M

MUSEUMNACHT 010: LEUKE EXPOSITIES & MUSEA IN ROTTERDAM

Museumnacht in Rotterdam 2023 - Museumnacht Rotterdam centrum - Museumnacht 010 centrum - museumnacht 2023 - Museumnacht Rotterdam Zuid - Museumnacht Rotterdam Museumpark - Museumnacht 010 Witte de Withkwartier

Op zaterdag 4 maart openen ruim 34 culturele hotspots in de grootste havenstad van ons land de deuren tot 01.00 ’s nachts. Dat betekent dat we onze clubavond omruilen voor een avondje rondstruinen in het donker door musea, verdwalen in leuke collecties en meedoen met creatieve workshops. Hieronder vind je welke musea meedoen én de leukste collecties van museumnacht in Rotterdam 2023 op een rijtje!

Van schilderijen in bekende musea tot eigen creaties maken: dit zijn de leuke collecties die je kunt zien tijdens Museumnacht in Rotterdam 2023 >

Museumnacht 010 in het centrum van Rotterdam 2023 >

1. Bestemming Havenstad – Maritiem Museum

Bij de collectie ‘Bestemming Havenstad’ kom je erachter hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa. Rotterdammers nemen je mee in hun verhalen. En met elk station reis je terug in de tijd om te ontdekken hoe stad en haven elkaar beïnvloeden en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Om het af te maken krijg je bij het eindstation een voorproefje van de toekomst.

Ook leuk! 5 x toffe musea in Rotterdam >

2. ‘Night is Ours’– Notes Community x Wereldmuseum

Wie Museumnacht 010 viert, maar niet haar traditionele clubavondje wil verruilen, komt al snel terecht bij de Night is Ours. Thanks to Notes Community wordt het nachtleven ontwaakt op elke verdieping van het Wereldmuseum. Waardoor je via DJ-sets, guidedtours, creatieve workshops en hapjes & drankjes door het gebouw wordt geleid.

3. Test je douane skills – Belasting & Douane museum

In het Belasting & Douane museum kun je even in de schoenen staan van douaniers. In de nacht van 4 maart op 5 maart kun je zoeken naar gesmokkelde goederen die verstopt zijn in koffers, postpakketten en kledingstukken. En kom je er achter hoe goed jouw douane skills zijn!

Museumnacht 010: Witte de Withkwartier >

4. Blind Experience – Koninklijk Visio

Ook het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, Koninklijk Visio, opent haar deuren deze nacht. Zij laten zien hoe het leven met een visuele beperking werkelijk is. Zo kun je zelf een stukje blind door de stad lopen met een taststok en een begeleider om de stad te voelen. En ervaar je kunst die door een visueel beperkte kunstenaar is gemaakt.

5. 84 STAPPEN – Kunstinstituut Melly

84 stappen, dat is precies het aantal dat je moet zetten om vanaf de deur van Kunstinstituut Melly naar de tentoonstellingsruimte op de derde verdieping te gaan. Je wordt hier verrast met meeslepende kunstinstallaties van lokale en internationale kunstenaars. Stap jij ook naar binnen?

6. CYANOTYPIE, Fotograferen zonder camera – Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands fotomuseum vind je in Rotterdam Zuid en is tijdens Museumnacht 010 zéker de moeite waard voor een ommetje. Je leert hier niet alle ins en outs over cyanotypie – ook wel bekend als blauwdruk. Maar je gaat ook onder leiding van Carla Ellens zelf aan de slag met je eigen blauwdruk. Nice!

Uiteraard openen ook de hotspots bij het Museumpark tijdens Museumnacht in Rotterdam hun deuren >

7. Pipilotti Rist – Depot Boijmans van Beuningen

Je hoeft hiervoor geen tickets te hebben: op het voorplein van het depot wordt elke dag na zonsondergang tot middernacht een lichtkunstwerk tentoonstelt. Kleurrijke cirkels kleuren het plein, terwijl je in het gebouw de weerspiegeling ziet. Mooi!

8. Unpacking Boijmans – Depot Boijmans van Beuningen

Ook binnen het Depot Boijmans van Beuningen is er genoeg te zien, ontdekken en leren tijdens Museumnacht 010. Bij Unpacking Boijmans wordt actief gewerkt aan een onderzoek naar de relatie tussen het koloniale en slavernijverleden en de museumcollectie. Tijdens deze avond kun je meekijken, denken of suggesties en inzichten met Boijmans te delen.

Dit zijn 14 x leuke workshops in Rotterdam >

9. Open Archief 3.0 – Nieuwe Instituut

In de derde editie van Open Archief zie je nieuwe mediawerken van Daria Kiseleva, het duo Alice Wong & Simo Tse en Remco Torenbosch. Want: digitaal erfgoed vertelt meer dan je denkt. Uit diverse open, digitale collecties ontstonden nieuwe verhalen. Het verhaal over een Kantonees radioprogramma voor Chinese immigranten, over de ontstaan geschiedenis van de communistische partij in Indonesië. En over de manier waarop verbeelding zich manifesteert in archiefbeelden.

10. Roaring Twenties – Chabot Museum

In het Chabot Museum kun je – je volledig onderdompelen in de Roaring Twenties. Van jazz, swing, rhyrthm & blues tot Afro, Franse chansons en calypso: DJ Blue Flamingo neemt je terug in de tijd met zijn verzameling originele 78-toerenplatsen.

En, ben jij bij de Museumnacht 010? Hier vind je het volledige programma >

Omslagfoto: Museumnacht010

CategoriesNiet gecategoriseerd