W

WERK-PRIVÉ BALANS GOED HOUDEN ALS ZZP’ER: ZO DOE JE DAT

werk-prive balns

Als ZZP’er is het behouden van een goede werk-privé balans essentieel, maar soms een uitdaging. Geen zorgen! We hebben drie top tips van ervaringsdeskundigen om je te helpen die balans te vinden en te behouden. Ready om die scheidslijn tussen werk en ontspanning te versterken? Let’s go!

Met het aantal zelfstandigen dat de afgelopen jaren gestaag stijgt, is het geen wonder dat steeds meer mensen de sprong naar ZZP’er wagen. Van freelance verpleegkundige tot consultant, de mogelijkheden zijn eindeloos. En de bedrijven? Die zijn maar al te blij om ZZP’ers in te huren. Het is het beste van twee werelden – de vrijheid zonder de vaste kantooruren. Maar let op, die vrijheid kan een tweesnijdend zwaard zijn. Het voelt geweldig, maar het kan ook leiden tot een overvolle agenda en een wankelende werk-privé balans. Vanaar deze tips!

1. Ben je altijd bereikbaar?

Als ZZP’er werk je vaak buiten de traditionele 9-tot-5-uren. Je bent langer beschikbaar en bereikbaar, vooral voor klanten en zakelijke contacten. Dat is prima, maar stel grenzen. Gebruik bijvoorbeeld twee telefoonnummers: één voor zakelijk en één voor privé. Door een voordelig zakelijk sim-only abonnement te combineren met je persoonlijke nummer, kun je af en toe echt even afstand nemen van je werk.

2. Vind de ideale werkplek

Het kan misschien overdreven lijken om een extern kantoor te huren als ZZP’er, maar het is zeker het overwegen waard. Gelukkig zijn er tegenwoordig hippe deelkantoren en coworking spaces beschikbaar. Zo hoef je niet zelf alles te regelen, en word je ook niet afgeleid door huishoudelijke taken. Het helpt je ook om de werkdag echt af te sluiten, omdat je fysiek weg bent van je werkplek. Die keukentafel is verleidelijk, maar als je daar werkt, associeer je die plek voortaan met werk.

3. Me-Time is cruciaal

Een heel weekend vrij nemen is misschien wat veel gevraagd als je net begint met ondernemen, maar probeer dit er zeker in te houden als ondernemer. Blokkeer twee dagen standaard in je agenda en doe dingen die je leuk vindt en ontspannend vindt. Het lijkt misschien op tijdverspilling, maar het zal je batterijen zo opladen dat je daarna weer extra productief bent. Gun jezelf die dag, het zal je helpen om het op de lange termijn vol te houden.

4. Plan je tijd effectief

Als ZZP’er ben jij je eigen baas, maar dat betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor het plannen van je tijd. Maak gebruik van tools zoals agenda-apps of time-managementtechnieken zoals de Pomodoro-techniek om je werktijd in blokken te verdelen. Op die manier kun je gefocust werken zonder jezelf te overbelasten, en houd je meer tijd over voor ontspanning en persoonlijke activiteiten.

Deze apps maken je leven overzichtelijker >

5. Leer ‘nee’ zeggen

Als ZZP’er ben je misschien geneigd om elk project aan te nemen dat op je pad komt, uit angst om kansen te missen. Maar het is belangrijk om jezelf niet te overbelasten. Wees selectief in het aannemen van opdrachten en leer om nee te zeggen tegen projecten die niet goed bij je passen of die je te veel stress zouden bezorgen. Op deze manier behoud je een gezonde balans tussen werk en privéleven en kun je je energie richten op de opdrachten die echt belangrijk voor je zijn.

Heb jij nog tips voor een goed werk-privé balans als ZZP’er?

CategoriesNiet gecategoriseerd