Moge één ding duidelijk zijn: dit is het jaar van ondernemen. Want na een jaar van lockdowns weten we dat bij de pakken neer gaan zitten, geen zin heeft. En bovendien is er nu tijd over om langgekoesterde dromen eindelijk waar te maken. Maar, een beetje juridische basiskennis is daarbij van groot belang.
Wil jij van je passie je werk maken of je side hustle uitbreiden tot een serieuze onderneming? Bij Girls Who zijn we de #1 fan van ambitieuze levensgenieters. Daarom geven we je alvast een duwtje in de rug met deze vijf juridische tips voor startende ondernemers.
Juridische tips
Dat zit namelijk zo: ook wij zijn door schade en schande wijs geworden. Juridische zaken kunnen eng, tijdrovend en energiezuigend zijn, maar toch ga je harder vooruit als je deze zaken goed geregeld hebt. Want hey, een goede meid is op haar toekomst voorbereid.
Tel uit je winst: hoe beter je je randzaken hebt geregeld, hoe meer tijd je kunt besteden aan je passie. Maar feit is wel dat je je onderneming niet alleen op passie kunt laten draaien. Je passie is géén businessmodel. Je passie en je idealen zul je héél concreet moeten vertalen, om er ook geld mee te verdienen. Maar hoe doe je dat? Deze juridische tips helpen je op weg.
1. De basis der basis: stel algemene voorwaarden op
Algemene voorwaarden, het klinkt zo ernstig. Toch is dit vrij simpel: algemene voorwaarden zijn een opsomming van algemene afspraken. In dit document staan de algemene rechten en plichten van jouw klanten. Ook het doel van deze voorwaarden is vrij simpel: de risico’s van je bedrijf beperken.
Voorbeelden hiervan kun je makkelijk op internet vinden, maar tip van ons: specificeer ze op jouw eigen situatie. Dit kun je makkelijk laten opstellen of controleren via bijvoorbeeld Centraal Beheer. Zij hebben een laagdrempelige (en betaalbare!) ‘ondernemerswinkel’, zodat je niet zelf verder hoeft te zoeken naar een jurist in de buurt.
Ook handig om te weten: als je voor grotere organisaties gaat freelancen dan is de kans groot dat zij jou een en ander opleggen. Je krijgt dus te maken met hun contracten en voorwaarden. Ook hierin de tip: bekijk die goed en laat je eventueel bijstaan. Maar realiseer je ook dat je er vaak niets aan kunt wijzigen. Deze partijen zullen vaak zeggen: ‘Take it or leave it.’
2. Maak een gedetailleerde overeenkomst van opdracht
Een belangrijk kenmerk van ondernemen is dat je anderen inschakelt om werk voor jou te verrichten. Of andersom: dat mensen jou inschakelen om werk uit hun handen te nemen. Daarvoor kunnen werknemers of uitzendkrachten ingehuurd worden, maar ook zelfstandige professionals zoals zzp’ers of freelancers.
In het geval van een werknemer wordt er een arbeidscontract gesloten, in het geval van een zelfstandige professional is dit een overeenkomst van opdracht (OVO). Dit is een overeenkomst waarbij twee partijen afspreken dat de ene partij (de opdrachtnemer) tegen betaling een opdracht uitvoert voor de andere partij (de opdrachtgever).
Zo’n OVO is handig, want je kunt het beschouwen als een stukje verwachtingsmanagement. Als je hierin goed de te verrichten werkzaamheden, je projectprijs en je uurtarief voor werkzaamheden die buiten de offerte vallen, noteert, weten beide partijen waar ze aan toe zijn.
Dit is tevens de plek voor je algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden. Zoals we hierboven al zeiden, kun je deze voorwaarden voordelig laten checken bij een ondernemerswinkel. Dat geldt ook voor je OVO. Zie het als een eenmalige uitgave die je vervolgens vaker kunt toepassen.
3. Check welke verzekeringen voor jouw branche of situatie belangrijk zijn
Heb je een beeld van de risico’s die je loopt als ondernemer? En weet je welke verzekeringen ondernemers afsluiten om die risico’s te beperken? Er zijn, afhankelijk van je niche, verschillende scenario’s mogelijk. Voor iedere situatie is er een bijpassende verzekering. Denk bijvoorbeeld aan: wat als je schade veroorzaakt bij een klant? Of wat als je een zakelijk conflict krijgt? Of wat als je niet kunt werken/productie kunt draaien? Op ieder potje past een veilig dekseltje.
4. Laat je contracten opstellen en controleren
Valkuil numéro uno voor startende ondernemers is alles zelf willen doen. Maar verrassing: dat gáát niet. Jij moet blijven doen waar jij goed in bent, de rest moet je door anderen laten doen. Laat daarin je contracten, zoals in- en verkoopcontracten, opstellen en/of controleren door iemand die daar kaas van heeft gegeten.
Op internet kun je vast een basis vinden, maar laat het door een expert voor jouw specifieke situatie controleren. Eigenlijk zou deze tip ook kunnen zijn: delegeer! Durf dingen waar je zelf niet handig in bent, uit handen te geven.
5. Sluit een rechtsbijstandverzekering af
Al heb je maar één keer juridische bijstand nodig, een rechtsbijstandverzekering betaalt zich altijd terug. En schrik niet: een juridisch probleem kan iedereen overkomen. Daarom is het handig, en bovendien geruststellend, om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten – die je al hebt voor zo’n vijf euro per maand.
Dat is een kleine uitgave die je in de toekomst veel kan helpen. Daarom benadrukken we: bezuinig niet, we herhalen: bezuinig níet, op een rechtsbijstandverzekering. Misschien wel de meest voordelige juridische tip die we je kunnen geven.
6. Denk aan bescherming van je merknaam
Heb je grootse plannen met je bedrijf voor binnen- en/of buitenland? Zorg er dan voor dat je je merknaam registreert. Hierdoor weet je zeker dat de door jouw gekozen naam niet al in gebruik is door iemand anders, en dat hij ook niet door anderen gepikt kan worden.