B

BEVRIJDINGSDAG AMSTERDAM 2022: FESTIVALS, ACTIVITEITEN & TIPS

amsterdam

Op 5 mei staat heel Nederland in het teken van bevrijding, en daar hoort feest bij! Vraag je je af wat te doen op Bevrijdingsdag 2022 in Amsterdam? Wij hebben de leukste tips, activiteiten & evenementen onder elkaar gezet.

Een van de hoogtepunten van Bevrijdingsdag zijn de festivals die plaatsvinden. Door heel Amsterdam klinkt er muziek door de straten en verschillende live optredens van Nederlandse bands, internationale artiesten en dj’s vinden plaats. Hieronder vind je de leukste festivals op Bevrijdingsdag in Amsterdam.

Het Amsterdams Verbond

Een van de populairste festivals op Bevrijdingsdag is het Amsterdams Verbond. Nadat het meerdere edities geannuleerd moest worden maken ze er dit jaar een extra groot feest van! Er zijn nog een paar tickets beschikbaar, scoor je kaartje hier >

Bevrijdingsdansfestival

Op het Museumplein in Amsterdam vindt dit jaar het Bevrijdingsdansfestival plaats. “We gaan weer dansen” is dit jaar het motto. Dus dan weet je het wel ­čśë Je kunt mee doen met een van de dansworkshops, of ga lekker los in de Silent Disco.

Bevrijdingsfestival Plein ’40-’45

Ook op plein 40-45 wordt de vrijheid gevierd op 5 mei. In de middag wordt er op Plein 40-45 een ode gebracht aan verzetshelden. In de avond is er een Vrijheidsmaaltijd voor iedereen en wordt er samen gedanst.

” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>Interessant: Lees hier een interview met oorlogsheldin Truus Wijsmuller >

Het Vrije Westen

Vier de vrijheid in Westerpark! Het Vrije Westen is terug op donderdag 5 mei. Vanaf 14:00 uur geniet je van live optredens, Dj’s, poppenkasten, dans en heerlijk eten. Meer info vind je hier >

Lees hieronder meer over Bevrijdingsdag 2022 in Amsterdam >

Concert op de Amstel

Bevrijdingsdag wordt afgesloten met een groot druiven podium op de Amstel. Met op de achtergrond Koninklijk Theater Carr├ę, treden er verschillende artiesten op aan het einde van de dag. Misschien vang je wel een blik op van de Koning en Koningin, zij zullen hier ook aanwezig zijn. Het concert op de Amstel is van 21:00 – 22:30 uur.

Tijdens Bevrijdingsdag zijn er ook verschillende Vrijheidsmaaltijden. Schuif aan of kook mee met een van de Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam.

LHBTQI+ Vrijheidsmaaltijd

In de Voorbeeldige Voedseltuin wordt iedereen uitgenodigd voor een 3-gangen Vrijheidsmaaltijd van Restaurant Elixer. Tijdens deze Vrijheidsmaaltijd worden er verschillende gesprekken gevoerd over topics rondom HBTQI+. Een leerzaam event, waar iedereen zich welkom moet voelen.

Molenterrein De Otter

Breng een bezoek aan de oudste houtzaagmolen ter wereld (uit 1631) tijdens Bevrijdingsdag. Iedereen is welkom voor een Vrijheidsmaaltijd. Geniet, dans en bewonder kunstwerken van kunstenaar Cedric Visser. Opbrengsten worden gedoneerd aan Stichting Vluchteling.

Mirror Soup Kitchen NDSM

Dit jaar staat Oekraïne centraal. De Mirror Soup Kitchen wil graag een verbinding maken om precies op deze dag hetzelfde gerecht te nuttigen als tegelijkertijd in een gaarkeuken in het Oekraïense Lviv. Alle opbrengsten gaan direct naar Oekraïne. Hier kun je je aanmelden >

Op zowel herdenkingsdag als Bedrijdingsdag vinden er ook kleine herdenkingsbijeenkomsten plaats in de woonkamers, caf├ęs en zolders van toenmalige Joodse bewoners en verzetstrijders.

Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet

Iedereen is welkom om deel te nemen aan de bijeenkomsten tijdens de Open Joodse Huizen. Verschillende sprekers doen hun verhaal over het leven voor, tijdens en na de oorlog. Kijk op de website voor meer info >

Weet jij al wat je gaat doen op Bevrijdingsdag 2022 in Amsterdam?

CategoriesWeekend tips