S

SNEL JE STUDIESCHULD AFLOSSEN: ZO FIX JE DAT

studieschuld aflossen - hoe los je studieschuld af - studie afbetalen

Studeren wordt met het jaar duurder en duurder en duurder. Daarmee stijgt ook de gemiddelde studieschuld. In 2019 lag de gemiddelde studieschuld op 13.700 euro. Dat is niet mis. Maar hoe los je hem dan zo snel mogelijk af? Lees snel verder!

Snel je studieschuld aflossen doe je zo >

Je studieschuld wil je het liefst achter je laten. Het lijkt soms onmogelijk, maar liever eerder dan later. Als jij zometeen een huisje, boompje en beestje hebt of juist lekker aan het rondreizen bent, wil je niet nog 500 euro per maand opzij moeten zetten voor je studieschuld. Laten we die dus zo snel mogelijk aflossen!

1. Begin zodra je inkomen hebt

Schuif het niet af op ‘betere tijden’, want die komen niet automatisch of zo snel als je zou hopen. Je gaat later misschien meer verdienen, maar je lasten worden waarschijnlijk ook hoger. Laat staan als je straks een hypotheek hebt en bijvoorbeeld kinderen zou willen. Begin dus gewoon nu!

Woningnood onder starters: dit is het probleem >

2. Betaal iedere maand een deel

Betaal iedere maand iets af. Of het nou 20 of 500 euro is, elke euro dichterbij die 0 euro scheelt. Doorschuiven naar volgende maand is enkel uitstel – op de lange termijn heb je daar niets aan, helaas…

3. Neem het op in je vaste lasten

Om het jezelf makkelijker te maken iedere maand, kun je een vast bedrag opnemen in je vaste lasten. Net als bijvoorbeeld je huur kun je een vast bedrag per maand opzij zetten om beetje bij beetje af te lossen. Voor je het weet is het niet meer dan logisch geld opzij te zetten.

Deze Netflix-serie leert jou alles over geld >

4. Zorg voor een reminder

Of het nu een herinnering in je telefoon is iedere twee weken of dat je de brieven van DUO op je koelkast hangt: zorg dat je jezelf herinnert aan je schuld. Dit klinkt niet fijn, maar zodra je dat getal beetje bij beetje omlaag ziet gaan, is het een top manier om jezelf te motiveren!

5. Breek het op in delen

Stel, je moet 8.000 euro afbetalen. Dat is best een afschrikwekkend bedrag. Deel je het op in delen van 2.000 is het een stuk beter behapbaar. Zo schrikt het geheel je niet af en kun je je eerst focussen op deel één.

6. Beloon jezelf

Wanneer je het grote bedrag opgedeeld hebt, kun je jezelf nog meer motiveren door beloningen aan jezelf te geven. Heb je die eerste 2.000 euro gehaald? Trakteer jezelf op een lekker taartje in de stad. Het tweede deel? Ga een dagje eruit naar het strand of het bos. En zo door en zo door.

7. Houd je financiën bij

En als laatste, eentje die heel simpel en voor de hand liggend lijkt. Je financiën bijhouden, zorgt ervoor dat jij goed overzicht hebt in wat je wel en niet kan missen per maand. Merk je dat je een bepaalde maand toch meer uitgeeft aan verjaardagen of etentjes, haal dan iets van je maandelijkse doel van aflossen af en voeg dat toe aan de volgende maand.

En, hoe ga jij je studieschuld het snelst aflossen?

CategoriesWork