E

EEN AUTOVERZEKERING VOOR VROUWEN IS DUURDER: FEIT OF FABEL?

Misschien ben je bezig met het kopen van je allereerste auto en heb je het al eens voorbij horen komen: de bewering dat vrouwen meer betalen voor hun premie dan mannen, omdat ze ‘slechtere bestuurders zijn’. Speelt gender hierbij een rol? Is het een feit of een fabel dat vrouwen meer premie betalen?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: het is een hardnekkig misverstand dat de premie voor vrouwen hoger is dan voor mannen. Sterker nog, in de meeste gevallen betalen vrouwen gemiddeld minder voor hun premie dan mannen. Dat heeft echter niets te maken met het geslacht, maar vooral met het type voertuig waarin ze zich voortbewegen.

De feiten

Over het algemeen kan worden gesteld dat vrouwen veiliger rijden dan mannen. Daar staat echter tegenover dat vrouwen juist meer schades aan hun voertuig melden bij verzekeraars. Met die kennis zou je geneigd zijn te denken dat een vrouw achter het stuur de verzekeraar dus meer kost, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. 

Vrouwen claimen weliswaar meer schades, maar de uit te keren bedragen zijn lager dan bij de claims die door mannen worden ingediend. Onder de streep is een verzekeringsmaatschappij dus meer geld kwijt aan mannelijke bestuurders. Toch heeft dat verder geen invloed op de hoogte van de premie. Europese regelgeving verbiedt het namelijk om onderscheid te maken op basis van het geslacht. Dat zou namelijk discriminatie zijn en is dus verboden.

Handig: alles wat je moet weten rondom je reisverzekering >

Wat zijn dan de verschillen?

Ja, want toch zijn er verschillen in de hoogte van de premie. Maar dat heeft niet direct met het geslacht te maken. Als alle andere omstandigheden namelijk hetzelfde zijn, zal ook de premie gelijk zijn. Maar heb je meer schade geclaimd, dan daalt de korting op de premie en stijgt dus het totaalbedrag. 

Maar natuurlijk is ook het type auto bepalend voor de hoogte van de premie. Vrouwen rijden vaak in kleinere auto’s die minder duur zijn en dus ook voordeliger kunnen worden verzekerd. Dit doet iets met de gemiddelde premie die door vrouwen in Nederland wordt betaald.

Slim kiezen

Ga je de premie die jij betaalt voor je autoverzekering vergelijken online met die van andere aanbieders, dan zul je al snel ontdekken dat er daadwerkelijk grote verschillen bestaan. Maar wist je dat er ook een zogenoemde rijgedragverzekering bestaat?

Met slimme apparatuur wordt je rijgedrag voortdurend gemeten. Daarbij wordt onder andere gelet op het aantal snelheidsovertredingen, of je vaak hard moet remmen en of je vaak snel optrekt. Hoe veiliger je rijdt, hoe minder groot de kans op schadeclaims is. Verzekeraars belonen dat veilige rijgedrag tegenwoordig door je een lagere premie te bieden. Dat is mooi meegenomen, toch?

Grappig: 10 dingen door je hoofd gaan als je je eerste auto koopt >

CategoriesNiet gecategoriseerd