H

HET PERFECTE EITJE KOKEN DOE JE ZO

Een ei koken lijkt altijd zo simpel, maar toch gaat het vaak niet helemaal hoe je wilt. Het blijft altijd maar een gok wat nou precies de beste tijd is voor het koken van jouw ideale ei. Daarom speciaal voor jullie: de Egg-Guide voor het koken van je perfecte ei.

De kooktijd van een ei

De belangrijkste les als je een ei gaat koken, is dat je de kooktijd van jouw ei moet aanpassen op de grootte van het ei en de tempratuur van het water. Dit is een van de meest gemaakte fouten dus let hier op.

Vind hier hét recept voor een proteïnerijke variatie op de Eggs Benedict > 

In koud water

De kooktijden van een middelgroot ei in koud water vanaf het moment dat het water kookt zijn voor een zacht ei: 3 tot 4 minuten. Wil je liever een halfzacht eitje? Kook hem dan 5 tot 6 minuten. Geen zin in een druipend eitje? Kies er dan voor om het ei 7 tot 8 minuten te koken.

In kokend water

Van een middelgroot ei in kokend water zijn de kooktijden voor een zacht ei weer 3 tot 4 minuten. Voor een halfzacht eitje geldt dat het 5 tot 6 minuten duurt en voor het hard gekookte ei moet je even wat langer wachten, namelijk 8 tot 10 minuten.

Kleine side note: Als je kleinere eitjes hebt, kook je deze een minuut korter en bij grote tot extra grote eieren is dit 1 tot 2 minuten langer.  Verse eieren en eieren die meteen uit de koelkast komen, moeten ook een minuutje extra in het kokende water.

Inspiratie nodig voor een lekker ontbijtje? Vind hier de beste recepten > 

Laat je eitje schrikken

Om ervoor te zorgen dat je je eitje makkelijk kunt pellen en om de ‘garing’ ervan verder te stoppen, houd je het ei na het koken zo’n 15 seconden onder koud stromend water. Dit noemen ze ook wel ‘je ei laten schrikken’.

Hoe kouder het water, hoe beter want des te makkelijker het pellen gaat. De kou zorgt ervoor dat het eiwit iets samentrekt in de schaal, waardoor de schaal er makkelijker afkomt. Je kunt het eitje ook pellen onder het koude water.

Samengevat kun je dit aanhouden:

  1. Zacht ei 3-4 minuten.
  2. Halfzacht ei 5-6 minuten.
  3. Hard ei 8 minuten.

Voor wie kook jij binnenkort het perfecte eitje?