D

DIGITAAL DRANKJE MET… ONDERHANDELCOACH MEREL VAN DER WOUDEN

merel van der wouden - onderhandelcoach - onderhandelen salaris tips

Girls Who Support!
Wie? Nou, creatieve ondernemers.
En hoe dan? Door ff met ze te bellen, en hun verhaal op digitaal papier te zetten, for everyone to read. In ons nieuwe rubriek ‘digitaal drankje met..’ bellen we – geheel in stijl, vanaf de keukentafel met de telefoon in de ene en een glaasje wijn in de andere hand – ondernemers. Om te kletsen over de crisis. Hoe reageren zij hierop?

Welk effect deze toestand op hun branche heeft, wat voor tips ze hebben voor andere ondernemers en hoe ze een stukje positiviteit uit de crisis weten te halen – het komt allemaal aan bod in deze eerlijke reeks. Deze week spreken we met onderhandelcoach Merel van der Wouden – die ons tips geeft om salaris of andere perks bespreekbaar te maken. Ook tijdens de crisis. 

Hi Merel! Wat leuk dat je met ons bij wil kletsen over ondernemen in deze gekke tijden. Jij bent onderhandelcoach. Wat moeten wij ons hierbij voorstellen? 

”Ik coach vrouwen en mannen om succesvol én zelfverzekerd te onderhandelen over salaris en tarieven. Vooral dat stukje zelfverzekerdheid is iets wat veel verschil maakt. Op het moment dat vrouwen zien dat ze een bepaalde marktwaarde hebben en dat ze goed zijn in wat ze doen, maar dat ze eigenlijk te weinig verdienen, zie je dat ze met de juiste tools succesvol kunnen onderhandelen over hun salaris.”

Ik krijg regelmatig de vraag of mijn sprekers fee lager is nu evenementen online zijn, in plaats van offline”

Je helpt zowel mensen in loondienst met onderhandelen over salaris, als freelancers die hetzelfde moeten doen voor hun prijs. Hoe werkt dat het beste volgens jou?

”Klopt, dat doe ik via de Pro-active approach. Deze methode heb ik zelf bedacht en getest. Het houdt in dat je communiceert vanuit jouw wensen en krachten. Als jij iets wilt dan moet je daar zelf actie in ondernemen.

Als je gaat wachten tot die salarisverhoging vanzelf komt kan je in de meeste gevallen namelijk lang wachten. Mijn tip is: ga proactief het gesprek aan en stel voor aan je leidinggevende wat jij zou willen verdienen. Het is super belangrijk om dat gesprek aan te gaan. Harder gaan werken en meer taken op je nemen in de hoop dat dit vanzelf wordt beloond met een hoger salaris werkt meestal niet.”

Tijdje werkloos? Zo haal je het meest uit deze periode >

Kijk, dat is gelijk al een super concrete tip waar we iets mee kunnen! Nu denk ik wel dat veel managers in tijden van crisis zullen zeggen ‘dat er gewoon geen ruimte is om te onderhandelen’ over je salaris. Hoe kijk jij hier tegenaan?

”Tuurlijk moet je in tijden van crisis realistisch zijn, maar stap 1 is om te onderzoeken of jouw bedrijf wel echt aan de crisis lijdt. Er zijn ook bedrijven die juist super goed gaan.

Stap 2 is om te kijken of hetgeen dat jij doet heel waardevol is voor het bedrijf. Lever je goed werk? Heb je goede projecten afgerond? Kom je met nieuwe ideeën? Dat zijn dingen die salarisverhoging zouden kunnen betekenen.

Als laatste heb je stap 3 en dat is het gesprek aangaan en duidelijk blijven communiceren met jouw leidinggevende. Hierbij kan je aangeven wat jouw wensen zijn. Als jouw leidinggevende zegt dat er nu niks mogelijk is, stel dan eens voor om te gaan werken aan een aantal voorwaarden en dat je over en half jaar weer het gesprek aangaat. Je kan afspreken dat als je aan die voorwaardes voldoet je dan wel de verhoging kan krijgen. Het is daarbij wel belangrijk om concrete afspraken te maken voor de toekomst zodat jullie van elkaar weet wat je kan verwachten.”

Instagram Merel van der Wouden

Bij onderhandelen denken we heel vaak alleen aan geld, maar je kan natuurlijk ook over andere dingen onderhandelen. Wat zijn goede alternatieven waar je over kunt onderhandelen in deze tijd?

”Je kan onderhandelen over alles wat voor jou waardevol is. Vraag je eens af wat voor jou belangrijk is. Ik merk dat mensen die ik coach mij vaak om toestemming vragen of ze over iets kunnen onderhandelen. Maar onderhandelen is heel persoonlijk. De een gaat super lekker op een bonus en de ander heeft veel liever een sportschool abonnement.

In normale tijden zeg ik altijd: kijk eens of je meer thuis zou willen werken. Maar nu werken we natuurlijk allemaal al thuis! Wel kan je denken aan een laptop, mobiel, opleiding, cursus of een desk scherm voor het thuiswerken.

