5

5 x gezondheidsvoordelen van cranberrysap 

cranberrysap

Veenbessen zijn een zegen rechtstreeks uit de hemel! Of het nu gaat om uiterlijk en gevoel, smaak of voordelen, veenbessen zijn de beste van alle bessen. Deze dieprode schoonheden zijn een normaal verschijnsel in veel keukens vanwege hun gezondheidsvoordelen. Je kunt jam, spreads, dipsauzen en wat dan ook maken met deze heerlijke bessen. Maar een cranberryproduct dat dezelfde therapeutische waarde heeft als de vrucht, is cranberrysap. Puur cranberry sap is geweldig voor je hart, nieren, lever, vagina, urinewegen, immuunsysteem en maagdarmkanaal. Daarover lees je hieronder meer! 

Verhoogt hartgezondheid 

De actieve ingrediënten van cranberrysap hebben vaatverwijdende eigenschappen. In eenvoudiger bewoordingen kan het drinken van cranberrysap de stijve bloedvaten in je lichaam ontspannen. Het verlaagt dus de bloeddruk of hypertensie. Deze eigenschap van cranberrysap is bewezen in onderzoeken bij ratten en varkens. Er werd daarnaast een studie uitgevoerd bij 30 vrouwen en 26 mannen, die low-cal, sucralose-gezoet cranberrysap of identieke placebo kregen. Na 8 weken hadden de vrijwilligers die cranberrysap kregen lagere niveaus van 5 van de 22 indicatoren van cardiometabolisch risico in hun bloed. Dat betekent dat ze een lager gecombineerd risico hadden op hart- en vaatziekten (HVZ), diabetes en beroertes. 

Bestrijdt urineweginfecties

Cranberry bevat flavonoïden, terpenoïden, anthocyanines, catechine en organische zuren zoals citroenzuur, appelzuur, kininezuur, benzoëzuur en glucuronzuur. Benzoëzuur wordt door je lichaam uitgescheiden als hippuurzuur. Van dit hippuurzuur is vastgesteld dat het de groei van bacteriën remt. Het handhaaft de zure pH van urine, waardoor het voor de bacteriën moeilijk wordt om te overleven. Er werden verschillende gecontroleerde onderzoeken uitgevoerd met vrouwen als proefpersoon, waarbij ze gedurende 12 maanden cranberrysap kregen. Er werd gemeld dat cranberrysap de herhaling van urineweginfecties bij deze vrouwen verminderde. 

Vermindert leverziekten

Recente muizenstudies hebben gemeld dat cranberry-extract de ophoping van lipiden in de lever kan verminderen. Het bleek de opbouw van oxidatieve stress bij muizen met een hoog vetgehalte te voorkomen. Een dagelijkse dosis cranberry-extract kan het cholesterol- en lipidenprofiel van mensen in het bloed verbeteren. Als gevolg hiervan zijn de HDL-waarden van proefpersonen die met dit extract worden gevoed hoger. De expressie van ontstekingsremmende genen en stoffen gaat ook omhoog.

Verbetert tandgezondheid

Cranberrysap vormt een beschermend laagje op je tanden. De cranberrysap-laag maakt het moeilijk voor de bacteriën die gaatjes veroorzaken om zich aan het oppervlak van je tanden te hechten. Glucan is de bouwsteen van tandplak. Orale bacteriën gebruiken glucaan om tandplak op te bouwen. Uiteindelijk bedekt de tandplak je tanden en veroorzaakt het tandbederf. Cranberrysap verstoort echter de vorming van glucan. Cranberrysap voorkomt dus dat bacteriën tandplak vormen door deze enzymen te remmen. Wanneer toegevoegd aan tandheelkundige producten, kan dit sap ook voorkomen dat extra bacteriën zich aan het oppervlak van je tanden hechten. 

Voorkomt nierverkalking 

Cranberrysap is een traditionele remedie die al tientallen jaren wordt gebruikt om urineweginfecties en nieraandoeningen te behandelen. De actieve ingrediënten van cranberry kunnen de aanhechting van ziekteverwekkers remmen. Een onderzoek uit 2003 bij gezonde mannen rapporteerde een positief effect van dit sap. Het drinken van ongeveer 500 ml cranberrysap per dag verminderde de uitscheiding van oxalaat bij deze mannetjes. De oxalaationen interageren met calcium en vormen calciumoxalaat nierstenen. 

CategoriesNiet gecategoriseerd