W

WIJNWALHALLA STELLENBOSCH: 17 x WIJNHUIZEN, ACTIVITEITEN & HOTSPOTS

hotel in stellenbosch - hotel bij wijnhuis stellenbosch - spier stellenbosch - wat te doen in stellenbosch - activiteiten stellenbosch - picknick stellenbosch

Stellenbosch is de plek des aardes voor wijnliefhebbers als wij. In de wijnlanden van Zuid-Afrika zijn wij helemaal in ons nopjes en wat ons betreft is je reis door Zuid-Afrika niet compleet zonder een paar nachtjes in dit gebied. Vraag je je af wat te doen in Stellenbosch? Hier vind je onze tips!

Slapen in Stellenbosch

Slapen in Stellenbosch doe je niet in ‘zomaar’ een hotelletje. Nee, dat doe je bij een wijnhuis. Dat kan hier, dus van die mogelijkheid moet je natuurlijk gebruik maken. Mooie accommodaties genoeg in de omgeving, maar wij zijn fan van Wine Farm Spier.

Waarom? Cause it has got it all. Prachtige picknickplekken, een mooie wijnproeverijruimte (wijn + chocola, yes!), een art gallery, een restaurant, een fijne spa, een zwembad, buggy’s (altijd leuk), én de mogelijkheid om met Segways door hun wijngaard te crossen. Highly recommended dus, hier boek je een kamer >

hotel in stellenbosch - hotel bij wijnhuis stellenbosch - spier stellenbosch - wat te doen in stellenbosch - activiteiten stellenbosch

Picknicken bij Spier

Slaap je niet bij Spier, dan ga je hier in der geval heen voor een picknick. Een van de leukste dingen om te doen in Stellenbosch is met een gigantische picknickmand neerstrijken in de prachtige achtertuin van deze Wine Farm. In de mand zit alles wat je nodig hebt voor een smakelijke middag: van dekentjes tot kleine hapjes en van bestek tot wijn. De picknick boek je hier >

Cape Town Guide: 20 x activiteiten in Kaapstad >

Wijnhuizen in Stellenbosch

Ben je in Stellenbosch, dan ga je ui-ter-aard wijn proeven. En dat doe je nergens anders dan waar de wijn gemaakt wordt. Wijnhuizen genoeg namelijk in het prachtige gebied. Te veel om allemaal te bezoeken, dus kies ze uit op basis van je behoefte. Wil je puur een wijnproeverij doen? Ben je met kids? Wil je ook gelijk lunchen? Hierbij een aantal tips voor wijnhuizen in Stellenbosch:

Delaire Graff

Een van de mooiste wijnhuizen in Stellenbosch is Delaire Graff, gelegen aan de prachtige Helshoogte Pas. Het fenomenale uitzicht vanaf het terras is sowieso al de moeite waard, maar je kunt er ook heerlijk lunchen. Overnachten kan trouwens ook, maar hiervoor moet je flink in de buidel tasten. De lunch is echter zeker betaalbaar, reserveer wel tijdig!

hotel in stellenbosch - hotel bij wijnhuis stellenbosch - spier stellenbosch - wat te doen in stellenbosch - activiteiten stellenbosch  - picknick stellenbosch - delaire graff

Tokara Wines

Een ander mooi wijnhuis in Stellenbosch ligt precies tegenover Delaire Graff. Tokara is qua stijl moderner en het uitzicht is praktisch net zo prachtig. De wijnen van Tokara zijn ietsjes bekender dan die van Delaire Graff omdat hun wijnen veel prijzen in de wacht hebben gesleept. Voor een uitgebreide lunch schuif je aan bij het restaurant van Tokara, voor een informele versie loop je naar Tokara Deli. Ook top met de kids!

Jordan Wine Estate

Op zoek naar een geweldige plek voor lunch of diner bij een wijngaard. Jordan. En bij Jordan hoort dus ook een geweldig wijnhuis. Jordan Wine Estate. Proeven en genieten van een panoramisch uitzicht over Kaapstad, de Tafelberg, False Bay en Stellenbosch. Hallo zeg. Let op: dineren kan hier alleen in de zomermaanden op donderdag, vrijdag en zaterdagavond. Verder draaien ze vooral op lunch, maar day drinking is ook super.

Marianne Wine Estate

Op zoek naar een kleinschaliger hotel bij een wijngaard? Dan zit e bij boutique wijnhuis Marianne Wine Estate goed. Aan alle kanten geniet je hier van een prachtig uitzicht, er is een mooie tasting room én je kunt er picknicken en wijn proeven. Zoveel je wil, want daarna kan je gewoon in een van de acht luxe- of -suite kamers blijven slapen.

Wijnproeven bij wijnhuizen, hoe werkt dat eigenlijk? Tja, goed om de ‘gebruiksaanwijzingen’ een beetje te begrijpen. Je betaalt meestal een klein bedrag om te proeven, slechts een paar euro. Dat bedrag vervalt zelfs vaak als je wijnen inslaat. De meeste wijnhuizen zijn van 10:00 tot 17:00 geopend en daar kan je dan vaak zonder reservering aankomen, maar van te voren even bellen is wél zo handig.

