N

NIEUWE CRIME PODCASTS 2023: 9 X LUISTERTIPS

Nieuwe crime podcasts 2023 - Misdaadpodcasts 2023 - Nieuwe true crime podcasts

Tijdens je wandeling, solo-shopmiddag, sportsessie of gewoon wanneer je op de fiets stapt: je hoeft alleen je oortjes in te doen en je kunt urenlang vermaakt worden met podcasts. Houd jij wel van een beetje spanning en luister je dan ook graag true crime podcasts? Dan komt ons lijstje met nieuwe crime podcasts in 2023 vast van pas!

Al je luistermateriaal verslonden en op zoek naar nieuwe crime podcasts die in de eerste maanden van 2023 uitkwamen? Dit zijn 9 x onze tips >

1. ‘Moord in de Lage Landen’: een gloednieuwe moordpodcast

Leuke nieuwe crime podcasts vliegen je bij wijze van spreken om de oren: zo begon Jamie-Lee Swaters ook een nieuwe podcastserie in februari 2023. In ‘Moord in de Lage Landen’ vertelt ze sindsdien elke week over een andere Nederlandse, of soms Belgische, moordzaak. “Wat is het verhaal achter alle mediaberichten? Wat dreef de dader? Hoe verliep het politieonderzoek?”, ze vertelt het allemaal.

2. Eefke, in rook opgegaan: zes afleveringen over de zaak

Luister je graag naar een serie afleveringen over één en dezelfde zaak, in plaats van elke week een nieuwe? Dan is bijvoorbeeld ‘Eefke, in rook opgegaan’ een aanrader voor jou! De podcast van het AD vertelt het verhaal van de 25-jarige Eefke die in 1983 als sneeuw voor de zon verdween. Je luistert naar gesprekken met getuigen, nabestaanden en spit door alle mogelijke scenario’s. De (voorlopig) laatste aflevering verscheen in januari 2023!

3. Klets-podcast met onopgeloste moorzaken: De Volksjury

Laura en Silke van De Volksjury vertellen elke week over een waargebeurde, onopgeloste moordzaak. Sommige cold cases zijn inmiddels 10 jaar oud maar anderen speelden zich zelfs 30 jaar geleden af. De twee Belgische vrouwen kletsen tussendoor gezellig, dus als je graag luistert naar ‘klets-podcasts’ is deze een aanrader voor jou! Ze hebben al meer dan 100 afleveringen gepubliceerd en kunt om de week op de donderdag nieuwe crime podcasts van ze verwachten.

4. Nieuwe crime podcasts van Radio 1: Butlermoord

In 1983 verandert het leven van Dick van Leewerden voor goed als het stel waar hij butler en verzorger voor is overlijdt. De schuld wordt in zijn schoenen geschoven maar hij heeft altijd aangehouden onschuldig te zijn. Wat er die bewuste nacht is gebeurd wordt in de podcastserie van Radio 1 die in december 2022 uitkwam genaamd ‘Butlermoord’, in zes afleveringen uitgebreid doorgespit!

Meer aanraders? Dit zijn nog eens 15 Nederlandse misdaadpodcasts >

5. Moord in de spirituele winkel: een bizarre zaak uit Zeeland

Nog een indrukwekkende podcast die in de laatste maand van 2022 werd uitgebracht, is ‘Moord in de spirituele winkel’ van Hart van Nederland. Daarin duik je in zes afleveringen in de zaak van Ichelle uit Zeeland, die in negen stukken werd teruggevonden in een kanaal. Je hoort het verhaal van de nabestaanden, hoe zij Ichelle stukje voor stukje terugvonden, en je wordt meegenomen in de rechtszaal waar de dader, Sandra, haar verhaal doet.

6. Lopende rechtszaken: ‘De zaak ontleed’

Vind je nieuwe crime podcasts wel interessant maar luister je liever niet naar gruwelijke moordzaken met alle details die daarbij horen, dan kan ‘De zaak ontleed’ van De Telegraaf wel wat voor jou zijn. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman, die je misschien wel kent van tv, vertelt daar elke week over alle ins en outs van spraakmakende rechtszaken die op dit moment lopen. Je kunt elke vrijdag een nieuwe aflevering van haar verwachten in je podcastapp. Zo blij je ook nog eens een beetje up to date!

7. ‘Dit kan geen toeval zijn: een podcast over de geheime dienst

Een bizar verhaal: dát had De Volkskrant te pakken. Ze maakten er een podcast over: in ‘Dit kan geen toeval zijn’ vertellen ze het absurde verhaal van de Nederlandse Bart die in 2017 op een leeg vliegtuig vanaf Madrid naar Nederland wordt gezet, waarna hij vermoedt doelwit te zijn geworden van een operatie van de geheime dienst. Niemand gelooft hem, maar nu is de tijd aangebroken om antwoorden boven tafel te krijgen. De podcast verscheen in oktober 2022.

8. Limburgse moorddossiers: ‘Van Moord tot Verdict’

In de nieuwe crime podcasts van ‘Het Belang van Limburg’ behandelt Geert verschillende spraakmakende moordzaken uit Limburg. Hij Bespreekt alles: van plaats delict tot veroordeling, vandaar ook de podcastnaam ‘Van Moord tot Verdict’. Elke zaak wordt in meerdere delen uitgelegd, sommigen in twee delen, anderen in wel vier. Je kunt met flinke regelmaat een nieuwe aflevering verwachten, perfect dus als je een ‘grootverbruiker’ op het gebied van nieuwe crime podcasts bent!

9. Misdaaddossiers uit de Vlaamse geschiedenis: De Kroongetuigen

In het rijtje nieuwe crime podcasts van 2023 hoort ook het nieuwe seizoen van ‘De Kroongetuigen’. In de Belgische documentaire podcastserie wordt sinds januari 2023 elke week over waargebeurde misdaaddossiers uit de Vlaamse geschiedenis vertelt, “op basis van getuigenverklaringen van de toenmalige betrokkenen”, volgens Het Laatste Nieuws België!

Naar welke van deze nieuwe crime podcasts wil jij luisteren? Alvast veel luisterplezier!

CategoriesChill