8

8 x DOCU’S DIE JOUW KIJK OP DE KLEDINGINDUSTRIE VERANDEREN

fashion - kleding - industrie - docu - documentaires - netflix

Anno 2020 is het super makkelijk om ‘even snel’ kleding online te bestellen. Helaas zit er ook een donkere kant aan deze zogenaamde fast fashion. Er zijn verschillende dingen in de mode-industrie die heroverwogen mogen worden. Meer weten over deze bizarre industrie? Hier vind je 8 documentaires over mode die jouw kijk op de kledingindustrie veranderen!

Mode, met al haar internationale allure en kleurrijke glamour is een interessant onderwerp om televisie over te maken. Maar er is ook een schaduwkant aan deze industrie, en kijktips die dat deel belichten vind je in deze 8 series & documentaires over mode:

1. Genaaid

Genaaid is een documentaireserie op NPO3. Vijf starters in de modewereld worden door Jennifer Hoffman meegenomen naar Myanmar. Hier gaan ze zelf aan de slag in ieder deel van de industrie: de katoenfabriek, de leerindustrie, de textielfabriek en verschillende sweatshops.

Ondertussen krijgen ze ook duurzame alternatieven te zien en aan de hand daarvan moeten ze samen een duurzame collectie ontwerpen. Een confronterende, maar sterke serie!
Hier kijk je deze documentaire >

Feitjes en tips over hoe jij duurzamer kunt leven >

2. Franca: Chaos and Creation

In France: Chaos and Creation krijg je een kijkje achter de schermen van het leven van modejournalist Franca Sozanni. Ze was jarenlang hoofdredacteur bij Vogue Italia en werd binnen de mode-industrie was zij één van de belangrijkste personen.

Sozanni zorgde voor controversiële en veelbesproken advertorials, waaronder een ‘All Black’ issue; de eerste uitgave met enkel modellen met kleur. Interessant dus om meer te weten over de keuzes die zij maakte en waarom ze dit deed!

3. Minimalism

Less is more. Dat is de strekking van deze docu. In deze documentaire gaat het om het begrip consumptie: we blijven maar kopen, terwijl er niks mis is met de spullen die we al hebben.

Dat ene jurkje dat in je shopping bag staat, lijkt stiekem toch wel op dat net iets langere jurkje dat al in je kast hangt. Er is niks mis met consumeren, maar dwangmatig consumeren heeft wel complexe gevolgen. Zo laten ze ook beelden van Black Friday zien, die zetten je wel aan het denken.
Hier kijk je deze Netflix docu >

Ook interessant: 10 x documentaires die je kijk op de voedselindustrie veranderen >

4. Tidying up with Marie Kondo

In dezelfde lijn als Minimalism hebben we ook Tidying up with Marie Kondo gevonden. Marie Kondo is een begrip geworden in de afgelopen jaren, en dat is niet voor niets. ‘Does it spark joy?’ is de vraag die continu door je hoofd blijft galmen wanneer je klaar bent met kijken.

Het is eigenlijk niet moeilijk, op deze manier door je kledingkast lopen, maar iemand moet het je vertellen en Marie Kondo doet dat geweldig! Get ready voor je closet cleanout!

5. Goodwill Dumping

Na al dit opruimen moet je kleding wel nog ergens heen. Een kledingbak? Dat zouden we moeten heroverwegen, volgens de documentaire Goodwill Dumping van 2Doc.

Zij volgden stap voor stap wat er met onze kleding gebeurt zodra het in zo’n bak terechtkomt. Het lijkt een goede zet, maar dit zorgt ervoor dat we het hele kledingsysteem in Afrika op z’n kop zetten: zij moeten uiteindelijk onze fast fahion problemen oplossen. Hoe loopt dit proces dan? Is de Kledingbank dan een beter alternatief?
Kijk deze docu op 2Doc >

12 x tips om duurzamer te shoppen >

6. The True Cost

Fast fashion is een duister wereldje waarvan we eigenlijk te weinig besef hebben. The True Cost brengt daar verandering in. Vaak kennen we de verhalen al wel, maar deze documentaire confronteert je ook met alle beelden. Daarnaast geven ze veel verschillende deskundigen een podium, die een good job doen in ons overtuigen. Zeker de moeite waard dus!
Hier kijk je The True Cost >

kleding - fast fashion - fashionindustrie - docu - documentairesKledingindustrie – documentaires over mode // fashion docu’s


7. De slag om de klerewereld

In drie afleveringen bezoeken Roland Duong en Teun van de Keuken verschillende locaties (Turkije, India en Bangladesh) die een belangrijke positie in de textielproductie hebben. Na de Rana Plaza ramp in Bangladesh in april 2013 beloofden grote kledingmerken en -ketens beterschap, maar is dit ook gebeurd? Duong en Van de Keuken bieden met Klerewereld een flinke eye-opener aan het publiek.
Hier kijk je deze documentaire over mode >

8. Catwalk to Creation

Carney Magri is de oprichter van Fashion 4 Change, een internationaal agentschap dat zich focust op de PR en evenementen voor duurzame merken. Margi denkt dat duurzame kleding een stuk aantrekkelijker gemaakt kan en moet worden. Slow fashion gaat fast fashion niet inhalen als het niet net zo aantrekkelijk is. Deze docu laat ons zien hoe het wel kan!
Hier kijk je catwalk to creation >

De fast fashionindustrie heeft een flinkeprijskaart. Deze documentaires over mode laten ons zien dat het ook anders kan en moet! Wat doen jullie om fast fashion te minderen?

CategoriesDress Up