtbij jezelf en ga op je gevoel af!

5 inspirerende girlboss nummers voor je playlist

Even iets anders. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Natuur en rust zijn onderwerpen, die je ook terug kan zien in mijn lievelingsplekken. Ook al woon ik in de stad, heb ik toch er een paar groene hotspots weten te vinden. Waar we nu zitten, bij Bar Botanique in Oost, vind ik een hele fijne plek om wat te drinken. Verder studeer ik graag in Zoku Amsterdam, daar is veel natuurlijk licht dat door de glazen gang heen komt, ook hebben ze een fijn dakterras. Als ik op zoek ben naar inspiratie dan ga ik graag naar Artis en bezoek ik daar het reptielenhuis of het aquarium.

Met haar sublijn in ruiterkleding voor Adidas studeerde ze met een 8 af van AMFI. Nu staat een studie Juweelontwerp en Edelsmeedkunst aan de Royal Academy of Fine Arts in Antwerpen op de planning. De zomervakantie erop, dus willen we jullie motiveren met dit girlboss interview met Florien Mes. Wij dronken een ijskoffie op het terras van Bar Botatanique om meer over haar AMFI-ervaring, haar afstudeerproject en om ons te laten inspireren door haar toekomstplannen. Bar Botanique

Foto’s Florien
Fotograaf: Emilie van Kinschot

Foto’s afstudeershoot
Creative Director & Video: Florien Mes
Fotograaf: Margje Braam
MUAH: Nur Özkan
Modellen: Lotte Floors, Lana Esmè

Naam: Florien Mes
Instagram: @florienm
Leeftijd: 23 jaar
Geboorteplaats: Haarlem
Huidige woonplaats: Amsterdam
Opleidingen: Gymnasium, AMFI: Fashion & Branding en binnenkort Royal Academy of Fine Arts in Antwerpen: Juweelontwerp en Edelsmeedkunst

 

CategoriesDrankje met