Wat belangrijk is, is dat je de Return on Investment benoemd voor het bedrijf. Wat is de investering voor het bedrijf en wat krijgen ze ervoor terug? Je moet onderbouwen dat je onderzoek hebt gedaan en dat het een win-win situatie is.” 

En als je een nee krijgt? Of een voorstel waar je eigenlijk niet blij mee bent?

”Wat ik zou aanraden is om niet meteen een besluit te nemen. Je kan zeggen dat het niet de uitkomst is die je had verwacht. Zedat je teleurgesteld bent en dat je er even over wilt nadenken. Dan kunnen jullie het er volgende week nog een keertje over hebben.”

Meer interviews met ondernemende powervrouwen lees je hier >

Velen vinden onderhandelen ook iets engs. Heb je nog tips tegen angst of spanning voor onderhandelen?

”Je moet beseffen dat als jij meer gaat verdienen dat niet betekent dat de andere partij er slechter van wordt. Ga met een win-win mindset de onderhandeling in. Je wilt dan dat jij jouw doel behaald, maar dat het voor de andere partij ook voordelig is.

Voor hen is het super voordelig als ze een goede werknemer hebben. Ze leggen in de meeste gevallen maar al te graag geld neer voor iemand die ze waarderen en waar ze potentie in zien. Houd dus vooral in je hoofdat de andere partij er niet slechter van hoeft te worden, dat maakt het minder eng om een onderhandeling in te gaan.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Hey you! Have a great week✨

Een bericht gedeeld door Merel van der Wouden | LL.M ???? (@merelvanderwouden) op

Instagram Merel van der Wouden

Dan een vraag voor de freelancers onder ons. Er is nu weinig budget bij de meeste bedrijven voor freelance klussen. Hoe kan je tot een overeenstemming komen, zonder dat je onder je eigen ondergrens gaat zitten?

”Hierbij moet je een afweging maken of je datgene waar je heel goed in bent voor te weinig geld in de markt wilt zetten. Op korte termijn lijkt dit misschien een goede oplossing, maar het is niet goed voor de lange termijn relatie met jouw klant. Ik zou eerder aanraden om met de klant te bespreken of je iets extra’s kan doen voor hetzelfde bedrag. Geef gewoon aan dat je niet aan korting doet, ook niet op dit moment, omdat je nog steeds dezelfde waarde levert.

Ik krijg zelf ook regelmatig de vraag of mijn sprekers fee lager is nu evenementen online zijn in plaats van offline. Mijn antwoord daarop is nee. Ik weet dat ik goed werk lever en daar hoort dezelfde prijs bij. Soms is een nee en geen geld beter. Dan kan je tijd investeren in het zoeken naar een klant die wel jouw prijs wilt betalen. Niemand is ooit rijk en blij geworden van sprokkelen.”

Niemand is ooit rijk en blij geworden van sprokkelen.”

Wat is voor jou het meest positieve aan deze crisis-tijd?

”Laatst was ik bij het online evenement Semi-Fest. Daar sprak een Braziliaanse ondernemer die zei dat het Chinese woord voor crisis bestaat uit twee tekens. De ene is danger en de andere opportunity. Waar kies je voor? Voor angst of voor kansen?

Je ziet dan ook vaak twee soorten mensen: mensen die kiezen voor kansen en mensen die kiezen voor beperkingen. Tuurlijk gaat er door deze tijd veel veranderen, verandering is het enige constante in het leven. Maar die verandering kan een enorme opportunity zijn, alleen ligt het aan je eigen mindset.

Tuurlijk is het niet leuk als al je klussen worden afgezegd of verplaatst maar ook daar kan je over onderhandelen. Ga gewoon in gesprek en vraag bijvoorbeeld of het mogelijk is om nu al een deel van de factuur betaald te krijgen omdat je het nodig hebt.”


Heb je nog een laatste tip voor iedereen die dit ervaart als een moeilijke tijd?

”Ga de stilte opzoeken en mediteren. Ik geloof ook in overgave. Weet dat ook dit moment oké is en dat het vanzelf voorbij gaat. Wees ook dankbaar en probeer te relativeren. Realiseer je hoe blij je bent met je gezondheid, familie en de vrienden om je heen.

Wat ik daar nog aan wil toevoegen is dat het altijd goed is om een best-case scenario in je hoofd te hebben, maar ook een worst-case scenario. Vaak is dat worst-case scenario namelijk niet veel slechter dan waar je nu in verkeerd. Zo is het ook met onderhandelen. Wat is je worst-case scenario? Dat je niet krijgt wat je wilt. Maar dan zit je nog altijd in de situatie waar je nu in zit. Dan heb je niks verloren. Dus waarom zou je de stap niet nemen! 

Klaar om te gaan onderhandelen, zelfs ten tijden van crisis? Neem dan een kijkje op de website van onderhandelcoach Merel van der Wouden, voor meer waardevolle tips.

Foto verwerkt in omslagfoto gemaakt door Karlijn Goudriaan
CategoriesDrankje met