Churros is een bekend zoet lekkernij uit Spanje. Deze overheerlijke ‘Spaanse donuts’ wordt onder andere gemaakt van boter, melk en bloem. Loop het water je al in de mond? Hieronder vind je een recept om ze thuis zelf te maken!
Vind hier het churros recept om thuis te maken >
Ingrediënten
25 gr kristalsuiker
50 gr ongezouten roomboter
1/4 t zout
150 ml water
125 gr tarwebloem
2 middelgrote eieren
1 tl kaneel
1 liter zonnebloemolie
1-2 el poedersuiker
Ook lekker! Vind hier 8 zoete Scandinavische recepten om thuis te maken >
Bereidingswijze
1. Doe de kristalsuiker, boter, het zout en water in een steelpan en verhit op laag vuur tot de boter gesmolten is. Voeg dan in 1 keer de bloem toe en roer net zo lang tot het deeg loslaat van de pan en een bal vormt. Haal van het vuur. Klop de eieren los en roer in 3 delen door het deeg tot je een glad, maar stevig beslag hebt. Meng de kaneel erdoor en laat het daarna 10 minuten afkoelen.
2. Verhit de olie in een wokpan tot 180 graden. Check of de olie heet genoeg is, door er wat beslag aan toe te voegen. Als het in 15 seconden goudbruin is, dan is de olie heet genoeg.
3. Schep de helft van het beslag in de spuitzak en spuit het deeg in de hete olie. Zorg dat de spuitzak de hete olie niet raakt. Knip met een schaar om de 10 cm steeds een stuk deeg af. Bak de churros in 4 tot 5 minuten goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker. Bak zo nog meer churros van de rest van het beslag.
Geen frituur of wil je graag een minder vette snack? Verwarm dan de oven voor op 200 graden. Zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar. Maak het beslag volgens het bovenstaande recept. Schep het beslag in de spuitzak en spuit reepjes van ongeveer 10 cm lang op het bakpapier. Laat ruimte tussen de churros. Bak ze vervolgens in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Tip! Geniet van de churros met slagroom of gesmolten (pure) chocolade als dip!