8

8 x DE BESTE WIJNEN ONDER EN BOVEN DE 10 EURO VOOR KERST

Het kerstmenu is volledig uitgedacht. Hier nog een amuse daar nog een kaasplankje. Maar wat moet je bij al dit lekkers serveren aan drank? Zit jij even op de goede website voor de tips! Want hier kan je dus alles vinden over zalige drankjes voor kerst.

Laten we het voor nu even houden bij wijn. Mocht je toch iets van een cocktail willen, dan moet je even doorklikken!

4 x wijnen onder de 10 euro

 

Casa Silva € 6,95

Casa Silva wijn. Deze wijn wordt gemaakt in het land van de alpacas namelijk Chili. Chili is een wijnland in de nieuwe wereld zoals ze dat in wijn jargon noemen. Mocht je nog een wijn voor tijdens de kerst zoeken, dan ben je met deze wijn aan het goede adres.

Wij kozen voor de Cabernet Sauvignon – Carmenère. Deze wijn is mooi donker rood en heeft een kersenachtige smaak. Waardoor goed past bij een groente gerecht bijvoorbeeld met aubergine of dat rode stukje vlees.

Tussock Jumper Tempranillo € 4,99

Met de rode stier op de fles, dat is waar je deze wijn aan herkent. Te koop bij de Jumbo en sinds een paar jaar onze huiswijn. De wijn drinkt soepel en is zo voor elke gast een feestje. Bij de smaak moet je denken aan bessen en ook weer die kersen smaak. De wijn bevat veel alcohol namelijk 14% dus als je tuut wil worden aan de kersttafel dan is dit jouw vriend.

Dominio de Punctum Lobetia Chardonnay 2016 € 8,99

Oke, misschien denk je: ‘ah deze wijn is wat aan de dure kant’. Maar wij willen je wel een goede Chardonnay laten kopen en niet eentje die licht weg slobbert. Deze Chardonnay komt uit het midden van Spanje. Waar de zon in de zomer zo hard schijnt dat meerdere wijnstruiken het daar te verduren hebben omdat ze moeilijk aan water kunnen komen. Dat betekend dus dat deze wijn veel moeite moet doen om zichzelf te voeden. Waardoor het sap van de druiven geconcentreerd is. Veel smaak dus met deze chardonnay.

 

Forte Alto Dolomiti Pinot Grigio €6,49

Een goede Italiaanse Pinot Grigio is nooit weg en zeker deze niet. Als winnaar van het Proefschrift Wijnconcours kwam deze uit de bus als de winnaar. En dat wordt je echt niet zomaar tussen honderd andere wijnen. Deze wijn is zoals het zeggen easy om te drinken. Dat klinkt stress verlagend voor tijdens het kerstdiner: Easy.

 

 

4 x wijnen boven de 10 euro

La Spinetta Cà di Pian 2013 Barbera d’Asti DOC € 22,50

Oh Barbera, een van onze favoriete druifsoorten uit Piemonte Italië. Een Barbera op hoger niveau is er bijna niet te vinden tenzij je een heel klein wijnhuis hebt maar dat is weer een ander verhaal. Meestal ook een duurder verhaal.

Bramen, zwarte bessen en eucalyptus is wat waar deze wijn naar smaakt. Hij heeft op eikenhout gelegen maar het is niet zo dat deze wijn onwijs naar hout smaakt. Ook al is de wijn hoog in alcohol namelijk 14% dat betekend niet dat je de alcohol in je keel brandt. Goede wijn voor bij het kerstdiner om je gasten echt te verbluffen.

Aalto 2015 Ribera del Duero € 37,95

Een echte Tempranillo uit Spanje. 36 maanden is deze kanjer gerijpt. Hij verrijkt je gehele mond door zijn smaak sensatie. Dus een goede voor op de kersttafel en je gasten vooral bij dat rode stuk vlees.


Deze wijn moet ik even vermelden…

Adrew Murray Los Olivos America € 50,00

Deze wijn explodeert in je mond qua smaken. Zo diep en rijk. En dan nog niet gesproken over hoe mooi het wijnhuis was en hoe prachtig de omgeving. Deze wijn wordt gemaakt door Andrew Murray die al vroeg in zijn jeugd wist dat hij wijnmaker wilden worden.

Hij wilde natuurlijk de beste wijn maken die de wereld zou kennen. Deze wijn ontwikkeld hij door te testen. Dus welke soort past er bij elkaar, wanneer kan ik de wijn het beste plukken en in welk soort vaten moet ik deze wijn laten rijpen. Hierbij het vervelend nieuws van deze wijn: hij is niet te koop in Europa. Dream on en wij hopen voor je dat je ooit in Los Olivos komt.

ILAURI Avalos Pecorino € 11,95

Afkomstig uit de heuvels aan de Adriatische kust van Italië hebben wij de pecorino wijn. Pecorino is ook een schapenkaas afkomstig uit hetzelfde gebied en deze wijn doet je daar gelijk aan denken. De smaken die je terugvindt in de wijn, zijn die van amandelen, peer en citrus. Hierdoor past deze wijn goed bij dat kaasplankje of die pompoen soep van het voorgerecht. Het is een van de lekkerste witte wijnen die ik in 2017 heb mogen drinken en nu is het jouw beurt.

Andlau Riesling Marc Kreydenweiss € 18,21

Een riesling mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je kerstdiner omdat het hele goede wijn is. En nee het is geen zoete riesling mocht je dat denken. Shame on you. Lichtgeel is deze van kleur wat ook gelijk doet denken aan het fruit waar naar die smaakt, namelijk abrikoos.

Volle witte wijn die met zijn enorme mineraliteit nog steeds smaakt naar fluwelen abrikoos. Ja wow, dat is even lekker. Deze wijn kan je goed combineren bij wit vis maar ik had hem gecombineerd bij knoflook, shitake en burrata. Echt een wijn voor tijdens de kerst!

 

Cheers ladies, op een tipsy kerst!