F

FOOI GEVEN IN HET BUITENLAND: HOE ZIT DAT NOU?

Stoeien jullie ook wel eens met fooi geven in het buitenland? Wat zijn nou eigenlijk de tip etiquette die je 'moet' hanteren tijdens je tripje? Straks word je aangekeken alsof je de paus hebt belazerd. Of heb je juist 20% boven het gemiddelde getipt! Hierbij een aantal handige tips.

Niets is zo lastig als het geven van fooien. Het blijft natuurlijk een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Hoeveel geef je en wat is normaal in een ander land? Hieronder vind je hoe het nou precies zit met fooi geven in het buitenland.

Vind hier de ‘regels’ rondom fooi geven in het buitenland >

Hier geef je het niet

In Japan wordt het geven van fooi ervaren als een grote belediging. En dat geldt voor meerdere landen in Azië. In Singapore, China, Vietnam en Maleisië is het geven van fooi ongebruikelijk. Ook wat dichterbij huis, in Tsjechië en Slowakije schijnt het geven van tip ongebruikelijk. Verwacht ook geen extra cent van hun; dit is een overblijfsel van het communistische verleden.

Hier ligt het gevoelig

In een aantal landen ligt het geven van tip erg gevoelig. Op plaatsen in het Midden-Oosten (met uitzondering van Libanon), is het bijvoorbeeld alleen als man toegestaan om fooi te geven. Het geven van fooi wordt hier ook zo subtiel mogelijk gedaan. Schuif het in iemands borstzak of overhandig het tijdens het schudden van de hand. Leg het in Europa wel gewoon netjes op tafel bij vertrek.

Meer reistips nodig? Hier vind je ze >

Hier is het verplicht

Als er een tripje naar Amerika op de planning staat, moet je voor de tip alleen al beginnen met sparen. Waar Nederlanders gemiddeld 5% fooi geven binnen Nederland, zijn ze in Amerika ‘verplicht’ aan een standaard 20%. ‘Verplicht’, want het salaris van horecapersoneel is in Amerika grotendeels gebaseerd op de fooien.

Hier is het al inbegrepen

In Italië bijvoorbeeld slaan ze vaak ‘Pane e Coperto aan op de rekening. Een extra bedrag voor de couvert en het mandje brood. Aan de ene kant krijg je iets op tafel gezet waar je misschien helemaal geen trek in hebt, waar je wel voor moet betalen. Aan de andere kant hoef je nu dus niet over de tip na te denken.

Fooi gevenin het buitenland. Fooi geven tips. Fooi blunders. De regels van tippenfooi geven in het buitenland // fooi azie // fooi amerika

Hier is het krijgen normaal maar het geven niet 

Als er in Frankrijk op de bon staat ‘Service non compris’, verwachten de Fransen een fooi van ongeveer 10%. Zelf geven zij bijna nooit tip, wat dus een een beetje tegenstrijdig is.

Hier wordt het erg gewaardeerd 

In Portugal wordt de tip gezien als een aanvulling op het inkomen. Daarom is het gebruikelijk om 10% extra te geven. In buurland Spanje verwachten ze niet echt fooi, al laten de meeste gasten wel 5% achter. Spanjaarden zelf geven over het algemeen ook geen fooi.

Hier is het ongebruikelijk 

Hongarije is niet altijd helemaal on point met hun service. Het komt vaak voor dat de bediening stug, onhandig, of zelfs onaardig is tegen gasten. Bij kleine bedragen laat je in Hongarije soms wel wat kleingeld achter op tafel maar het is niet heel gebruikelijk.

In welk land ga jij binnenkort (wel of geen) tip geven?

CategoriesReistips