Aan de eeuwige discussie of je eiren wel of niet in de koeling moet bewaren, komt met dit artikel een einde. En hoe dat nou zit met groente en fruit? Tja, iedereen heeft zo z’n eigen koelkastregels, maar er zijn weldegelijk richtlijnen opgesteld. Deze bieden voor eens en altijd een uitkomst.  Wat bewaar je in de koelkast? Eieren in de koelkast? Dit waar je in de koelkast?
D

DIT MOET JE ALTIJD/NOOIT IN JE KOELKAST BEWAREN

Aan de eeuwige discussie of je eieren wel of niet in de koeling moet bewaren, komt met dit artikel een einde. En hoe dat nou zit met groente en fruit? Tja, iedereen heeft zo z’n eigen koelkastregels, maar er zijn wel degelijk richtlijnen opgesteld. Deze bieden voor eens en altijd een uitkomst. 

Herkenbaar: eieren worden droog en hoog in dat keukenkastje bewaard, maar wanneer je huisgenoot of vriend thuiskomt en dit ziet, wordt het dozijn demonstratief in de koelkast gezet. Ennuh, waarvoor dient die groentela nou eigenlijk?

Groenten en fruit

Uit voorzorg je groenten in de koelkast bewaren? Bad idea. Er is veel verwarring over de houdbaarheid van groenten en fruit en daarom lanceerde het Voedingscentrum vorig jaar een koelkaststicker met daarop het juiste bewaaradvies. Deze geeft bijvoorbeeld aan dat broccoli, bloemkool appels, kiwi’s en aardbeien koud bewaard worden. Anderzijds rotten tomaten, paprika’s, wortels, bananen en komkommers veel sneller buiten de koelkast.

Dit wist je nog niet over komkommers..

Basilicum

Verwarrend. Want in de supermarkt liggen de verse basilicumblaadjes in de koeling, terwijl dit plantje heel slecht tegen kou kan. Ze verwelken snel als je het thuis in de koeling bewaart. Behandel ze als een bos bloemen: met de stengels in het water. Invriezen kan ook, blancheer de basilicum voor gebruik dan wel eerst even.

Aan de eeuwige discussie of je eiren wel of niet in de koeling moet bewaren, komt met dit artikel een einde. En hoe dat nou zit met groente en fruit? Tja, iedereen heeft zo z’n eigen koelkastregels, maar er zijn weldegelijk richtlijnen opgesteld. Deze bieden voor eens en altijd een uitkomst.  Wat bewaar je in de koelkast? Eieren in de koelkast? Dit waar je in de koelkast?

Eieren

Eieren staan in de supermarkt buiten de koeling, maar volgens het Voedingscentrum kun je ze thuis toch beter in de koelkast bewaren. Error! Waarom? In een gekoeld ei groeien bacteriën een stuk minder snel en dat zorgt ervoor dat je eitjes gekoeld langer houdbaar zijn: ongeveer een maand. Dit vinden de meeste mensen lastig te geloven, maar ook na de houdbaarheidsdatum zijn eieren vaak nog goed. Wil je dit testen? Vul een glas water en stop je rauwe ei hierin. Blijft ‘ie drijven? Dan is hij niet meer goed.

Sauzen

Nóg zo’n twijfelgeval. Sauzen zoals mayonaise, chili- en sojasaus worden door velen bewaart in de koelkast. Dit is vaak echter helemaal niet nodig. De meeste sauzen zitten vaak vol natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen. Op ketjap en vissaus staat vaak ‘koel en droog bewaren’, wat betekent dat ze op hun best blijven in je keukenkastje. In dit donkere hok is het namelijk koel, en in de koelkast is het koud. Maar zelfs mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast. Zelfgemaakte sauzen zijn een stuk minder lang houdbaar, deze kun je wel het beste in de koelkast zetten.

Aan de eeuwige discussie of je eiren wel of niet in de koeling moet bewaren, komt met dit artikel een einde. En hoe dat nou zit met groente en fruit? Tja, iedereen heeft zo z’n eigen koelkastregels, maar er zijn weldegelijk richtlijnen opgesteld. Deze bieden voor eens en altijd een uitkomst.  Wat bewaar je in de koelkast? Eieren in de koelkast? Dit waar je in de koelkast? Wat bewaar je in de koelkast?

Jam

Je bewaart jam (behalve de light-variant) gewoon in het keukenkastje. Scheelt weer ruimte!

Verder nog goed om te weten

1. De beste temperatuur van de koelkast is 4 graden en -18 voor de vriezer
2. ‘Gekoeld bewaren’ betekent in de koelkast, ‘koel bewaren’ betekent in het keukenkastje.
3. Zet je warme maaltijd nooit direct in de koelkast, maar laat het eerst afkoelen. De warmte van het eten zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in je koelkast omhoog gaat.

Bron: Het Voedingscentrum Metro Nieuws

 

PIN IT

Wat moet je wel en niet bewaren in de koelkast. Wij geven je een snel overzicht #bearenindekoelkast #gezondeten