A

AJAM SETAM: EEN ZOET & PITTIG GERECHT VAN ‘VROUW MET DE BAARD’

recept ajam setan - vrouw met de baard amsterdam

Van een idyllisch stoepje aan de Amsterdamse grachten tot het creëren van explosieve smaken, gastvrijheid en eclectische Aziatische gerechten. Carl Lemette met Moluks-Indische achtergrond en Mas van Putten met Indische roots, beter bekend als het culinaire duo ‘De Vrouw met de Baard’, nemen je mee op een culinaire reis van oost naar west. Laat je verrassen door hun bijzondere recept voor Ajam Setan, een gerecht met een zoet tintje en een pittige kick.

Samen hebben ze twee kookboeken geschreven (Asian Soul Food en JIWA) om de recepten van hun Moluks-Indische grootouders in de schijnwerpers te zetten. Een van hun pronkstukken, het duivelse kipgerecht met zoetzure saus en kurkuma-nasi, is nu verkrijgbaar via de Crisp-app, de online supermarkt. Daarnaast geven ze een inkijkje in hun boodschappentas, gevuld met hun favoriete producten die volgens dit culinaire duo onmisbaar zijn in jouw keukenkastje.

Ajam Setan: zoet met een pittige kick

Carl, voorheen DJ en eventmanager, en Mas, voormalig producent van tv-programma’s voor VPRO, VARA en NTR en tevens chef, besloten uiteindelijk een eigen restaurant te openen in Amsterdam. “Een gerecht krijgt echt funk en soul wanneer je na elke hap verlangt naar de volgende”, vertelt Mas. En dat geldt zeker voor het recept dat ze speciaal met Crisp-klanten delen via de app. Over de Ajam Setan met nasi kuning zegt Mas: “Met dit recept transformeer je een alledaagse kip in een authentiek Indonesisch gerecht.

Tekst gaat verder onder de foto >

recept ajam setan - vrouw met de baard amsterdam

Ja, het is pittig, maar je kunt de hoeveelheid sambal en pepers naar wens aanpassen. Door de toevoeging van mosterd ontstaat er een zachte balans tussen het zoet van de ketjap en de pit van de pepers. Het is een gerecht om van te gaan houden en om liefde mee te verspreiden. Precies dat kenmerkt de gerechten van De Vrouw met de Baard: gerechten die je hart raken.”

De boodschappentas van Carl & Mas

Hun Aziatische achtergrond vormt de inspiratiebron voor creatieve en traditionele gerechten die zijn aangepast aan moderne waarden, zoals veganistische en vegetarische variaties, of door gebruik te maken van lokale en biologische producten. “We houden van hoogwaardige ingrediënten die je op elk moment kunt gebruiken. Een echt goede pindakaas bijvoorbeeld, die smeren we ‘s ochtends op ons brood en ‘s avonds gebruiken we het als basis voor een kruidige saus. Voor essentiële producten zoals lichte sojasaus, mosterd, azijn en olie geven we de voorkeur aan kleine producenten, zodat we zeker zijn van de herkomst en kwaliteit. Want dat proef je terug.

Het recept voor de Ajam Setan met nasi kuning is nu beschikbaar via de Crisp-app, waar je ook een kijkje kunt nemen in de boodschappentas van Carl en Mas. Ontdek hun favoriete ingrediënten en leer hoe je hun gerechten tot leven kunt brengen in je eigen keuken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crisp