B

BIERPROEVERIJ THUIS: ZO DOE JE DAT

bierproeverij - bierproeverij zelf doen - bierproeverij thuis - bierproeverij organiseren - tips bierproeverij - hoe organiseer ik een bierproeverij - bierproeverij met eten - bierproeverij uitleg

Organiseer thuis je eigen bierproeverij en wie weet ontdek jij een nieuwe favoriet! Je kunt dit heel makkelijk zelf doen, er zijn alleen een aantal dingen die je moet weten. Benieuwd geworden? Hieronder vind je onze tips voor een bierproeverij thuis.

Vind hier dé tips voor een bierproeverij thuis >

Zelf een bierproeverij organiseren

Veel brouwerijen en websites bieden bierpakketten aan met een fijne selectie (speciaal)biertjes. Liever zelf je biertjes uitkiezen? In speciaalzaken (zoals Sterk Amsterdam) vind je een grote collectie aan bieren en vind je zeker iets leuks!

Bier kiezen

Er is tegenwoordig zo veel (speciaal)bier dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos te zien. Een thema maakt je keuze iets makkelijker. Ga bijvoorbeeld voor een bepaald land zoals Duitsland, Nederland of België. Hier zie je een selectie per land >

Good to know: vind hier 5 tips voor een betere biersmaak >

Proeven

Voor het beoordelen van bieren zijn er speciale proefformulieren. Gebruik die vooral om proefnotities te maken. Praat met elkaar over de geur, de smaak en de favorieten. Wat proef je? Zou je dit zelf kopen? En wat zou je erbij eten? Om je smaakpupillen te neutraliseren is het fijn om altijd een glas water bij de hand te hebben.

Waar je op moet letten als je zelf een bierproeverij organiseert:

  1. Let goed op de sis die je hoort tijdens het openen van je biertje. Die moet je duidelijk kunnen horen, want dan is er goede druk en koolstofvorming in het bier.
  2. Schenk je bier in het glas en houd het bier naar het licht. Wat zie je? Let op de kleur, de schuimvorming en het koolzuur.
  3. Ruik aan je bier. Welke geuren herken je? Denk aan fruitsoorten maar ook aan kruiden en zoete ingrediënten. Tip: gebruik het liefst een glas dat aan de bovenkant toeloopt en de geuren concentreert. Wals het bier een beetje en neem een paar korte ‘snuifjes’.
  4. Neem een slok. Wat proef je op je tong? Lichtere blonde biertjes zijn vaak frisser, amberkleurige bieren bevatten vaak meer moutsmaak en donkerdere bieren neigen qua smaak vaak naar koffie- en chocolade.
  5. Let op de afdronk: dit is wat je na het nemen van een slok in de keel proeft.
  6. Qua olgorde is het aan te raden om de zwaardere, donkerdere bieren als laatste te proeven. Die hebben namelijk de sterkste aroma’s.

En, wanneer ga jij thuis een bierproeverij organiseren?