W

WAT NU? OVER DE RECHTEN VAN VROUWEN IN AFGHANISTAN

afghanistan vrouwen - wat gebeurt in afghanistan - vrouwenrechten afghanistan - rechten vrouwen afghanistan - feminisme afghanistan

Zodra je het internet opent, kun je er niet meer omheen. En terecht, want er is een groot, belangrijk issue dat besproken moet worden: de ramp die zich voltrekt in Afghanistan. Sinds de US Force vertrokken is, is de Taliban stad na stad aan het veroveren. Een nieuwe regering is al in de maak. Wat staat de vrouwelijke bevolking van Afghanistan en hun rechten te wachten?

Lees meer over vrouwen en vrouwenrechten in Afghanistan >

De problemen in Afghanistan gaan veel verder dan enkel vrouwenrechten en hun rol in de maatschappij. Sinds de US Force verdwenen zijn uit het blikveld, zijn meer dan 150.000 Afghanen hun thuis ontvlucht. Veel leven in tenten langs de wegen of op straat.

In dit artikel gaan we echter in op het effect op vrouwen en vrouwenrechten. De woorden van Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid tijdens de eerste persconferentie luidden: “Vrouwen zullen behandeld worden zoals de Sharia-wetgeving dat voorschrijft. Meisjes en vrouwen kunnen blijven studeren en werken.”

Verwachting

Toch is dit niet wat verwacht wordt van de Taliban. In de jaren 90, toen de Taliban ook in Afghanistan aan de macht was, mochten vrouwen niet studeren, niet werken en niet zonder een man aan hun zijde over straat. Mensen zijn bang dat de geschiedenis herhaald zal worden.

Bijzonder: de Hijabverhalen van Ebru Aydin >

De belofte van Zabihullah Mujahid klinkt dus te mooi om waar te zijn. Uit verschillende provincies in Afghanistan hoor je namelijk nu al andere geluiden. Vrouwen worden geweigerd op de universiteit of ontslagen. Er hangen posters waarop vrouwen wordt verzocht de boerka te dragen. Posters van vrouwen op straat worden weggescheurd of beklad.

Afghaanse vrouwen werkend in velden als journalistiek, gezondheidszorg en rechten zijn vermoord tijdens verschillende aanslagen. Deze begonnen toen de Taliban en de US gesprekken voerden over vrede.

Werk & studie

Vrouwen worden geforceerd hun werk te verlaten. Zo ook 9 vrouwen in een Kandahar Bank filiaal. Ze konden hun mannelijke familie sturen als vervangers. Vrouwelijke studenten en professoren werden geweigerd op de Herat University. Ook binnen de rechten lopen vrouwen risico. Zo’n 10 procent van alle rechters is vrouwelijk. Deze 250 vrouwen lopen extreem gevaar.

“The Taliban know about our whereabouts. They already have gathered all the information they need. So there is no way for us to hide or there is no way for us to stay,” vertelt een anonieme Afghaanse vrouwelijke rechter.

Het probleem van Aziatische stereotypen in Hollywood >

Daarnaast zijn vrouwen die binnen de journalistiek werkend zijn op de vlucht. “I am still on the run and there is no safe place for me to go. Last week I was a news journalist. Today I can’t write under my own name or say where I am from or where I am. My whole life has been obliterated in just a few days,” zegt een anonieme journaliste tegen The Guardian.

Gedwongen huwelijk & boerka’s

Ook komen steeds meer meldingen van gedwongen huwelijken aan het licht. Zar Begum, een Afghaanse vrouw gevlucht naar Kabul, vertelt dat de Taliban haar zoons vermoord had en met haar schoondochters gedwongen getrouwd is. Daarnaast zouden ook andere jonge vrouwen uit huizen meegenomen zijn, wat de overgebleven vrouwen met één optie overliet: vluchten.

Verder wordt de boerka uitgebreid besproken. De boerka is geen symbool van onderdrukking. Veel vrouwen, wereldwijd, kiezen ervoor deze te dragen uit eigen keuze (voor religieuze redenen, traditionele redenen of omdat ze het simpelweg fijn vinden).

Onder regering van de Taliban zullen vrouwen in Afghanistan verplicht zijn boerka’s te dragen. Los van de invloed op de vrouwen zelf die onbeschrijflijk is, is dit voor het westen weer voer om het gesprek over dwang en klederdracht binnen de Islam te onderstrepen. Zij zien het geloof en de Taliban in dit gesprek niet los van elkaar.

Menstruatie-armoede: Schotland heeft de oplossing >

Hoe je kunt helpen

  • Deel
    Deel het nieuws en de gebeurtenissen op je sociale media. Miljoenen mensen lopen gevaar en hoe meer mensen het erover hebben, hoe meer aandacht ook politiek hieraan besteedt. Ook als je bereik maar klein lijkt.
  • Doneer
    Aan goede doelen die Afghaanse vrouwen helpen en opvangen. Aan goede doelen die bezig zijn met werkgelegenheid en vrouwenrechten. Goede doelen die gezondheidszorg op niveau willen houden.
  • Teken petities & schrijf aan media en invloedrijke personen
    Zo laat je weten dat je achter organisaties staat. En mocht je denken dat één iemand weinig invloed heeft – dat denken we allemaal. Dus als we allemaal ons steentje hierin bijdragen, is het wel een luide stem.
  • Volg Afghaanse geluiden
    Leer van en support de Afghaanse community op sociale media. Zo weten zij dat je wilt leren en is er meer gevoel van saamhorigheid. Weet je niet waar je moet beginnen? Check neelo, Shabnam Nasimi, Binazir Haidari en Nilofar Yaqoubi.

Bron: Maliha Abidi, Reuters, PBS, Radio Liberty, The Guardian, NOS

CategoriesNiet gecategoriseerd