Tekst gaat door onder de foto

hotel in stellenbosch - hotel bij wijnhuis stellenbosch - spier stellenbosch - wat te doen in stellenbosch - activiteiten stellenbosch  - picknick stellenbosch

En van wijnhuizen gaan we door naar andere activiteiten in Stellenbosch >

Rijd naar The Table at de Maye voor een onvergetelijke lunch

Er komt nog een kopje met hotspots in Stellenbosch, maar deze plek verdient een bijzonder plekje. Lunchen bij Table at de Meye is namelijk ook echt een activiteit. Ten eerst al omdat je ervoor een stukje moet rijden, je moet dit plekje echt kennen om ‘m te vinden, dus bij deze. Ga met de Uber, is het waard, want je wil genieten van het lekker op de wijnkaart.

Vooral omdat je uitkijkt op de altijd mooie ranken. Er staat hier en geweldige chef in de keuken die iedere dag een nieuw menu maakt. Afhankelijk van ‘hoe zijn pet staat’ tovert hij het ene naar het andere gerecht op tafel. Niet verfijnd, lekker ‘boers’ en om te delen. Bijzondere smaken, bijzondere plek, super bediening. Echt een feest! Oh, en wijnproeven kan hier ook. En reserveer op tijd!

hotel in stellenbosch - hotel bij wijnhuis stellenbosch - spier stellenbosch - wat te doen in stellenbosch - activiteiten stellenbosch  - picknick stellenbosch  - hotspots stellenbosch - the table at de meye

Bezoek een Food Market in Stellenbosch

In Zuid-Afrika houden ze van markten, en ze kunnen het ook hartstikke goed, zo’n markt organiseren. Een aantal tips voor markten in Stellenbosch:

Blauwklippen Family Market

Iedere zondag wordt een historische boerderij omgetoverd tot markt. Daar heb je ons al. De markt is groot en vooral ingericht op – de naam doet het al vermoeden – gezinnen. Van pony rijden tot een speeltuin voor de kids en van wijnen en lekkernijen proeven voor de adults – hier is iedereen blij.

Slow Market

Geïnspireerd door wat men de ‘slow food movement’ noemt, vind je op deze markt iedere zaterdag en zondag (van 09:00 tot 14:00 – wees er vroeg bij) voornamelijk producten die zelf gemaakt zijn. Lokale lekkernijen dus, leuk!

Root 44 market

Leuk: op deze markt kun je naast eten ook kunst en andere potentiële cadeaus kopen. Daarnaast is hier genoeg te doen om de kids mee bezig te houden als jij geniet van de live muziek. De markt is iedere zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 18.00u. Op vrijdag openen ze om 16:00!

Ga golven tussen het groen

Naast goede wijnen staat Stellenbosch ook bekend om de prachtige golfbanen. Bij sommige geniet je zelfs van best of both worlds. Devonvale Golf & Wine, de naam zegt het al. 18-holes en uitzicht over de bergen, net als bij Stellenbosch Golf Club trouwens. Gaan voor een bekende naam, dan ga je voor Kleine Zalze golf club. Hun holes zijn geweldig, net als hun wijnen en eten trouwens. Dat proef je bij Terroir Restaurant. Oh, en overnachten kan hier ook. Nooit meer naar huis!

Hotspots in Stellenbosch

Naast The Table at de Meye (ja, daar moet je echt naartoe), en lunchen bij Delaire Graff en Tokara Wines zijn er ook nog leuke restaurants in Stellenbosch Centrum. Een paar suggesties:

The Fat Butcher

Een populaire plek vanwege de gezelligheid, voor hun credit hebben ze vooral te danken aan het goede vlees dat hier geserveerd wordt. Echte meat lovers reserveren een tafeltje bij The Fat Butcher.

Dit zijn de leukste restaurants in Kaapstad >

Spek & Bone

Spek & Bone heeft heel veel broertjes en zusjes (andere restaurants van dezelfde chef) en dat is meestal een goed teken. Bij Spek & Bone in ieder geval wel. Het restaurant vind je naast Oom Samie se winkel (nog een tip: hier ga je winkelen) en serveert smaakvolle tapas gerechtjes zonder poespas.

De Warenmarkt

Op nog geen minuutje lopen van The Fat Butcher vind je de Warenmarkt, een wederom gezellig (en groot) restaurant dat een beetje als een markt aanvoelt. Je gaat hier heen voor een simpele hap en G&T’s aan de bar.

De Volkskombuis

In dit leuke restaurant in Stellenbosch hangt een goede mix tussen casual en chique. Je kunt voor een pizza gaan, maar er staan ook lamskoteletten op de kaart. Kijk uit (of eet aan) de open keuken of zoek een leuk tafeltje buiten. De Volkskombuis >

En, welke van deze dingen om te doen in Stellenbosch zet jij op je lijstje?

CategoriesAfrika