Waarschijnlijk heb je het wel eens in een recept zien staan of op een verpakking van pasta: al dente. Maar weet je eigenlijk wel wat dit precies betekent? Hieronder vind je precies hoe jij al dente (beetgaar) moet koken en hebben we een heerlijk spaghetti recept voor je gevonden om gelijk aan de slag te gaan.
Wil jij het perfecte gerecht op tafel zetten? Vind hier precies hoe je al dente (beetgaar) moet koken >
Wat betekent al dente?
Het Italiaanse woord ‘al dente’ betekend dus beetgaar (ook wel bijtgaar). ‘Dente’ is het Italiaanse woord voor tand en daar komt dan ook de term vandaan. Als er staat dat je een ingrediënt beetgaar moet koken, dan moet je het koken tot het nét gaar is. In dit stadium heeft het gerecht nog wat stevigheid en is het niet doorgekookt. Naast pasta kun je ook groente bijtgaar koken!
Hoe kook ik bijtgaar?
Hoe weet je nou of jouw ingrediënt al kaar is? De beste manier om te testen of het al gaar is door erin te bijten. Je voelt dan of het nog ongekookt is of precies goed. Is jouw al dente spaghetti of groente precies goed? Giet het dan ook gelijk af zodat deze niet verder kan garen in het hete water.
al dente koken // al dente spaghetti // al dente betekenis
Recept voor al dente pasta met gegrilde kip, ricotta en spinazie
Ingrediënten voor 6 personen
450 gr gegrilde kipfilets, in reepjes gesneden
450 gr linguine, fettucine of spaghetti
Zout
Zwarte peper
240 ml (pasta)water
175 gr verse babyspinazie, gestoomd tot ze beginnen te verwelken
2 el extra vierge olijfolie
3 teentjes knoflook, gehakt
1,5 tl citroenschil
2 el citroensap
375 gr magere ricotta
75 gr geraspte Parmezaanse kaas, plus meer voor serveren
Meer inspiratie nodig? Vind hier nog 10 andere pasta recepten >
Al dente Pasta Bereidingswijze
1. Kook de pasta in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking (al dente), giet 240 ml pastawater in een kom voordat je de pasta laat uitlekken.
2. Giet het water af en doe de pasta terug in de pan. Zet de pan op middelhoog vuur, voeg olijfolie toe en bak de knoflook 1 minuut. Voeg dan de citroenschil, citroensap, ricotta, 120 ml pastawater en parmezaan toe en meng alles goed door elkaar.
3. Voeg eventueel meer pastawater toe om te verdunnen en breng op smaak met zout en peper. Kook en meng voor ongeveer 2 minuten tot de ricotta goed is verhit. Gooi daarna de spinazie en gegrilde kip erdoor.
4. Serveer warm en eventueel met extra Parmezaanse kaas.
5. Nu is het tijd om te genieten van jouw heerlijke (nieuwe) pasta gerecht!