M

MUURVERF KIEZEN VOOR IN DE WOONKAMER: ZO DOE JE DAT

woonkamer kleuren kiezen - verfkleur kiezen woonkamer - schildertips - verfkleur kiezen fairf - woonkamer verven inspiratie - rustgevende kleuren woonkamer

Je woonkamer is een plek waar je waarschijnlijk veel tijd doorbrengt, dus juist hier is het belangrijk om je helemaal thuis te voelen. Wil je wat karakter toevoegen aan jouw favoriete ruimte? Schilder de muren! Niets kan de sfeer in je huis immers zo snel transformeren als een likje verf. Maar, hoe kies je de juiste muurverf voor in de woonkamer? We vertellen het je.

Woonkamer verfkleuren kiezen? Er zijn veel meer dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een verfkleur. Van lichtinval en interieurcombinaties tot kleurpsychologie en duurzame verfmerken, hier vind je tips voor het kiezen van een verfkleur voor in de woonkamer.

Woonkamer verfkleuren kiezen: hoe doe je dat?

We kennen het allemaal wel: urenlang scrollen op Pinterest en Instagram, op zoek naar het perfecte interieurplaatje. Maar wat we soms vergeten is dat zo’n plaatje er op het scherm prachtig uit kan zien, maar in jouw woonkamer heel anders tot z’n recht komt. Belichting, inrichting en zelfs de vloer hebben invloed op hoe een kleur zich ‘uit’. Daarom is het belangrijk om niet klakkeloos een kleur over te nemen, maar op een doordachte manier te werk te gaan. Hier moet je dan ook zeker op letten voordat je zomaar een kleur kiest:

  1. Beeldscherm: Foto’s op social media zijn vaak bewerkt en beeldschermen zijn niet altijd optimaal gekalibreerd, waardoor kleuren anders kunnen lijken dan in werkelijkheid.
  2. Lichtinval: De lichtinval in jouw woonkamer is hoogstwaarschijnlijk anders dan op de foto. Daglicht uit verschillende richtingen en kunstlicht kunnen de kleurervaring veranderen.
  3. Interieurcombinaties: De inrichting en vloer van jouw woonkamer kunnen het effect van een kleur sterk beïnvloeden. Kijk daarom altijd kritisch naar hoe een kleur in jouw specifieke setting past.

Duurzaam verfmerk kiezen

Houd deze tips in je achterhoofd als je op zoek gaat naar een mooie verfkleur voor in jouw woonkamer. En dan ben je er nog niet.. Er zijn nóg meer dingen om op te letten voordat je een kleur en verfmerk kiest. Kwaliteit, prijs, en ook nog eens goed voor de planeet?

Een hele puzzel, maar die is opgelost voor Fairf, een verfmerk van Hollandse bodem die alles dekt – letterlijk en figuurlijk. Groen in productie, levering én gebruik. De fabriek draait op zonnepanelen, de binder in de verf is gemaakt van gerecycled sloophout en de verf heeft de keurmerken EU Ecolabel, kinderveiligheid, geen zware metalen en fluor, en is zelfs veilig voor plantjes!

Nu je inspiratie hebt opgedaan en waar je je verf wil bestellen zijn we er bijna, maar er volgen nog een aantal tips voor het kiezen van een verfkleur in je woonkamer. Tekst gaat door onder de foto >

1. Overweeg de ruimte

Houd rekening met de grootte en de lichtinval van de woonkamer! Donkere kleuren kunnen een kleinere ruimte benauwd doen lijken, terwijl lichte kleuren juist een ruimtelijk gevoel geven. Let ook op de richting van het licht en bedenk hoe de kleur er op verschillende momenten van de dag uit zal zien.

2. Maak gebruik van kleurtesters

Bestel kleurtesters van de kleuren die je overweegt en breng ze aan op verschillende delen van de muur. Deze stap wordt vaak overgeslagen omdat je misschien snel aan de slag wil, maar dit is zo belangrijk! Met de testers kun je namelijk zien hoe de kleuren er in jouw woonkamer uitkomen en hoe ze reageren op veranderend licht gedurende de dag. Hier kun je de verfstalen van Fairf bestellen >
Bonustip: Je kunt ook kiezen voor een complete fairf kleurenfolder, met alle 96 kleuren kun door je huis lopen en zien welke kleur of kleuren het beste lijken te passen.

Tekst gaat door onder de foto >

woonkamer kleuren kiezen - verfkleur kiezen woonkamer - schildertips - verfkleur kiezen fairf - 
woonkamer verven inspiratie - 
rustgevende kleuren woonkamer

3. Kleurpsychologie

Ook iets waar niet altijd over na wordt gedacht: kleurpsychologie. Denk bij het kiezen van een verfkleur voor in je woonkamer na over welke emotie of sfeer je wilt creëren. Kleuren hebben namelijke een grote (onbewuste) invloed op ons humeur en gevoel. Kies dus een kleur die past bij de gewenste ambiance. Bijvoorbeeld, blauw kan rustgevend zijn, terwijl geel een energiek gevoel kan geven. Hier leer je meer over de wereld achter kleur en emotie >

4. Combineer met het interieur

Bij het kiezen van de juiste verfkleur voor je woonkamer is het ook belangrijk om te overwegen hoe de gekozen kleur zal samengaan met de meubels, vloeren en andere interieuritems. Een harmonieus kleurenpalet zorgt voor een samenhangende en aantrekkelijke woonkamer, waarbij de verfkleur mooi, of juist niet mooi, opgaat in het geheel.

5. Denk aan je verlichting

Let op de aanwezige verlichting in je woonkamer. Warme en koude tinten kunnen anders overkomen onder verschillende soorten verlichting. Test de kleur op verschillende momenten van de dag en met verschillende lichtbronnen om een goed beeld te krijgen van hoe de kleur uitpakt.


rustgevende kleuren woonkamer

6. Vraag om advies

Misschien heb je al veel ervaring met verven en kleuren kiezen, maar dan zou je dit artikel misschien niet aan het lezen zijn. Schilderen is leuk, maar ook complex. Als je twijfelt, vraag dan om advies. Familie, vrienden of zelfs professionele interieurontwerpers kunnen waardevolle input geven bij het kiezen van de juiste verfkleur. Ook handig: hier vind je antwoord op veelgestelde vragen over kleurkeuze en schilderen.

7. Verf een proefvlak

Voordat je de hele woonkamer gaat schilderen, is het slim om een groot proefvlak te verven op een prominente muur. Laat het een paar dagen drogen en kijk hoe de kleur aanvoelt in de ruimte. Vergt wat geduld, maar zo voorkom je teleurstellingen achteraf.

8. Volg je intuïtie

Uiteindelijk is het kiezen van een verfkleur persoonlijk. Vertrouw op je eigen smaak en intuïtie, en ga voor de kleur waar je het meeste bij voelt. Advies is heel handig, maar jíj gaat de meeste tijd doorbrengen in de ruimte.

Zodra je de perfecte verfkleur hebt gevonden, is het tijd om aan de slag te gaan. Vergeet niet om de ruimte goed voor te bereiden en te genieten van het proces!

CategoriesChill