W

WAKKER DOOR DE HITTE? MET DEZE VERKOELENDE TIPS VAL JE WÉL IN SLAAP

Best lekker hoor, de zonnestralen op onze rug op ’t strand, terras of in de tuin. Maar, typische zomerse temperaturen gaan gepaard met lange, plakkerige nachten. En, daar houden wij iets minder van. Geen zorgen: met deze afkoeltips slaap je beter in de hitte én kan je zelfs de warmste nachten aan!

Een beetje verkoeling wanneer je naar bed gaat kan zeker geen kwaad. Met deze afkoeltips slaap je beter in de warmte >

Kies de juiste lakens

Om te beginnen is het handig om onder katoenen lakens te liggen in plaats van linnen. Naast dat katoen een stuk luchtiger is, neemt deze stof ook transpiratievocht op waardoor zweet geabsorbeerd wordt. Wel eventjes de lakens na een warme nacht extra wassen om het fris te houden.

Water is de key

Het is geen geheim dat water goed voor je is. Vooral tijdens de warmere dagen. Houd dus altijd water bij de hand, ook op je nachtkastje. Zo kan je – je dorst lessen, maar ook je gezicht of lichaam besproeien voor verkoeling. Let wel op met teveel water drinken voordat je naar bed gaat. Want je hebt geen zin om in de nacht naar de wc te moeten én daarna weer opnieuw in slaap proberen te komen in de hitte.

Slapen in de warmte // hoe krijg je het kouder in bed // slaapkamer koel houden // Tips tegen warmte in bed

Jezelf afkoelen

Een plakkerig lichaam helpt niet om snel in slaap te vallen. Je wilt jezelf dus even afkoelen voordat je in bed kruipt. En, dit kan op verschillende manieren. Zo kan je nog even genieten van de frisse avondbries in de tuin, balkon of op het terras. Maar je kan ook een koude handdoek op je hoofd leggen of een lauwwarme douche nemen voor het slapen gaan.

We horen je denken: lauwwarm? Ja, echt lauwwarm! Als je koud doucht koelt je huid namelijk wel af, maar gaat je lichaam hard werken om het weer op te warmen. Met als resultaat: het alleen maar warmer krijgen. En, dat is precies wat we proberen te voorkomen!

Hier vind je 5 x vrolijke zomerjurken voor tropische temperaturen >

Houd je gordijnen dicht

Het trucje is om overdag zoveel mogelijk de warmte buiten de slaapkamer te houden. Dit doe je door je ramen overdag dicht te houden. In de avond kan je deze wel wagenwijd open gooien, zodat het avondbriesje lekker je kamer kan doorwaaien. Net als je raam houd je ook je gordijnen dicht om de warmte tegen te houden, en misschien nog wel belangrijker dan ze dicht houden is de keuze voor de juiste gordijnen. De dunne, katoenen variant gaat de hitte namelijk nauwelijks tegenhouden. Kijk daarentegen bijvoorbeeld naar dikke, donkere wave gordijnen of raadpleeg Veneta op het gebied van verkoelende raamdecoratie.

Bonustip: spuit je gordijnen lichtelijk nat en hang ze voor het open raam.De wind zorgt direct voor een koelere temperatuur in de kamer.

Insmeren maar!

Ook als je niet verbrand bent, geeft het insmeren van aftersun met alöe vera een verkoelend effect. Smeer daarom voordat je naar bed gaat jezelf goed in. Daarbij, is het sowieso goed om je huid te hydrateren na een dagje in de zon. Dus dat is een win-win. Extra tip: bewaar je aftersun in de koelkast voor éxtra verkoeling.

Slapen in de warmte // hoe krijg je het kouder in bed // niet kunnen slapen door warm lichaam

Een kruik, maar dan anders

Hoe we in de winter de heet waterzakken voor warmte gebruiken, hoeven de kruiken ook in de zomer niet te verstoffen in de kast. Vul deze tijdens de zomermaanden met koud water, plaats het enkele uurtjes in de diepvries en leg ’t tegen je knieën, enkels of polsen. Gegarandeerd dat het voor afkoeling zorgt!

Lakens invriezen

Het is niet nodig om met lakens of een dekbed te slapen. Maar sommige onder ons vinden het toch fijn om iets over je heen te hebben. De oplossing? Een paar uurtjes voor het slapen gaan de lakens in de vriezer leggen. Verkoeling gegarandeerd! Stop de lakens wel eerst in een plastic zak. Anders ruikt je bed naar diepvriesgeurtjes.

Ook handig! Dit kun je doen als je verbrand bent door de zon >

Een do-it-yourself airco

Een grootmoeders afkoeltipje! Als je thuis geen airco hebt, kan je een bak gevuld met ijsblokjes voor een ventilator zetten. De ventilator blaast dan koude lucht, wat hetzelfde effect heeft als een echte airco. Hoe handig?

En, met welke afkoeltips kom jij de warme zomernachten door?

CategoriesChill