D

DIT MOET IEDERE BIERLIEFHEBBER WETEN: HET VERHAAL ACHTER IPA-BIER

cadeaus voor hem - kerstcadeaus voor hem - kado voor hem - kano's voor hem - cadeau voor man - cadeau man - cadeaus voor mannen - originele cadeaus voor hem

IPA werd ooit bedacht om bier extra lang houdbaar te maken. De hop in de oorspronkelijke bieren waren namelijk alleen bedoeld de houdbaarheid te verlengen, en deed niets met de smaak. Maar de IPA’s anno nu moet je zo vers mogelijk drinken. Vandaag de dag gaat het alleen nog maar om die smaak. Wat moeten we nog meer weten over IPA bier?

Wat is IPA bier eigenlijk?

IPA staat (en dit weten jullie wel) voor India Pale Ale. Aan deze, van oorsprong, Engelse biersoort wordt een stuk meer hop toegevoegd dan bij een normale pils. Die hop zorgt voor meer bitterheid in het bier. Ook proef je veel fruitige smaken, die de bitterheid weer nuanceren. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5% en 7,5%. Maar de hoeveelheid alcohol in een Imperial IPA ligt vaak hoger.

Bier na wijn geeft venijn: waar of niet waar?

IPA bier & eten

IPA bier is dus een bitter biertje. Maar niet gevreesd, de hop zorgt tevens voor een fruitige en tropische smaak. De smaken vullen elkaar aan, en omdat we zo van eten houden, vermelden we gelijk een paar gerechten waar IPA bier heel lekker bij is:

– Bij heftige, sterke en pittige smaken. Denk aan een kruidige curry.
– Je zou het misschien niet raden, maar het kruidige van de hopgeur past ook heel goed bij  blauwe kazen. Goed te combineren met een stevig kaasplankje dus!
– IPA  bier bij een dessert? Kan! Combineer het met bijvoorbeeld een carrot cake.

Hier kun je je eigen bierpakket samenstellen >

Koel en donker

Ook goed om te weten, is dat veel brouwers een maximale houdbaarheidsdatum van drie tot vier maanden toevoegen aan hun IPA’s toe, zodat je precies weet tot wanneer je IPA het lekkerst op smaak is. Bewaar een IPA niet onnodig lang, bewaar ze sowieso altijd koel en donker.

UV-licht breekt de fragiele smaak van hop af en verkort de houdbaarheidsduur nog meer. Om deze reden vult ’t Uiltje hun IPA bijvoorbeeld af in blik. Door het blik heb je geen oxidatie door UV-licht en blijft een hoppig bier veel langer zijn sappige, fruitige smaken behouden.

Wil je meer weten van de oorsprong, geschiedenis en evolutie van IPA? Wat deze bierstijl zo bijzonder maakt en hoe je IPA het lekkerst drinkt? Check dan dit artikel van Beerwulf.com