E

EEN CAPSULE WARDROBE SAMENSTELLEN: ZO DOE JE DAT

capsule wardrobe samenstellen - wat is een capsule wardrobe

Waarschijnlijk overdrijven we niet als we zeggen dat veel vrouwen een groot bedrag aan ongedragen kleding in de kast hebben hangen. Zoveel kledingkeuzes, en toch nog het gevoel dat je ‘niets hebt om aan te trekken’. Ken je dat? Met een capsule wardrobe ben je van dit probleem af. Een capsule wardrobe bestaat voornamelijk uit alleen maar basic items die je eindeloos kunt blijven combineren. Hierdoor kan je áltijd een stijlvolle outfit samenstellen. Een capsule wardrobe samenstellen? Hier lees je hoe je dat doet.

Basic wordt vaak geassocieerd met saai, maar een capsule wardrobe samenstellen hebben betekent niet dat je er saai bij hoeft te lopen. Je kunt namelijk ook kleur en prints toevoegen. Je past de items gewoon aan op jouw persoonlijke stijl. Ben je benieuwd hoe je zelf een capsule wardrobe kunt beginnen? In dit artikel lees je een aantal handige tips. 

1. Bepaal jouw stijl

Maak eerst een (digitaal) moodboard met afbeeldingen van jouw favoriete outfits. Probeer een duidelijk thema te ontdekken en bepaal zo jouw kledingstijl. Is jouw stijl klassiek, stoer, vrouwelijk of juist sportief? Houd dit in gedachten tijdens het shoppen en sorteren.

2. Noteer wat je nodig hebt 

Duik jouw kledingkast in en noteer welke basics er nog ontbreken. Denk aan een goede jeans, pantalon, simpele shirts met korte en lange mouwen, jasjes en effen jurken. Je kunt hier eventueel ook schoenen en swimsuits bij betrekken. Schaf bijvoorbeeld een tijdloos badpak met goede pasvorm aan of zoek bikinitops en slips die je kunt mixen & matchen.

3. Investeer tijd én geld 

Bij een capsule wardrobe staat kwaliteit boven kwantiteit. Wees daarom niet huiverig om meer geld te investeren. Investeer ook voldoende tijd in de zoektocht naar het perfecte item. Het zou jammer zijn als een kledingstuk door een overhaaste beslissing ongedragen in de kast blijft hangen. Dat willen we juist voorkomen met de capsulewardrobe!

10 x Leuke vintage winkels in Amsterdam >

4. Bouw het langzaam op

Het is niet nodig om direct je hele kledingkast leeg te halen. Je kunt de capsule wardrobe langzaam opbouwen. Ga regelmatig door de items heen en kijk of het nog bij jouw nieuwe kledingvisie past. Heeft het kledingstuk een goede pasvorm en kun je het op verschillende manieren stylen? Dan kun je het nog goed gebruiken.

5. Verkoop of doneer wat je niet meer draagt

Kledingstukken die je niet meer nodig hebt, kun je verkopen of doneren. Gooi het nooit in de container! Er is altijd een goede bestemming voor te vinden.

6. Doe nieuwe inspiratie op

Voorkom dat het saai wordt door regelmatig nieuwe inspiratie op te doen. Dit kan via social media, op mode blogs, boeken en tijdschriften. Bekijk bijvoorbeeld hoe anderen kleur en prints verwerken in hun kledingkast als je daar moeite mee hebt.

7. Blijf aanvullen waar nodig

Bij een capsule wardrobe is het niet verboden om nieuwe items te shoppen. Je kunt de collectie gewoon blijven aanvullen, mits het kledingstuk voldoet aan de eisen: goede kwaliteit, juiste pasvorm & veelzijdig.

En, wanneer ga jij een capsule wardrobe samenstellen?

CategoriesDress Up