N

NEDERLANDS DINEREN IN FANCY SETTING BIJ RESTAURANT PERSIJN

In het zo’n 9-weken jonge QO-hotel in het Amstelkwartier is de horeca zowel onderin en bovenop goed geregeld. Op de begane grond opende Dutch Eatery Persijn en op de 21ste verdieping is upscale cocktailbar Juniper & Kin gevestigd. Wij ontdekten beide en beginnen met onze bijzondere diner ervaring bij Persijn. Gevalletje culinaire bucketlist? Zeker weten. Voor Amsterdam-Westelingen zoals ik ruim een half uur fietsen, maar als je eenmaal weet waarvoor je het doet geen enkel probleem. Niet alleen is de route dei je fietst een soort ontdekkingstocht door Amsterdam met plekjes die ik na vijf jaar Mokum nog nooit eerder gezien had, tegelijkertijd fiets je de wijntjes die op je te wachten staan er een beetje vanaf. Bij aankomst tref je een all-day-long zonnig en rustgevend terras waar op en top bediening voor hun gasten klaar staat. Het belooft een goede avond te worden.

In het zo’n 9-weken jonge QO-hotel in het Amstelkwartier is de horeca zowel onderin en bovenop goed geregeld. Op de begane grond opende Dutch Eatery Persijn en op de 21ste verdieping is upscale cocktailbar Juniper & Kin gevestigd. Wij ontdekten beide en beginnen met onze bijzondere diner ervaring bij Persijn. Gevalletje culinaire bucketlist? Zeker weten.

Voor Amsterdam-Westelingen zoals ik ruim een half uur fietsen, maar als je eenmaal weet waarvoor je het doet geen enkel probleem. Niet alleen is de route die je fietst een soort ontdekkingstocht door Amsterdam met plekjes die ik na vijf jaar Mokum nog nooit eerder gezien had, tegelijkertijd fiets je de wijntjes die op je te wachten staan er een beetje vanaf. Bij aankomst tref je een all-day-long zonnig en rustgevend terras waar op en top bediening voor hun gasten klaar staat. Het belooft een goede avond te worden.

Dutch Eatery

En dan denk je misschien, dat hebben wij toch helemaal niet; specialiteiten van Nederlandse bodem? Nou jawel dus, blijkt bij Persijn. En dan bedoelen we geen boerenkool met zakjesjus-kuiltje of andere semi-Hollandse gerechten, maar pure ingrediënten van eigen bodem, in een creatief 2018-jasje gestoken. Dat kan ook haast niet anders, met sterren chef Luc Kusters als grondlegger van de Dutch Cuisine movement. Als culinaire kracht achter restaurant Persijn zorgt hij voor enkel pure, eerlijke, smaakvolle seizoensgebonden gerechten.

Op deze terrassen in Amsterdam West heb je lang zon!

Op het menu

Dat klinkt interessant in de oren, vonden wij. Maar, over wat voor gerechten hebben we het dan? De kleurrijke menukaarten worden zichtbaar door het openslaan van de lederen cover met drie-kruizig logo van Persijn erop. De gerechten op de dinerkaart worden minimalistisch toegelicht, waarbij de nieuwsgierigheid zijn werk gaat doen. Zo wordt de bospeentartaar met zes do-it-yourself-side-toppings toegelicht met ‘’Bospeen x tartaar x speltbrood’’. De eierdooier, mosterd, peterselie, wortelsaus, chilipeper en sjalot blijven hierbij een (aangename) verrassing. En fotogeniek dat het is!


Dutch Eatery Persijn

Medium-sized en goed deelbaar

Er wordt ons aangeraden tussen de twee tot drie gerechtjes per persoon te bestellen. Deze zijn namelijk medium-sized en goed deelbaar. Wij gaan voor het gemiddelde en bestellen er welgeteld vijf. De bijzondere worteltartaar heeft de lat hoog gelegd en we kunnen alleen maar uitkijken naar de creaties die ons te wachten staan. En nee hoor, we werden niet teleurgesteld. De aubergine was goed gegaard, fijn van structuur en mooi opgedekt. Ook de zoetwatervis omegabaars was goed bereidt met een krokant huidje en kloppende smaken eromheen. De ilper kip met mais en sabayon en de biefstuk van de haas met bruine boterjus en rauwe champignons waren beide favoriet van de avond (officieel kan er natuurlijk maar één favoriet zijn, maar jullie worden vast niet boos). Loetje en van ’t spit, maak je borst maar nat.

Restaurant Persijn

Fancy all the way

Ja want je begrijpt, anno 2018 moet je ook de lat hoog weten te houden wat betreft interieur en design, zeker wanneer je restaurant gevestigd is in een hotel. Ook dat is gelukt. Het stijlvolle interieur van zowel Persijn als van Jupiner & Kin is ontworpen door award-winning design agency Tank. Het duurzame karakter komt niet alleen mooi terug in het kleurenpalet, maar komt ook prachtig tot uiting in de gigantische kas op het dak, waar een groot deel van de ingrediënten vandaan komen.
Naast het duurzame karakter doen de Instagrammable tegeltjes, de suède stoelen, de open keuken en de sfeervolle toiletten goed zijn werk. Reken maar dat ik een mirror-selfie nam met zigzag tegeltjes all around. Verder zou ik willen zeggen; see for yourself.  

Dutch Cuisine Persijn

Wie maken de gasten blij?

Net zo – of misschien – belangrijk(er) als verantwoord eten en een fancy uitstraling zijn wat ons betreft de mensen die er rondlopen. Op de vloer lopen goed opgeleide medewerkers die het bijzondere concept goed weten te vertalen naar de gasten. Waar de gerechten precies vandaan komen, ultieme aanraders, WijnSpijs combinaties; ze weten het duidelijk toe te lichten.

Op de achtergrond doen Luc Kusters en Alexander Brouwer het werk, waar laatstgenoemde de functie van executive chef dagelijks op zich neemt.
De operationele leiding is in de handen van Pieter Ham. Met ervaring bij onder andere The Leading Hotels of the World’ en verantwoordelijkheid voor de opening van Waldorf Astoria in Peking, weet je dat het goed zit.

Restaurant Persijn

Leuk weetje!

De naam van dit bijzondere restaurant komt van Jan Persijn van Velsen. Van 1280 tot 1282 was hij landeigenaar en heer van Amsterdam. Zijn familiewapen ligt ten grondslag aan de bekende Andreas kruizen in het wapen van de stad Amsterdam. Je weet wel, die drie kruisjes onder elkaar dat logischerwijs tevens het logo is van restaurant Persijn.

Praktische zaken

Dutch Eatery Persijn is via Google Maps te vinden door ‘Amstelvlietstraat 4a’ in te vullen. Ze zijn geopend voor ontbijt, lunch en diner en kan maar liefst 140 gasten tegelijk ontvangen. Zo’n 40% van de gasten slaapt in het hotel en de rest wordt aangevuld met buurtbewoners die van goed eten houden. Want goed eten, dat doe je hier.

Dutch Eatery Persijn

PIN IT

Restaurant met uitzicht over heel Amsterdam . Persijn is waar je moet zijn en heerlijk eten. #hotspotamsterdam #rooftoprestaurantamsterdam