W

WAT TE DOEN IN VAALS? 10 x LEUKE TIPS

wat te doen in Vaals - Vaals bezienswaardigheden - Wandelen in Vaals - Leuke dorpen in Limburg

Vaals ligt op het zuidelijkste puntje van Nederland, gelegen in het schilderachtige Limburg. Rondom het dorpje ligt een landschap waarvan je niet wist dat Nederland het in zich had. We praten glooiende heuvels, holle wegen en boomgaarden. Maar ook het centrum van Vaals mag zéker niet overgeslagen worden. Van slapen in een kasteel, wijnproeven op Nederlandse wijngaarden en leuke bezienswaardigheden. Dit zijn 10 x leuke tips om te doen in Vaals.

Een dagje toerist in eigen land? Hier zijn 10 x leuke tips om te doen in het zuidelijke Vaals >

Vakantie in Nederland: 36 x originele activiteiten in ons eigen land >

1. Drielandenpunt

Eén voet in Nederland, de andere in Duitsland én als we een derde voet hadden stond ‘ie in België. Het drielandenpunt is het punt waar de drie grenzen samenkomen. Daarnaast is het, met maar liefst 323 meter, óók nog eens het hoogste punt van Nederland. Twee vliegen in één klap dus! De grens herken je gemakkelijk aan de markering: een grenspaal omringd met de drie vlaggen van elk land.
AdresViergrenzenweg 97

2. Wandelen rondom het Drielandenpunt

Trek je wandelschoenen maar aan want nadat je het Drielandenpunt hebt gespot, is het tijd om het gebied rondom dit punt te verkennen. Kies welk land je wil bezoeken en neem een kijkje bij de toeristische attracties die om het punt zijn geplaatst. Stap bijvoorbeeld de Belgische grens over om de Boudewijntoren te beklimmen of verdwaal in het Nederlandse Drielandenpunt-doolhof.

Vaals bezienswaardigheden // Leuke dorpen in Limburg // Vaals wandelen

3. Vaalserberg

De makkelijkste optie om de Drielandenpunt te bezoeken is de auto pakken. Wil je het wat avontuurlijker maken? Vertrouw dan op je benen en beklim de Vaalserberg dan te voet. Je komt langs mooie uitzichtpunten en haarspeldbochten. Het is een pittige klim omhoog, dus trakteer jezelf eenmaal boven met een lekker koffietje en ambachtelijk punt Limburgse vlaai.

4. Beklim de Wilhelminatoren

Nog een bezienswaardigheid vlakbij het Drielandenpunt is de Wilhelminatoren. Het gebouw is een opmerkelijk bouwwerk. Met een stevig middenstuk en trappen daaromheen, loop je als ware rond de paal omhoog. Eenmaal boven loop je op een glazen platform de uitkijk op. Spoiler: het uitzicht is fenomenaal! Op een heldere dag, kan je naast de Limburgse Ardennen, ook de Dom van Aken zien liggen.
Adres: Viergrenzenweg 232

Vaals bezienswaardigheden // Leuke dorpen in Limburg // Vaals wandelen

5. Stop bij het Sint-Pauluskerk

Wat is een bezoekje naar een ander land of stad zonder het bezichtigen van een kerkgebouw? Bij elk nieuw plekje waar je komt, of dit in het buitenland is of in Nederland, is er wel een Godshuis te vinden. Zo ook in Vaals, waar het Sint-Pauluskerk staat. Je kan een kijkje binnen nemen, een kaarsje branden of de architectuur van het kerkgebouw van buitenaf aanschouwen.
AdresKerkstraat 27

6. Verstopte parel: Lourdesgrot

Wat we hier vertellen is top secret en één van de best bewaarde geheimen van Vaals. Want verscholen in het groen ligt het heilige pareltje de Lourdesgrot. Ondanks het pas in 1934 gebouwd is, gaan er verhalen rond dat de Heilige Maagd Maria daar eerder heeft rond gelopen. Met een complex van ruim 289 meter is de Lourdesgrot het hoogst gelegen heiligdom van Nederland. Ga jij de zoektocht naar de grot aan?
Adres: Gemmenicherweg 54

10 x ‘Geheime’ en bijzondere wandelroutes in Nederland >

7. Racen in Vaals

De enige buiten kartbaan van Limburg is in Vaals te vinden! Dus als je zin hebt in iets actiefs of eventjes iets anders dan wandelen of fietsen, dan is de Outdoor Karting Vaals place to be. Je racet hier over een 614 meter lange baan waar lange en korte bochten elkaar afwisselen. Terwijl je omringd bent door het pittoreske Limburgse landschap. Klinkt best wel tof, niet?
Adres: Selzerbeeklaan 23,

8. Kastelen Bloemendal & Vaalsbroek

In het dorpje Vaals staan de twee Kastelen Bloemendal & Vaalsbroek. Het zijn geen typische kastelen waarbij je met een rondleiding binnen kan kijken. Nee, bij beide kastelen kan je bijzonder overnachten als een echte vorst. Wat ze nog meer gemeen hebben? Alle twee de kastelen zijn fotowaardig, dus ook zonder een overnachting is het leuk om hier even te stoppen.
AdresBloemendalstraat 150 | AdresVaalsbroek 1

Vaals bezienswaardigheden // Leuke dorpen in Limburg // Vaals wandelen

9. Wijngaarden vlakbij Vaals

Dat je niet helemaal naar het buitenland hoeft te reizen voor een bezoekje bij een wijngaard, wist je misschien al. Maar wist je ook dat Limburg dé wijnprovincie is met talloze verschillende wijngaarden? Zo vind je in de directe omgeving van Vaals de Domein Holset. Hier kan je lekker bubbelen van frisse en fruitige tot elegante en complexe wijnen. Hier vind je alle wijngaarden van Zuid-Limburg >

Meer wijn! Hier vind je 6 x wijngaarden in Nederland >

10. Museum Vaals

Honderden heiligbeelden verzameld op één plek gecombineerd met hedendaagse schilderkunst. Dat is hoe je Museum Vaals het best kan omschrijven. De tentoonstellingen worden gepresenteerd in de kapel van een voormalige klooster en gekenmerkt met gebrandschilderde raam- en plafondschilderingen. Het is een kleurrijke kijkdoos, een unieke ervaring en je komt alles te weten over de verhalen van de heiligenbeelden.
AdresEschberg 7

En, wanneer ga jij een bezoekje brengen aan het zuidelijkste dorpje in Nederland?

CategoriesWalk & Visit