1

10 tips om zero-waste jouw huis schoon te houden!

zero waste schoonmaken

Zero waste wordt steeds meer een trend, en dat is een goede zaak, aangezien we jaarlijks enorme hoeveelheden afval produceren waar onze planeet niet blij mee is. Gelukkig wordt het steeds gemakkelijker om dagelijkse taken op een volledig zero-waste manier aan te pakken, zoals schoonmaken. Er zijn steeds meer zero-waste schoonmaakproducten beschikbaar, en bij Puur Mieke vind je bijvoorbeeld een breed assortiment. Weet je niet waar te beginnen? In dit artikel geven wij je tien tips om je huis zero waste schoon te maken en te houden.

Zero waste schoonmaken? Zo doe je dat >

Houd het herbruikbaar

Doe afstand van wegwerpdoekjes, borstels en sponsjes. Alles is tegenwoordig in een herbruikbare en wasbare variant te krijgen. Beter voor het milieu en nog goedkoper ook.

Wees zuinig met water

Misschien een open deur, maar laat de kraan niet onnodig lopen. Beperk ook het gasgebruik. In veel gevallen is lauwwarm water genoeg om de boel schoon te krijgen.

Doseer goed

Veel mensen gebruiken veel meer zeep voor hun dagelijkse schoonmaakwerk dan ze eigenlijk nodig hebben. Hou het bij dat ene dopje, dat is meer dan genoeg om het sopje te maken dat jij nodig hebt.

Baking soda

Baking soda is niets meer dan een zoutsoort die het milieu weinig kwaad doet. Koop het in een kartonnen verpakking en niet in een plastic zak. Baking soda is wanneer je het oplost in water een uitstekende zero-waste sanitair-reiniger.

Azijn

Ook azijn is een prima zero-waste schoonmaakmiddel. Ga voor natuurazijn, meng het met wat water en voeg voor de geur wat etherische olie toe (azijn ruikt immers vrij sterk). Om echt zero-waste te gaan koop je het beste azijn in een glazen fles.

Gebruik een blok en geen fles

Een blok zeep gaat een stuk langer mee dan zeep uit een fles, een stuk duurzamer dus. Bovendien koop je een blok vaak in een papieren verpakking en niet in een plastic fles. Dat scheelt weer plastic afval.

Wasstrips

Om plastic flessen te vermijden kun je ook gaan voor biologische wasstrips om jouw wasgoed schoon te krijgen. Dit zijn solide velletjes biologische zeep die oplost zodra jij je wasmachine aanzet.

Gebruik wasnoten

Wasnoten zijn een andere nieuwe trend op het gebied van kleding wassen. Wasnoten zijn schillen van noten met een reinigende werking. Doe deze noten in een katoenen zakje bij je was en je hebt geen vloeibaar wasmiddel meer nodig.

Plasticvrije reinigers

Screen de verpakkingen van het zeep dat je gebruikt goed om te voorkomen dat je microplastics het milieu in helpt. Let op keurmerken en koop zeep die 100% plasticvrij zijn.

Composteerbare sponzen

Veel schoonmaaksponsjes bevatten helaas microplastics die tijdens het schoonmaken vrij komen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook volledig biologisch afbreekbare sponzen verkrijgbaar die je zonder schuldgevoel in de compostbak kan gooien. Kortom: zero waste schoonmaken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Zero waste schoonmaakproducten zijn er in overvloed en je bent daarmee vaak ook nog eens goedkoper uit!

Dit is een partnerbericht

CategoriesNiet gecategoriseerd