5

5 TIPS VOOR EEN DUURZAME KERSTBOOM

duurzame kerstboom tips - duurzame kerstboom - duurzame kerst - duurzaam kerstboom kopen - duurzamere kerstboom - kerstboom adopteren - diy kerstboom

Het kopen van een kerstboom blijft ieder jaar een soort quilty pleasure. Maar het is natuurlijk eigenlijk heel jammer dat we hem maar een paar weken kunnen gebruiken. Zonde voor ons en voor het milieu! Hieronder vind je daarom 5 tips voor een duurzame kerstboom. 

Bijdragen aan een milieuvriendelijkere kerst? Vind hier de tips voor een duurzame kerstboom > 

1. Na kerst de boom in je tuin planten

Vind je die dennengeur bij Kerst horen en kun je echt niet zonder? Dan kan je ook kiezen voor een echte kerstboom en hem daarna in je tuin planten! Kies voor een boom op pot en met een grote kluit. Geef de boom lekker veel water en zet hem niet naast de verwarming. Zo is de kans heel groot dat jouw boom(pje) de kerstdagen doorkomt en je er daarna ook nog plezier van hebt!

2. Adopteer een kerstboom

Bij adopteereenkerstboom.nl huur je een biologische kerstboom, die in januari weer wordt teruggeplant. Elke boom heeft een eigen nummer zodat je volgend jaar dezelfde boom kunt adopteren. Een adoptieboom kan tot wel 5 (!) keer opnieuw gebruikt worden. Dit is natuurlijk alleen een duurzame keuze als de plek waar je de boom haalt niet te ver rijden is. Anders ben je alsnog het milieu aan het vervuilen met je auto…

Kerst vieren tijdens corona: originele alternatieven vind je hier >

3. Creëer je eigen kerstboom

Vind jij een kerstboom in een andere vorm ook helemaal leuk? Maak een kerstboom van je favoriete materiaal. Maak bijvoorbeeld een kerstboom van de lichtjes die je al thuis hebt doormiddel van spijkers op hout. Geen zin om aan de knutsel te gaan? Teken dan een boom op het raam met krijtstift of projecteer een afbeelding van een kerstboom op je witte muur!

4. Koop een ‘vintage’ kunstboom

Koop een tweedehands kerstboom van kunststof, bijvoorbeeld via de kringloopwinkel of Marktplaats. Deze boom is toch al gemaakt, dus fijn als het een tweede leven krijgt. Kun je er geen vinden en ga je hem toch zelf kopen? Kies er dan wel één van goede kwaliteit. Maar bedenk wel: om milieuvriendelijker te zijn dan een echte boom, moet je hem minimaal 9 tot 17 jaar (!) gebruiken. 

5. De kerstboom adventskalender

Hoef je niet perse een boom in je huis en hou je van dagelijkse cadeaus? Ga dan voor een adventskalender in kerstboom vorm. Elke dag krijg je een nieuwe verrassing en je kunt hem volgend jaar gewoon weer hergebruiken. Er bestaan allerlei verschillende soorten kalenders: van wijn en kaas tot chocolade en beauty producten!
En, welke van deze tips ga jij gebruiken voor een duurzame kerstboom?

CategoriesWeekend tips