De mediterrane lifestyle wordt vaak genoemd als het gaat om gezond oud worden. Dit omdat de mediterrane keuken plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en granen benadrukt. Niet iedereen houdt ervan, maar (geloof ons) deze keuken is het proberen méér dan waard. Inspiratie nodig? Hieronder vind je het gezonde en makkelijke recept voor Griekse gevulde paprika’s.
Volgens Zweedse wetenschappers wordt de kans op een langer en gezonder leven met 20% verhoogd als je het mediterrane dieet volgt. Dit is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het onderzoek heeft maar liefst 40 jaar lang geduurd en heeft ons overtuigd om wat vaker Mediterrane recepten te koken. Jij ook? Met dit gezonde recept voor Griekse gevulde paprika’s kun je in ieder geval aan de slag. Bon appetit!
Ingrediënten
Griekse extra vierge olijfolie
1 kleine gele ui, fijngehakt
225 gr rundergehakt
Zout en peper
1 tl gemalen piment
2 teentjes knoflook, fijngehakt of 1 tl knoflookpoeder
1 kopje gekookte of ingeblikte kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
Een klein bosje verse peterselie, fijngehakt
225 gr witte rijst, gedrenkt in water en uitgelekt
3/4 tl hete of zoete paprika
55 gr tomatensaus
2 x 60 ml water
6 paprika’s, uitgehold
175 ml kippenbouillon of water
Meer inspiratie nodig? Vind hier 9 andere Mediterrane recepten voor een gezonde maaltijd >
Bereidingswijze
1. Verwarm in een middelgrote pan 1 el extra vierge olie. Bak hierin de uien goudbruin. Voeg nu het vlees toe en kook op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot het goed bruin is. Breng op smaak met zout, peper, piment, gehakte knoflook (of knoflookpoeder). Roer de kikkererwten erdoor en kook nog even samen.
2. Voeg in dezelfde pan nu de peterselie, rijst (die was gedrenkt in water en uitgelekt), paprika en tomatensaus toe. Roer door elkaar om alles te mengen. Voeg dan het water toe en breng aan de kook tot de vloeistof is gehalveerd. Zet vervolgens het vuur laag, dek af en kook gedurende 20 minuten of tot de rijst volledig gaar is en niet meer hard en te taai is. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden toe.
3. Terwijl de rijst kookt, verwarm je een (grill)pan op middelhoog vuur. Grill de paprika’s 10 tot 15 minuten, afgedekt en draai ze om, zodat de paprika’s zacht worden en wat kleur krijgen. Haal van het vuur en zet opzij zodat ze even kunnen afkoelen.
4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
5. Zet de paprika’s met de open kant naar boven in een ovenschaal gevuld met de kippenbouillon of het water. Vul elk van de paprika’s met het gekookte mengsel van vlees, rijst en kikkererwten.
6. Bedek de ovenschaal met folie (zorg ervoor dat de folie de gevulde paprika’s niet raakt) en zet de schaal op het middelste rekje van je verwarmde oven. Bak ze 20 tot 30 minuten.
7. Haal de paprika’s uit de oven, garneer eventueel met peterselie en serveer!