11 oktober is het zo ver: Coming Out Day. Op deze dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Het is een dag waarop er extra aandacht is voor mensen die willen vertellen dat ze bijvoorbeeld homo, lesbisch of biseksueel zijn. Soms is het nog altijd lastig om daarin jezelf te kunnen zijn.
Lees meer over Coming Out Day >
De oorsprong
Coming Out Day vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. Dat jaar riep de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk 11 oktober ook voor Nederland uit tot Nationale Coming Out Dag, om daarmee de sociale acceptatie van LHBT+ te bevorderen.
Anders dan de Gay Pride en Roze Zaterdag vindt op Coming Out Dag geen grote centrale viering plaats, maar worden er in meerdere plaatsen kleinere activiteiten georganiseerd door lokale homo- en jongerenorganisaties.
Waarom is het nodig?
Veel mensen vinden het moeilijk om het te vertellen (of om te zeggen dat je misschien wel twijfelt of het nog niet weet). Veel LGBT+-jongeren maken wel eens vervelende dingen mee, zoals scheldwoorden naar je hoofd geslingerd krijgen en gepest worden.
Eén op de drie jongeren voelt zich niet veilig op hun eigen school. Dat blijkt uit onderzoek van Colombia University in de VS, die LGBT-jongeren in de VS en Europese landen onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat 4 op de 10 LGTBI-scholieren wel eens heftige pesterijen meemaakt.
Het is een groot probleem, vindt Geert-Jan Edelenbosch. Hij werkt voor COC Nederland, een organisatie die opkomt voor LGBT’ers. ”Het onderzoek laat zien dat er echt een probleem is. Het slechte nieuws is dat op een deel van de scholen, leerlingen die LHBT zijn nog steeds te maken hebben met pesten en uitschelden.”
Hoe vier je Coming Out Day?
– Ga op onderzoek uit. Check waar bij jou in de buurt LGBT+-vriendelijke horeca, scholen, zorginstellingen, kerken en meer zitten. Zo weet je welke bedrijven en organisaties binnen jouw omgeving zich bezighouden met dergelijke zaken. Weet wie je support met jouw komst!
– Hijs ook de regenboogvlag. Deze staat symbool voor de LGBT+-community. Op deze manier show je je support en laat je zien dat je bezig bent met de plaats en gebeurtenissen binnen de maatschappij.
– Check of er petities zijn die je kunt tekenen. Het is een kleine moeite om ergens je e-mailadres in te vullen, maar je maakt er zo’n grote groep zo blij mee. Ook dit gaat om steunbetuiging en laten weten en zien dat je er bent.
– Lees je in of kijk een film over het onderwerp. Probeer jezelf te educaten zodat je weet waar over gesproken wordt. Zo kun je echt een bijdrage leveren.
– Deel verhalen. Op sociale media, met vrienden, met familie. Zolang erover gepraat wordt, blijft het een punt van aandacht bij velen. Of het nu jouw verhalen zijn of die van een ander (met toestemming): sharing is caring – laat anderen weten dat ze niet alleen zijn.
Het doel van een ‘Uit-de-kast-kom-dag’ is uiteindelijk vooral steun betuigen: je mag zijn wie je wil zijn. Maar het is ook belangrijk om te begrijpen dat het een proces is om uit de kast te komen, niet iets wat je op één moment of één dag doet.