S

SURF EN TURF RECEPT: KREEFT & TOURNEDOS

surf en turf recept - surf turf recept - tournedos kreeft recept - vis vlees recept - surf turf kerst - surf turf biefstuk kreeft

Een combinatie van vlees en vis zorgt voor bijzondere maar heerlijke smaken. Ideaal als hoofdgerecht bij een uitgebreid (kerst)diner. Op zoek naar een lekker surf en turf recept? Hieronder vind je er een met kreeft en tournedos.

Vind hier het surf en turf recept met kreeft en tournedos >

Ingrediënten Surf & Turf

levende Canadese kreeft (klein) 
150 gr tournedos 
potje vleesjus 
1 potje langoustinesaus 
50 gr geklaarde boter/ roomboter
500 gr kruimige aardappels
50 gr roomboter
50 ml melk
300 gr groene asperges
1 el olijfolie
Peper 
Zout 
Nootmuskaat

Toch liever kreeft eten buiten de deur? Vind hier 5 adresjes om een lobster roll te eten in Amsterdam >

Bereidingswijze Surf & Turf

 1. Verwarm de oven voor op 120 graden.
 2. Haal de tournedos 45 minuten voordat je begint met koken uit de koelkast en laat dit op kamertemperatuur komen.
 3. Schil de aardappels en spoel deze af. Doe ze in een pan met koud water en een snufje zout en breng dit aan de kook. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten.
 4. Haal de aardappels door de pers of stamp ze fijn. Verwarm de melk. Voeg 50 gram roomboter toe. Giet beetje bij beetje de melk erbij en meng het geheel goed door elkaar totdat er een luchtige aardappelpuree ontstaat (misschien houdt je wat melk over). Breng op smaak met peper, zout en de nootmuskaat.
 5. Schep de aardappelpuree in een ovenschaal en dek af met aluminium folie. Zet de puree in de voorverwarmde oven.
 6. Was de asperges en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. Verwarm 1 el olijfolie in een wok en wok de asperges 2 minuten rondom. Leg de asperges in een ovenschaal en dek deze af met aluminium folie. Schuif deze naast de puree in de oven.
 7. Breng een hoge pan met ¾ gevuld met water en een flinke snuf zout aan de kook.
 8. Haal de puree en asperges uit de oven, laat deze nog afgedekt met folie staan. Zet de temperatuur van de oven op 180 graden.
 9. Verwarm in een koekenpan de geklaarde boter tot het goed heet is. Dep de tournedos droog en bestrooi met wat zout. Leg de tournedos in de pan en bak ze per kant 1,5 minuut goudbruin. Leg de tournedos op een met bakpapier beklede bakplaat en steek de kernthermometer tot het midden van de tournedos. Schuif de tournedos in de oven en laat de kerntemperatuur tot ongeveer 50-52 graden komen (medium-rare). Haal de tournedos uit de oven, bestrooi met wat peper en wikkel in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten
 10. Giet de vleesjus en langoustinesaus in twee sauspannetjes en breng langzaam op temperatuur. Klop de langoustine saus vlak voor het serveren luchtig met de staafmixer.
 11. Zet ondertussen twee borden in de oven om voor te warmen.
 12. Haal de elastieken van de scharen van de kreeft voordat je deze in het kokende water laat zakken. Dompel de kreeft in het water, met de kop eerst! Zo is de kreeft meteen dood, en kan ze met haar staart geen kokend water doen opspatten. 
 13. Kook de kreeft in 5 minuten (ongeveer 1 minuut per 100 gram)
 14. Haal de kreeft uit het water. Snijd deze in de lengte doormidden. Verwijder de ingewanden van de kreeft.
 15. Zet twee voorverwarmde borden klaar. Leg de halve kreeft en de tournedos op het bord. Giet eerst wat vleesjus op het bord en daaroverheen de schuimige langoustinesaus. Serveer de aardappelpuree en groene asperges on the side.

Fruits de Mer plateau bestellen

Naast kreeft zin in meer schaal- en schelpdieren? Ga dan voor een heel zeevruchtenfestijn met onder andere oesters, langoustines, garnalen, kokkels en mosselen. Allemaal voorbereid en klaar om op tafel te zetten, inclusief sausjes, citroendoekjes en een oestermes. Bestel hier een Fruits de Mer plateau.

En, wanneer ga jij aan de slag met dit surf en turf recept met kreeft en tournedos?