R

ROADTRIP DOOR CANADA: ROUTES, TIPS & KOSTEN

roadtrip canada - roadtrip usa - roadtrip amerika - roadtrip tips - roadtrip canada kosten - roadtrip canada tips - roadtrip canada route

Canada is een reusachtig land in Noord-Amerika. Hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk van het prachtige, ruige landschap hebt gezien? Roadtrip! Maar welke route kies je? En wat zijn de kosten van de gemiddelde roadtrip? Lees het hier.

Roadtrip door Canada: routes, tips & kosten >

Wil je een prachtige roadtrip door Canada maken, maar heb je nog geen idee waar je het zoeken moet? Geen probleem, er zijn er verschillende ‘uitgetrippede’ routes die je af kunt leggen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een roadtrip door Canada? Je vindt hieronder informatie en allerlei praktische tips voor het plannen van je eigen reis.

Ook leuk: ontdek Canada dan door middel van een verzorgde reis. Hiermee verken je de prachtige natuur van Canada en kan je bergen zien, rivieren ontdekken, maar ook versteld staan van gletsjers of adembenemende watervallen. 

Routes & kosten voor een roadtrip door Canada

1. Route Highway 99

Eén van de bekendste steden van Canada is Vancouver. Vlieg vanaf Amsterdam die kant op. Neem daar zeker een paar dagen, want er is genoeg te zien. Een overtocht naar het eiland Granville Island mag hierbij niet ontbreken. 

Route 99, die de bijnaam Sea to Sky Highway heeft, is één van de populairste routes van Canada. En met reden. Het is een bijzondere route voor liefhebbers van natuur of wintersportvakanties. De route is ook goede te doen per camper. Je rijdt langs de kust en rechtstreeks door de provincie British Columbia.

De route start bij de plaats Surrey, ten oosten van Vancouver en tegen de Amerikaanse grens aan. Vanaf Surrey rijd je naar het noorden. Je eindigt de route in Cache Creek. In het westen van Canada vind je bijzondere landschappen, van dichtbegroeide bossen tot grote meren. 

Lengte: ongeveer 490 kilometer
Highlights: Vancouver, Horseshoe Bay, Whistler
Vliegtickets naar Vancouver boek je al vanaf €499.

2. De Canadian Rockies

Voor deze route vlieg je vanaf Amsterdam naar Calgary en daarna door naar het Banff National Park, het oudste nationale park van Canada. Een bezoekje aan Lake Louise mag niet ontbreken. Het prachtige, blauwe meer is een natuurverschijnsel waar je zeker langs moét gaan. Andere hoogtepunten zijn Moraine Lake, Valley of the Ten Peaks en Upper Hot Springs.

Vanaf Banff rijd je richting het noorden naar Jasper National Park, waar je van de wildernis geniet. Maak mooie wandelingen langs verschillende bergen en watervallen. Iets actievers? Kano over Pyramid Lake. Vlakbij ligt ook Wells Gray Provincial Park. Hier zie je naast bergen en watervallen ook van vulkanen. In dit park is het rustiger dan in de andere parken. Ideaal voor een rustigere roadtrip!

Lengte: circa 1000 kilometer
Highlights: Calgary, Banff National Park, Jasper National Park, Wells Gray Provincial Park
Vliegtickets naar Calgary boek je vanaf €575.

8 tips voor een duurzame reis (zonder schuldgevoel dus!) >

3. Roadtrip door Oost-Canada

Voor deze derde route is Toronto bestemming nummer één. Neem ook hier zeker een paar dagen om de stad te ontdekken. Op slechts anderhalf uur van Toronto vind je de Niagara Falls. Neem een boottocht om de watervallen écht te kunnen ervaren. De mooiste tijd van het jaar om deze regio te bezoeken is het najaar, omdat alles dan prachtige oranje, gele en rode tinten heeft.

Algonquin Provincial Park ligt op ongeveer 3 uur rijden van Toronto. Je rijdt via de Highway 60 het park aan de zuidkant binnen. De kans dat je hier wildlife tegenkomt is erg groot. Het park is de thuishaven van duizenden beren, wolven, elanden en herten. Vanaf daar is het slechts enkele uren rijden naar Ottawa.

De hoofdstad van Canada ligt precies op de grens tussen het Frans- en Engelstalige deel van Canada. Ook de twee andere grote steden in het Franstalige gedeelte van Canada zijn zeker het bezoeken waard: Montréal en Quebec.

Highlights: Toronto, Niagara Falls, Algonquin Provincial Park, Ottawa
Je vliegt al vanaf €325 naar Toronto. 

Praktische informatie voor een roadtrip door Canada

  • Vraag je eTA op tijd aan als je naar Canada gaat: Wanneer je naar Canada op reis gaat, dien je vooraf een eTA aan te vragen. De Electronic Travel Authorization (eTA) kun je gewoon online afvragen middels een formulier en kost je 7 Canadese dollar. Je kunt dit doen via de site van de Canadese overheid.
  • Houdt er rekening mee dat je tijdens je roadtrip kilometers lang niemand tegen kan komen, dus ook geen benzinepomp. Op tijd de tank weer volgooien en reserve brandstof meenemen is geen overbodige luxe.
  • Een rondreis door Canada kost gemiddeld €75 per dag als je met een auto of camper op reis gaat.
  • De kosten van het dagelijkse levensonderhoud in Canada vallen goedkoper dan in Nederland. Volgens de website Numbeo zijn de gemiddelde kosten in levensonderhoud zo’n 9 procent goedkoper.

En, staat een roadtrip door Canada al op je travel bucketlist?