W

WAGYU VLEES KOPEN & ETEN: ZO DOE JE DAT

wagyu vlees - wagyu vlees kopen - wagyu vlees eten - wagyu vlees bereiden - wagyu vlees waar kopen - wagyu vlees nederland - wagyu vlees bestellen

Waarschijnlijk heb je wel eens van wagyu beef gehoord of heb je het zelfs wel is gegeten (lucky you). Dit Japanse vlees wordt het ‘kaviaar onder het rundvlees’ genoemd door de vleesliefhebbers. Benieuwd hoe je eraan komt en op welke manier je het moet bereiden? Hieronder vind je wat je moet weten over wagyu vlees kopen en eten.

Benieuwd naar de kaviaar onder het rundvlees? Vind hier waar je het Japanse wagyu vlees kan kopen en hoe je het moet eten > 

Wat betekent wagyu?

Om het iets beter te begrijpen is het handig om als eerste naar de naam te kijken. Wagyu bestaat namelijk uit twee delen: wa (een verwijzing naar het land Japan) en gyu (rund of koe). Het is dus eigenlijk een andere naam voor Japanse runderen, en niet voor het vlees specifiek.

Kaviaar onder het rundvlees

Omdat wagyu niet te vergelijken is met normaal rundvlees zijn de prijzen een tikkeltje hoger. Toch zijn er nog grote onderlinge verschillen in wagyu vlees. In de scores van de Japanese Meat Grading Association classificeren ze het vlees van A1 tot A5, waarbij A5 het hoogste en meest exclusief is. Ze letten daarbij op de marmering van het vet, de kleur en helderheid, de textuur en de glans.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Humans of Wagyu (@humansofwagyu)

Waar koop je wagyu vlees?

Sommige exclusieve slagers verkopen Wagyu vlees. Ook groothandels als de Hanos en Sligro verkopen het bijzondere rundvlees. Wil jij zeker weten dat je niet voor niks naar de slager in jouw buurt fietst? Bestel het dan online! Op allerlei Nederlandse websites vind je het Japanse rundvlees en zo heb je het binnen no time in huis.

Hoe moet je wagyu eten?

Wagyu vlees is gemarmerd met vooral onverzadigde vetten. Het witte vet en ook de structuur van het vlees maak het vlees er machtig. Voor een persoon kan 50 tot 75 gram steak al voldoende zijn.

1. Puur en kleine porties

Het gaat om de pure smaakbeleving. Dat wil zeggen dat Wagyu vlees niet extra gekruid hoeft te worden om smaakvol te zijn. Het vlees heeft al z’n eigen unieke smaak! Vergeet grote lappen vlees zonder bijzondere smaak.

2. Laat alle kruiden en marinades staan

Het beste is om een Wagyu steak goed te ontdooien, daarna droog te deppen, voeg alleen wat peper toe naar eigen behoefte. Snij eventueel een klein stukje vet eraf en gebruik deze om als eerste te bakken. Daarna kan de steak kort op hoog vuur worden bereid.

Je kunt het vlees lichtjes proberen in te drukken. Hoe meer beweging erin zit, des te roder de steak van binnen is. Na het bakken kan de steak in aluminiumfolie worden gewikkeld om te rusten.

Ook lekker! Vind hier 14 heerlijke BBQ recepten om te grillen >

3. Serveren met zeezout 

Bereid bijvoorbeeld een Wagyu Ribeye van 300 gram in z’n geheel en trancheer kort voor het serveren. Verdeel over meerdere borden en vul het aan met zeezout en eventuele bijgerechten. Enkele tips om erbij te serveren zijn: shiitake paddenstoelen of gyoza en kabocha (Japanse pompoen).

Tip van ons! Een hamburger van Wagyu-vlees? Barbecue-worstjes van Wagyu? Stoofvlees? Het is allemaal lekker. Dit stuk vlees hoeft dus niet perse als biefstuk gebakken te worden!

Ben jij enthousiast geworden en ga je binnenkort een heerlijk stukje wagyu rundvlees kopen en eten? Wij wel!