De Thomson Reuters Foundation deed onderzoek naar de veiligheid van vrouwen wereldwijd en maakte een top 10 gevaarlijkste landen voor vrouwen. Hieronder lees je welke landen dit precies zijn en kom je er een tegen die je waarschijnlijk niet had verwacht.
Vind hier de meest gevaarlijke en dus vrouwonvriendelijke landen >
Het onderzoek van de Thomson Reuters Foundation is een herhaling van een onderzoek uit 2011. De volgende categorieën zijn onderzocht: gezondheidszorg, discriminatie, culturele tradities, (seksueel) geweld en mensenhandel. 548 experts op het gebied van vrouwenrechten en –veiligheid zijn geïnterviewd om te bepalen hoe landen scoren binnen deze categorieën.
1. India
Volgens het onderzoek is India het gevaarlijkste land ter wereld voor vrouwen. Ze lopen in India het grootste risico om slachtoffer te worden van (seksueel) geweld, schadelijke tradities en gebruiken. Daarnaast lopen ze de grootste kans om verhandeld te worden, waardoor ze kunnen eindigen als seks- of huisslaaf. Ondanks dat er sinds 2012 veel is geprotesteerd tegen het aanhoudende geweld, blijft de situatie verslechteren.
2. Afghanistan
Het is al zeventien jaar geleden dat de Taliban de macht verloor in dit land, maar vrouwen in Afghanistan hebben nog steeds een achtergestelde positie. Ze zijn vaak slachtoffer van huiselijk en conflict-gerelateerd geweld. Daarnaast worden er nergens in de wereld vrouwen zo gediscrimineerd in de gezondheidszorg en op de arbeidsmarkt als hier.
3. Syrië
De oorlog die al zeven jaar gaande is in Syrië heeft ernstige gevolgen voor de hele bevolking, maar vrouwen zijn hier extra kwetsbaar. Veel vrouwen in Syrië zijn slachtoffer van seksueel en huiselijk geweld; iets dat in tijden van oorlog meestal nog vaker voorkomt.
4. Somalië
Al sinds 1991 is er in Somalië een conflict aan de gang waardoor de bevolking in grote armoede leeft. De helft van het land is daarnaast afhankelijk van noodhulp door heftige droogte. Naast oorlog en droogte zijn Somalische vrouwen vaak slachtoffer van traditionele gebruiken als vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken.
5. Saoedi-Arabië
Ondanks dat vrouwen nu mogen autorijden, is er nog een lange weg te gaan op het gebied van vrouwenrechten in Saoedi-Arabië. Het conservatieve koninkrijk discrimineert vrouwen op de arbeidsmarkt, waardoor vrouwen maar moeilijk zelfstandig kunnen worden. Een vrouw heeft hier bijvoorbeeld altijd toestemming nodig van een mannelijke voogd om te mogen reizen, trouwen of studeren.
vrouwonvriendelijke landen // gevaarlijkste landen voor vrouwen // gevaarlijke landen // discriminatie vrouwen // vrouwen rechten // vrouwenbesnijdenis // reistips
6. Pakistan
Volgens het rapport van de Thomson Reuters Foundation zijn eerwraak, huiselijk geweld en discriminatie op de werkvloer de belangrijkste bedreigingen voor Pakistaanse vrouwen. Uit het onderzoek blijkt dat honderden vrouwen jaarlijks worden vermoord door boze familieleden, die vinden dat ze een schande zijn voor de familie. Door conservatieve ideeën over de rol van de vrouw hebben vrouwen ook minder kansen om te werken of land te bezitten.
7. Democratische Republiek Congo
Hier zijn 4,3 miljoen mensen op de vlucht voor geweld. In de chaos van jarenlang geweld zijn vrouwen en kinderen slachtoffer van seksueel geweld. Congo stond in deze categorie dan ook op de tweede plaats.
8. Jemen
Vooral vrouwen worden hier benadeeld, omdat ze in deze tijden van hongersnood ook nog gediscrimineerd worden als het gaat om de gezondheidszorg en het onderwijs.
Vind hier 16 handige tips voor de perfecte reisvoorbereiding >
9. Nigeria
De terroristische organisatie Boko Haram brengt de veiligheid van vrouwen en meisjes in Nigeria ernstig in gevaar. Ook het leger dat tegen hun strijdt maakt zich schuldig aan marteling, verkrachting en moord, waardoor vrouwen van twee kanten gevaar lopen.
10. Verenigde Staten
De Verenigde Staten is het enige Westerse land dat de Top 10 heeft gehaald. Het land is erg gevaarlijk voor vrouwen doordat er veel seksueel geweld en seksuele intimidatie plaats vind. Honderden vrouwen hebben publiekelijk bekend gemaakt dat ze door mannen, vaak in belangrijke posities, zijn lastiggevallen of zelfs nog erger. Duizenden vrouwen deelden hun ervaringen van seksueel wangedrag met de #MeToo beweging op social media.