Wil je een periode studeren in het buitenland? Go for it! Het wordt hoe dan ook een onvergetelijke ervaring, maar hoe pak je zoiets aan? GIRLS WHO helpt je met een stappenplan.
De keuze staat vast: je wilt studeren in het buitenland. Gaaf! Met dit stappenplan organiseer jij je onvergetelijke tijd abroad iets makkelijker.
1. Kies het land waar je wilt studeren
Heb je goed nagedacht in welk land je een tijdje zou willen studeren? Dit kan binnen of buiten Europa zijn. Hier moet je goed over nadenken, omdat het invloed heeft op een studiebeurs die je eventueel zou kunnen aanvragen. Ook is het belangrijk om goed na te denken over de cultuur en taal van een land.
2. Via school je avontuur in het buitenland regelen
De meeste scholen en universiteiten in Nederland werken samen met andere scholen en universiteiten in het buitenland. Vaak worden studenten met elkaar uitgewisseld. Het internationale coördinatiepunt van je opleiding kan je verder helpen met je avontuur in het buitenland.
3. Zelf je avontuur in het buitenland regelen
Als je je avontuur in het buitenland zelf gaat regelen, dan zijn er wel wat puntjes waarmee je rekening moet houden. Zo is het belangrijk dat je je op tijd inschrijft bij de universiteit waar je graag wilt studeren. Houd er rekening mee dat het opleidingsniveau kan verschillen per land. Soms kun je je studiepunten meenemen naar de universiteit in het buitenland. Bespreek dit met je coach. Daarnaast is het belangrijk om uit te zoeken of je een visum nodig hebt en of je goed bent verzekert tijdens je studietijd abroad.
4. Vraag hulp aan organisaties (studeren in het buitenland)
Je kunt altijd een organisatie inschakelen die je kan helpen met je tijd in het buitenland. Je vindt hier een lijstje met een overzicht van verschillende organisaties die klaar staan om je verder te helpen.
5. Studeren met de Europass
Ooit gehoord van de Europass? Je komt hiervoor in aanmerking als je via het programma Erasmus+ gaat studeren of stage gaat lopen in het buitenland. Je kunt dan een Europass Mobiliteit aanvragen bij je school of universiteit. Een Europass is gratis in de gehele EU en Groot-Brittanië, Noorwegen, IJsland en Turkije. Klik hier voor meer informatie.