5

5 x BADHUIZEN OM TE BEZOEKEN IN AMSTERDAM

badhuizen amsterdam - badhuis amsterdam - badhuis bezoeken - badhuis in amsterdam - badhuis bezoek - badhuis - badhuizen

Aan het einde van de negentiende eeuw werden er in Nederland badhuizen gebouwd. Ook in onze hoofdstad vond je maar liefst 21 badhuizen. Ze worden nu niet meer gebruikt zoals vroeger, maar zijn zeker nog een bezoekje waard! Benieuwd waar je ze kunt vinden? Hieronder vind je 5 badhuizen in Amsterdam.

Benieuwd hoe een ouderwets badhuis eruit ziet? Vind hier 5 badhuizen in Amsterdam > 

Badhuis en Sauna Da Costa

Dit badhuis is gebouw in 1903 en op dit moment het enige badhuis van héél Nederland dat nog echt als sociaal badhuis gebruik wordt. Het is een plek waar stadsgenoten zonder eigen voorzieningen toch kunnen douchen of baden. Ook hebben ze een simpele maar goede sauna en massageruimte. Omdat het een stichting is zijn de prijzen hier erg laag!
Badhuis en Sauna Da Costa >

Badhuis Javaplein

Aan het eind van de gezellige Javastraat in Oost vind je op het grote plein het Badhuis Javaplein. Het is één van de laatste badhuizen, dat in Amsterdam werd gebouwd. Nadat het een badhuis was, is het een Hindoetempel, kringloopwinkel en restaurant geweest. Sinds juni 2020 vind je hier de nieuwe bierbrouwerij (met fijn terras) van Brouwerij Oedipus!

Badhuis Vogeldorp

Het Badhuis Vogeldorp was één van de eenentwintig badhuizen in Amsterdam. Na de verkoop aan Stadsherstel werd het gerestaureerd en sinds 2009 is dit voormalig badhuis de thuisbasis van Museum Amsterdam Noord. Dit museum laat in twee vaste tentoonstellingen de geschiedenis van Amsterdam Noord, Vogeldorp en het badhuis zien. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen met onderwerpen van nu, vroeger en de toekomst van Amsterdam Noord.

Ook leuk! Vind hier 7 mooie buurten in Amsterdam voor een wandeling >

Badhuis Funen  

Sinds 1985 vind je in Badhuis Funen de brouwerij en een proeflokaal van Brouwerij ’t IJ. In de brouwerij zijn nog verwijzingen naar het verleden van het pand. Zo vind je hier nog originele tegeltjes en zeephouders en hangen boven de ingang van het proeflokaal nog steeds de twee ingang bordjes voor mannen en vrouwen. Ook vind je in het proeflokaal een bordje met de oorspronkelijke openingstijden!

 Badhuis Diamantbuurt

Het voormalige badhuis in de Diamantbuurt is naar ontwerp van Arend Jan Westerman en heeft na sluiting nog geen nieuwe functie gekregen. In de Andreas Bonnstraat zit een vergelijkbaar cirkelvormig badhuis. Hierin zit vanaf 1985 het Badhuistheater onder leiding van theatermaker Michael Manicardi.

En, welke van deze badhuizen in Amsterdam breng jij binnenkort een bezoekje?

CategoriesWalk & Visit