G

GOEDE VOORNEMENS VOLHOUDEN: ZO DOE JE DAT

Het nieuwe jaar betekent voor veel mensen een nieuwe, frisse start. Maar, toch is het elk jaar weer hetzelfde liedje. We beginnen vol energie, motivatie & vertrouwen aan onze goede voornemens. Om het in de loop van het jaar te laten verwateren. Het volhouden is dan ook best pittig, maar onmogelijk is het niet. Hier lees je hoe je voortaan de goede voornemens volhoudt!

Goede voornemens volhouden? Hier vind je tips hoe je dat doet >

1. Pak één slechte gewoonte tegelijkertijd aan

We hebben vaak de neiging om een heleboel ‘slechte gewoontes’ in één keer te doorbreken, vooral in januari. We get it, en voor sommige dingen werkt dat ook. Maar op vele vlakken is een verandering niet gemakkelijk. Probeer dus één probleem per keer aan te pakken.

Hier vind je 22 x inspiratie voor goede & haalbare voornemens in 2023 >

2. Maak een planning

Het pakken van één slechte gewoonte tegelijkertijd, brengt ons op het volgende: het plannen van onze doelen. Probeer een stappenplan te maken waarbij je stapsgewijs één probleem per keer aanpast. Dit kun je doen door de verschillende stappen die je moet nemen om je doel te behalen uit te schrijven, je hindernissen in kaart te brengen en daar alternatieven voor verzinnen. Ook handig: begin op tijd en niet pas op 1 januari met je planning.

3. Formuleer je voornemen positief

Ook een hele belangrijke: formuleer je goede voornemen eens positief. Vaak staan onze voornemens volgepropt met negatieve woorden (minder, niet meer en stoppen). En, wanneer we ons brein iets verbieden, dan willen we het juist wél doen. Dus, neem je brein een beetje in de maling en formuleer een positieve alternatief voor het gedrag dat je wilt afleren. Zo wordt het doel ‘minder schermtijd’ omgezet naar ‘meer leestijd’. En maak je van niet ‘meer snoepen’ ‘meer gezonde tussendoortjes eten’.

Goede voornemens volhouden? Na de afbeelding vind je meer tips >

4. Schrijf de reden van je doel(en) op

Heb goed voor ogen waarom je een bepaald doel wilt behalen en breng dit in kaart. Gaat het eventjes niet lekker met je voornemens? Dan kun je het lijstje erbij pakken voor motivatie en als een friendly reminder waarom je aan deze voornemen begonnen bent.

5. Vertel iemand over je goede voornemens

Wist je dat sommige studies zeggen dat je wel 80% meer kans hebt om een voornemen vol te houden als je het uitspreekt? Praat over je voornemens met vrienden of familieleden, zij kunnen jou ook helpen en steunen om jouw doel(en) te bereiken. En, je verhoogt op deze manier de sociale druk die jou kan helpen als het even moeilijk gaat.

Ook leuk! 8 x Nieuwjaarsdoelen voor persoonlijke groei >

6. Houd je vooruitgang bij

Wil jij dit jaar 15 boeken lezen? Schrijf het op elke keer als je een boek leest en waardeer óók de kleine overwinningen. Dus wees ook trots als je al 1, 5 of 10 van de 15 boeken hebt gelezen. Vaak zijn we zo gefocust op ons einddoel dat we even vergeten hoe ver we al zijn gekomen.

Ook handig: gebruik een app om je vooruitgang bij te houden. Zo heb je voor je leesdoelen de app en website GoodReads, voor afvallen heb je Lifesum en StopStone voor als je wilt stoppen met roken.

7. Laat je niet ontmoedigen door een ‘misstap

Heb je tóch op je telefoon gezeten terwijl je eigenlijk wilde lezen, een dagje meer gegeten dan gepland of je wandeling niet gedaan? Dat kan gebeuren en je hoeft je daar he-le-maal niet schuldig over te voelen. Laat je niet ontmoedigen als het een keer mis gaat en pak het gewoon weer de volgende dag op. Het hoeft niet meteen perfect!

Goede voornemens volhouden? Na de afbeelding vind je meer tips >

8. Beloon jezelf

Ben je al even goed bezig of heb je de eerste doel(en) behaald? Beloon jezelf! Zorg wel dat je – je overwinningen viert met beloningen met iets wat jouw voornemen niet in de weg staat. Wil je bijvoorbeeld afvallen? Beloon jezelf dan niet met eten, maar kies ervoor om nieuwe fitnesskleding te kopen.

9. Gun jezelf tijd

Last but not least: gun jezelf tijd. Wist je dat het ruim 60 dagen duurt tot dat een gewoonte in je systeem zit en dus automatisch gaat? Accepteer dat een voornemen niet plots een gewoonte wordt én dat je er (consequent) de tijd voor moet nemen.

En, ga jij in 2023 je goede voornemens volhouden met deze tips?

CategoriesNiet gecategoriseerd