D

DODENHERDENKING 2021: WANDELEND HERDENKEN IN AMSTERDAM

Vrijheid, iets wat voor ons zó normaal is terwijl dit niet altijd vanzelfsprekend was. Tijdens de strijd voor onze vrijdom zijn er grote aantal mensen omgekomen. 4 mei is de dag dat we deze mensen herdenken. Thanks to Corona, zal het dit jaar wéér anders gaan. Geen volle Dam en geen publiek bij De Nieuwe Kerk. Dat vraagt om een andere manier om stil te staan bij alle slachtoffers tijdens de dodenherdenking 2021. En, wat dacht je van wandelend herdenken in Amsterdam?

Dodenherdenking 2021: Zo kan je dit jaar wandelend herdenken in Amsterdam >

Wat en wie herdenken wij op 4 mei?

We gaan terug in de tijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Nederland in de handen van de Duitsers. Op 4 mei 1945, in de avonduren, gaven de Duitsers zich over en trokken de Duitse troepen terug uit Nederland. Op dat moment was het officieel: Nederland had haar vrijheid terug. Maar dat ging niet, op z’n zachts gezegd, zonder slag of stoot. Meer dan 70.000 Nederlanders zijn omgekomen of vermoord in deze verschrikkelijke periode.

Bevrijdingsdag 2021: zo kan je het vieren >

Het bovenstaande is waarom wij herdenken op 4 mei. De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels ver achter ons, maar het blijft belangrijk dat we stil staan bij het feit dat onze vrijheid niet vanzelf is gekomen. We herdenken iedereen die zich ingezet heeft tijdens de oorlog en daarmee is omgekomen, vermoord of slachtoffer is geworden van de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

Dodenherdenking 2021

Aangezien dit jaar de Nationale herdenking niet toegankelijk is voor openbaar publiek, kwam Het Nationaal Comité 4&5 mei van Amsterdam met iets nieuws: wandelend herdenken in Amsterdam. Met de veelzijdige speciale wandelkaart, die vanaf vandaag in Het Parool te vinden is, kan je een eigen route samenstellen door Amsterdam. Podcasts, kunst en monumenten vormen de aanknooppunten van deze kaarten. En vertellen zo op z’n eigen manier een verhaal.

Speciale wandelkaart

101 kaarten op 1 kaart

De basis van de wandelkaart bestaat uit het werk van Gert Jan Kocken “Depictions of Amsterdam 1940-1945. Het kunstwerk bestaat uit 101 verschillende kaarten, luchtfoto’s en andere plannen die tijdens de oorlog zijn gemaakt. Een heel bundelwerk want de kaarten komen uit archieven over de hele wereld. Door middel van onze vriend, Photoshop, zijn deze plannen tot 1 kaart gemaakt.

26 Podcast verhalen

Niet alle herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zijn fysiek vast te houden. Veel kennis ligt in verhalen van ooggetuigen en toenmalige bewoners die in de stad waren tijdens de oorlog. Deze verhalen worden van generatie op generatie doorgegeven én ook jij krijgt de kans om deze gebeurtenissen te horen. Er is namelijk een speciale wandelkaart met 26 verhalende podcasts op historische plekken. Zo kan jij luisterend wandelen langs de straten die een rol spelen in het verhaal. De verhalende podcasts vind je hier >

Ook interessant! Interview over 75 jaar vrijheid: deze oorlogsheldin redde duizenden Joodse kinderen >

Monumentenkaart

Op de wandelkaart is welgeteld 200 oorlogsmonumenten te vinden. Deze monumenten kan je bezoeken, misschien een bloemetje bij leggen of gewoon alle beschreven informatie tot je nemen. 200 is een dynamisch getal: monumenten kunnen verdwijnen of juist bijkomen. Zo staat nummertje 201 niet op de kaart, maar is deze wel al te bezichtigen. Wil je deze toch aan je route toevoegen? Dan vind je aan de Weesperstraat het Holocaust Namenmonument.

Andere dingen die je kan doen op 4 mei 2021 >

Hang de vlag halfstok

Van zonsopgang tot zonsondergang: om oorlogsslachtoffers te eren en respecteren, hangen we de Nederlandse vlag halfstok uit. Op 5 mei mag de vlag daarentegen voluit wapperen want dan vieren wij onze vrijheid.

2 minuten stilte om 20:00

Op 4 mei stipt om 20:00 herdenken we met zijn allen de oorlogsslachtoffers door middel van twee minuten stilte. Deze twee minuten staan geheel in het teken van iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen, vermoord óf slachtoffer zijn van de nasleep van deze verschrikkelijke oorlog.

Kijk naar de Nationale Herdenking op TV

Sinds 1946 wordt er jaarlijks een Nationale Herdenking georganiseerd op de Dam in Amsterdam. Corona of geen corona, de Nationale Herdenking gaat gewoon door en wordt (zoals gewoonlijk) live uitgezonden. Als eerst leggen de koning en koningin een krans op de Dam. Gevolgd met het Taptoe-signaal, de twee minuten stilte en het Wilhelmus.

Leg een bloem bij een oorlogsmonument

Een andere manier om de slachtoffers te eren en je respect te tonen, is om een bloem neer te leggen bij één van de 4000 oorlogsmonument naar keuze. Vanwege corona wordt er geadviseerd om het dit jaar over te slaan. Daarom kan je, sinds vorig jaar, dit ook digitaal doen. Op deze website kan je kiezen uit drie verschillende soorten bloemen én het oorlogsmonument waar je het bloempje wil hebben. Dit wordt dan in jouw naam daar neergelegd.

Draag de vrijheids-pin

Hoe Engeland de klaprozen heeft, heeft Nederland de vrijheids-pin. De kleur van deze pin is wit met het rood-blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur. Draag deze trots op je shirt om te laten zien dat jij ook herdenk. De vrijheids-pin bestellen doe je hier >

En, ga jij 4 mei de oorlogsslachtoffers wandelend herdenken? Of hou jij het bij 2 minuten stilte?
Meer informatie over de dodenherdenking vind je op deze website >

CategoriesNiet gecategoriseerd