TRAVEL / Reistips

8 TIPS VOOR EEN DUURZAME REIS (ZONDER SCHULDGEVOEL DUS!)

tips duurzaam reizen - duurzame toerisme - duurzaam reizen auto - duurzame reisorganisaties - milieuvriendelijk reizen

Girls Who Travel, we zijn natuurlijk gek op reizen. Maar het is naast een aanslag op je portemonnee ook niet heel best voor het milieu. Daarom hebben wij 8 tips onder elkaar gezet die ervoor zorgen dat je reis duurzamer wordt. Lekker cliché, maar kleine dingen maken een groot verschil..

1. Vermijd het vliegtuig (waar mogelijk!)

Als je trip binnen Europa is zijn hier allerlei mogelijkheden voor. Ga met de fiets, de trein, auto, een step. Alles is eigenlijk beter dan vliegen, gezien het een van de grootste bronnen van CO2-uitstoot op aarde is. Check www.carbonfootprint.com om te zien hoeveel COjouw vlucht uitstoot.

Als vliegen geen andere optie is dan kun je iets meer betalen voor je vlucht en ervoor zorgen dat jouw ecologische voetafdruk kleiner wordt.

2. Reis samen of verblijf bij een local

Twee pluspunten aan deze nummer 2: de local weet alles van zijn of haar stad én kan jou hier alle info over geven. Zo leer je de cultuur nog veel beter kennen dan wanneer je in een hotel verblijft. Daarnaast wordt je geld ook uitgegeven binnen de lokale bevolking, in plaats van grote bedrijven. Win-win-win!

Tippen in het buitenland, dit zijn de ‘regels’ per land >

3. Ga zuinig om met water

Want, dat doe je thuis toch ook? Hopelijk! Als je duurzaam wilt reizen ga je ook op reis zuinig met water om. Laat de kraan niet onnodig openstaan, neem een waterfles mee maar ook: gebruik handdoeken ook vaker dan één keer. Simpele dingen die je thuis ook zou (moeten) doen, maar waar je op reis zeker ook aan kunt denken.

Dit zijn de meest onontdekte steden binnen Europa >

4. Doe niets dieronvriendelijks

Please?! Dat is immers zó verleden tijd. Prachtige natuur-kiekjes genoeg op reis, dus ga niet op de foto met die ‘lieve’ tijgertjes, maak geen tocht op olifanten of op de bulten van een kameel. Oh, en mocht er een curcus in de buurt zijn – sla deze dan ook gewoon over.

Deze dieren zitten vaak onder de antibiotica zodat jij rustig met ze op de foto kan, en dat wil jij natuurlijk niet stimuleren.

5. Haal geen nieuwe opblaaskussen of -beest

Je kent het wel, je opblaaskussen is te ruim om mee te nemen en ze zijn ook niet zo duur, dus koop je tijdens iedere strandvakantie een nieuwe. Zonde van het materiaal! En mocht je ze nou echt niet mee kunnen nemen, geef ze dan door aan een andere vakantieganger, of doneer het. Zo maak je er in ieder geval iemand anders blij mee!
duurzam reizen - duurzaam reizen vervoer - duurzame organisaties - duurzame reisbureaus - milieuvriendelijk reizenduurzam reizen – duurzame reisbureaus – tips milieuvriendelijk reizen – duurzame vakantie

6. Neem zoveel mogelijk de benenwagen of de fiets

Een huurauto is op sommige bestemmingen zeker fijn, maar probeer binnen een stad of streek toch zoveel mogelijk te lopen of rond te fietsen. Wanneer je een stedentrip maakt zie je op deze manier ook nog eens het meest van de bijzondere stad.

7. Eet lokale gerechten

Iets minder voor de hand liggens, maar we leggen het je uit. Lokale gerechten worden meestal klaar gemaakt met producten uit de regio. De afstand die de ingrediënten hebben afgelegd is dus relatief kort. En je raadt het – dat is weer goed voor het milieu dan producten die de wereld overgevlogen zijn voordat ze op jouw bord belanden. Daarnaast is lokaal eten ook gewoon veel lekkerder én leuker als je een land op culinair wilt leren kennen.

7 x populaire Vietnamese streetfood gerechten >
Rome op zijn culinaire best >

8. Doe het licht uit als je je kamer verlaat

Dat klinkt natuurlijk super logisch, maar toch komt het vaak voor dat er bankpasjes in het aircosysteem worden gestoken om het koel te houden. Maar dat houdt vaak ook het licht aan. En je weet zelf; dit is niet goed voor het milieu.

[instagram-feed]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Gerelateerde artikelen