Ziek zijn op reis wil je natuurlijk koste wat het kost besparen. Helaas heb je het niet altijd voor het zeggen en ontkom je er niet aan. Wij delen onze tips over hoe wij voedselvergiftiging proberen te voorkomen!
Veel aan het reizen? Wij delen onze praktische tips tegen ziek worden >
Dosis gezond verstand
Laten we direct met een disclaimer beginnen: het valt of staat soms toch met een beetje geluk en een flinke dosis gezond verstand. Wereldwijd hanteren de meeste reizigers de volgende regel: Cook it, peal it or boil it. Daarmee willen we zeggen: alles wat gekookt is, gebakken of al is gepeld, kun je eten.
1. Eet vegetarisch
Dit is vooral een regel die Maartje de afgelopen jaren enorm heeft geholpen. In Nederland had ik vaak last mijn darmen en ben ik naar huis gestuurd met een prikkelbare darm. Sinds ik wat meer vegetarisch ben gaan eten, nam deze pijn vaker af. Ook zo op reis! Ik heb besloten voornamelijk vegetarische (warme) gerechten te eten. Tot nu toe, natuurlijk even afkloppen, heeft dit me altijd geholpen en voorkomt dit veel situaties waarin je toch gaat twijfelen aan de veiligheid van vlees.
2. Zorg voor voldoende vitamines
Daarnaast is het ook van belang om tijdens een lange reis voldoende vitamines binnen te krijgen. Zeker in Midden en Zuid- Amerika is dat lang niet altijd gemakkelijk. Deze landen zijn vooral georiënteerd op vlees én vet. Wij proberen 1 a 2 keer per week zelf te koken in ons hostel, bij het ontbijt direct een stuk fruit te eten en bijkomend voordeel als je vegetarisch eet, dat ze vaak iets met groentes voor je klaarmaken. Twee vliegen in één klap!
De tekst gaat verder onder de foto’s >
3. Koop je eigen water
Veel hostels en hotels hebben een eigen watertap. Je kent ze wel, een grote fles water waar je onder koud en warm water kunt tappen. LET OP! Deze flessen waren zijn niet altijd de standaarden die wij hier in Nederland kennen. Heel soms, in uitzonderlijke gevallen, worden deze flessen ook wel eens met kraanwater gevuld. Het is niet altijd milieu bewust, maar haal je eigen water in de supermarkt. Controleer wanneer je hem open maakt of je echt de eerste bent die er water uithaalt. Neem daarnaast bij het douchen geen risico en let op met per ongeluk water inslikken en was je tandenborstel met je eigen gekochte water af. Helemaal geen risico lopen? Kook dan ook je eten in het gekochte water. Toch liever geen plastic flesjes kopen? Verdiep je dan een fles met filter, veel reizigers zweren er bij.
4. Laat je niet verleiden
Als je op reis bent is er natuurlijk niets leukers dan over de lokale markt struinen en je ogen uitkijken bij kraampjes met lokale delicatessen. Als je net als ons voor langere tijd op reis bent, heb je uiteindelijk behoefte aan andere smaken en verleng je naar heerlijke sushi of je andere favoriete gerecht. Laat je niet verleiden! Het is een geweldige ervaring om op lokale marktjes te eten, maar soms heb je geen idee waar ze het in klaar hebben gemaakt. Als je toch nieuwsgierig bent, hanteer dan de Cook it, peal it or boil it regel waar we eerder over vertelden. Het eten van een ijsje gemaakt met vervuild water zijn, kan je zo voor een paar dagen uit je reis ritme halen. Dit zou toch eeuwig zonde zijn!
5. Hygiëne is het toverwoord
Wellicht een inkoppertje voor reizigers zoals jullie. Hygiëne is het toverwoord. Niet alleen van de lokale kraampjes, maar ook van jezelf. Was je handen mét zeep voordat je gaat eten, direct na een wc bezoek of wanneer je bijvoorbeeld die lieve straatkat hebt geaaid. Neem voor de zekerheid hygiëne gel mee en gebruik dit voordat je gaat eten. In het buitenland wil je het liefst voedselvergiftiging voorkomen dan genezen met een bezoekje aan het lokale ziekenhuis.