float cocktail recept - zomers aperitief - professor grundschnabel - cocktail met sorbetijs - kokos cocktail - lichte cocktails - zomerse cocktails zonder alcohol
R

RECEPT VOOR ZOMERSE COCKTAIL MET KOKOS-VANILLE IJS EN ROSE LEMONADE

Op zoek naar een fris en zomers drankje, met of zonder alcohol? Look no further, want je hebt ‘m hierbij gevonden. Deze floating cocktail met kokosijs is hét drankje voor wie smakelijke verkoeling zoekt op warme dagen: een drankje en ijsje in één. Lekker als zomers aperitief voor een garden party of als verfrissend dessert. Zo maak je ‘m klaar!

Voordat we het frisse recept met kokos-vanille ijs van Professor Grunschnabel met je delen, eerst een korte uitleg over een float cocktail. Ook handig: onderaan in het artikel leggen we uit hoe je nou precies het perfecte bolletje ijs schept!

Wat is een float cocktail?

Of je tijdens een hittegolf nou met vrienden in het park zit, op het stand ligt te bakken op aan het zwembad in de tuin ligt, wat we op zomerse dagen gemeen hebben is dat iedereen trek heeft in (koude) drankjes én ijsjes.

Het mooie is dat je voor dit float recept niet hoeft te kiezen: een float is namelijk een alcoholvrij drankje op basis van frisdrank, mét een bol ijs erin. Maar uiteraard heb je ook de mogelijkheid om deze op een vrijdagavond – of dinsdagavond, dat mag natuurlijk ook – boozy te maken.

Ook mooi meegenomen: dit recept is alleen een een lust voor de droge mond, maar ook voor het oog! See for yourself.

Kokosijs, rose lemonade & basilicum

Deze float is gemaakt op basis van Professor Grunschnabel Maromakotro Snow White. Dit sneeuwwitte kokosijs bestaat uit pure kokosnoot rasp met Madagascar bourbon-vanilla. Het bijzondere aan dit ijs is dat het romig is, zonder room. Het is namelijk 100% plantaardig, lactosevrij, glutenvrij, sojavrij, eivrij én tarwevrij.

Voor deze mocktail/cocktail combineren we het ijs met de frisse smaken van rose lemonade en basilicum. Door deze ingrediënten te combineren krijg je namelijk een tropische, frisse en verrassende float. 

Ps. Houd je niet van kokos? Dan kun je eventueel een van de andere ijssmaken van Professor Grunschnabel als alternatief gebruiken.

float cocktail recept - zomers aperitief - professor grundschnabel - cocktail met sorbetijs - kokos cocktail - lichte cocktails - zomerse cocktails zonder alcoholFloat cocktail recept – zomers aperitief – professor Grunschnabel – cocktail met sorbetijs – lichte cocktails – zomerse cocktails zonder alcohol

Dit heb je nodig voor 1 float:

Zo maak je deze float:

1. Schenk de rose lemonade in een glas en muddle de basilicum alvast hierin. Zo wordt de smaak van basilicum alvast vermengt met de frisdrank.

2. Schenk optioneel een klein beetje grenadine (naar smaak: hoe meer je toevoegt, hoe zoeter het drankje wordt) in een ander glas en voeg hier vervolgens een mooie grote bol ijs aan toe. *Lees hieronder hoe je thuis het perfecte bolletje ijs kunt scheppen. 

3. Giet de rose lemonade nu langzaam over het bolletje ijs. Het ijs komt omhoog en er ontstaat veel schuim. Niet schrikken, dit is juist het idee van de float. 

4. Top het frisse drankje voor de kleur af met een takje basilicum.

5. Voeg een rietje (of klein lepeltje) aan het drankje toe, proost met elkaar en geniet van dit heerlijke, zomerse drankje. Met of zonder alcohol!

float cocktail recept - zomers aperitief - professor grundschnabel - cocktail met sorbetijs - kokos cocktail - lichte cocktails - zomerse cocktails zonder alcoholZomerse cocktail – zomers aperitief – float cocktail recept – zomers drankje zonder alcohol

Ook lekker: Hier vind je het recept voor de luchtige, Koreaanse Dalgona koffie >

Zo schep je het perfecte bolletje ijs:

Het is natuurlijk makkelijk om met een lepel een schep ijs toe te voegen aan het drankje, maar wil je dat het recept écht een feest is voor het oog, dan wil je natuurlijk een perfect ijsbolletje. Hiervoor heb je wel een ijsschep nodig!

Dip je ijsschep in lauwwarm water

Lauwwarm water zorgt ervoor dat je ijs niet vast blijft zitten in de ijsschep. Het is dus handig om de ijsschep van te voren in lauwwarm water te dompelen, zodat de bolletjes direct loslaten als ze geschept zijn.

Laat ijs heel eventjes ontdooien

Met heel eventjes bedoelen we echt maar een paar (2-3) minuten. Simpelweg omdat het ijs beter schepbaar is als het niet (keihard) bevroren is, maar iets zachter is geworden.

Extra tip: maak je de cocktails voor een grote groep vrienden of familie? Dan is het ideaal als je het ijs van te voren al geschept hebt. Leg ze op een schaal of plaat met daarop bakpapier en vries ze van te voren in. Zo worden ze niet alleen ronder van vorm, maar kun je ook lekker blijven tafelen en het recept snel afmaken.

En, op welke warme dag ga jij dit zomerse aperitief met kokosijs maken?